Abdullah Gül, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin yeni genel merkezinin açılışını yaptı!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) yeni genel merkez binasının açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türk müteahhitlerinin yaptığı örnek bir bina olacağı için açılış davetini kabul ettiğini belirtti...
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyada kırılganlıklar devam ederken, büyük ekonomik problemler yaşanırken, hala Avrupa'nın toparlanmadığı bir dönemde, bu olumsuz dalgalara içeriden herhangi bir olumsuz dalga eklememek gerektiğini belirterek, "Bizden kaynaklanan yeni bir ekonomik sıkıntı çıkmaması gerekir. Aslında hiçbir sebep yok ama bazen birden bire sanki ihtiyaç varmış gibi, sanki rahat rahatsızlık ediyormuş gibi bu tip davranışlar maalesef oluyor. Bugünlerde karşılaştığınız şeyler bunlar aslında" dedi.
Gül, Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) yeni genel merkez binasının açılışını gerçekleştirdi.
TMB'nin yeni genel merkezine gelişinde Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve TMB Başkanı Emin Sazak tarafından karşılanan Gül, yöneticilerden bina ve çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Basına kapalı gerçekleşen brifingin ardından Gül ve beraberindekiler, açılış dolayısıyla düzenlenen törene geçti.
Cumhurbaşkanı Gül, buradaki konuşmasında, Türk müteahhitlerinin yaptığı örnek bir bina olacağı için genel merkezin açılış davetini memnuniyetle kabul ettiğini belirterek, binanın Türk müteahhitlerinin sadece kaba işler yapan değil teknolojiyi kullanılabilir hale getiren yönünü de gösterdiğini ifade etti.
"Nerede güzel bir örnek varsa o taklit edilir, başkaları da onu yapar" diyen Gül, standartların yüksek tutulması, uygulanabilir güzel örnekler ortaya koyulması halinde herkesin yapılanları örnek alacağını, standartları o seviyeye çıkartacağını söyledi. Gül, "Standartlar düşük olursa herkes öyle gider. Bugünkü en büyük hastalığımız olan vasat olmayı iyi zannederiz. Halbuki hepimizin bir yarış içinde herşeyi daha mükemmel, daha güzel yapmak zorunluluğumuz olduğunun da farkına varmalıyız" diye konuştu.
Şehirleri, alt ve üstyapıyı inşaatların oluşturduğuna işaret eden Gül, Türkiye'deki kentlerin kötü olduğundan, binaların iyi olmadığından özellikle de kamu binalarının kalitesinin, standardının düşüklüğünden herkesin yakındığını kaydetti. Tarihten bugüne kalan medrese, cami, han, hamam gibi binaların hemen hepsinin kamu binaları olduğunu, şahıslara ait yapılar olmadığını dile getiren Gül, "Bizden acaba ne kadar kamu binası yüzyıl sonraya kalabilir? Şöyle baktığımızda çok az örnek gösterebiliriz. O bakımdan binanızı özenle yapmanızı çok takdir ettim. Bunun herkese örnek olmasını arzu ettim. Herkese, yapılabilir bir bina olduğunu anlatın" ifadelerini kullandı.
-"Aldığınız projeler artık milyon değil milyar dolarla ifade ediliyor"
Türk müteahhitlik sektörünün ülke ekonomisinin büyüklüğünü dışarıda gösteren sektörlerden biri olarak övünç kaynağı olduğunu ifade eden Gül, Türkiye'de müteahhitliğin 70'li yıllarda büyüdüğünün düşünüldüğünü ancak cumhuriyetin kurulmasının hemen ardından da bu alandaki işlerin önemli seviyede olduğunu vurguladı. Osmanlı döneminden kalan demiryollarının tamamlandığını, yolların, kamu binalarının yapıldığını, alt ve üstyapıda büyük projelerin gerçekleştirildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, 50'li ve 60'lı yıllarda barajlar ve sulama kanallarının inşa edildiğini anımsattı.
Türk müteahhitlerin 1972 yılında Libya'da ilk kez dışarıya açılmasıyla bir sıçrama yaşandığını kaydeden Gül, "O günden bu güne hepimizin gururu haline geldiniz. Aldığınız projeler artık milyon değil milyar dolarla ifade edilmeye başlandı. Bundan hepimiz büyük gurur duyuyoruz. 260 milyar doların üzerinde dışarıda iş yapan bir Türk müteahhitlik sektörü, muhakkak ki gurur duyulacak bir sektördür. Vergi ödüyorsunuz, döviz getiriyorsunuz, istihdam yaratıyorsunuz ve bunların ötesinde Türkiye'nin itibarını dünyaya taşıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.
Yurt içinde ve yurt dışında Türk müteahhitlerin eserleriyle iftihar edildiğini söyleyen Gül, müteahhitlere "Bunların devam etmesi için de başta hükümetimiz ve cumhurbaşkanı olarak ben olmak üzere sizlerin dışarıda önemli ihaleleri kazanmanız için de elimizden gelen herşeyi yapıyoruz. Şunun için; sizin kapasitenize ve kabiliyetinize inandığımız için. Aldığınız işlerde de hiç mahcup etmiyorsunuz" diye seslendi.
-"İstikrar yoksa övünç kaynakları ortaya çıkmaz"
Cumhurbaşkanı Gül, istikrarın önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"İstikrarın olmadığı yerde bu tip övünç kaynakları çıkmaz ortaya. Türkiye'de özellikle son 10 yılda yapılan köklü reformlar, siyasi, hukuk, demokratik ve hukuk reformları ve ekonomik reformlar hep el ele gitmiştir. Bunların getirdiği çok köklü bir siyasi istikrar olduğu gibi ekonomik göstergelerde de çok güven verici bir ortam vardır. Önce bunun kıymetini herkesin bilmesi lazım ve bunun kıymetini en çok bilenler de sizlersiniz. Çünkü olumsuzluklar en erken, en çabuk sizde hissedilir. Birden bire satışlar, işler durur.
Bütün Türkiye olarak bunun kıymetini bilmemiz gerekir. Hele hele dünyadaki kırılganlıklar devam ederken, büyük ekonomik problemler yaşanırken, hala Avrupa'nın toparlanmadığı bir dönem içerisinde dışarıdan gelen bu olumsuz dalgalara içeriden herhangi bir olumsuz dalga eklemememiz gerekir. Bizden kaynaklanan yeni bir ekonomik sıkıntı çıkmaması gerekir. Aslında hiçbir sebep yok ama bazen birden bire sanki ihtiyaç varmış gibi, sanki rahat rahatsızlık ediyormuş gibi bu tip davranışlar maalesef oluyor. Bugünlerde karşılaştığınız şeyler bunlar aslında. Düşünebiliyor musunuz, Türkiye'nin borçları yüzde 35'e, bütçe açığı yüzde 1,2'ye düşmüş, çok büyük projeler Türkiye'de ihale edilirken ve bunlara kaynak varken Türkiye'deki istikrarın, güvenin kıymetini bilmemiz gerekir."
-"İş dünyasını demoralize etmemek gerekir"
Eskiden müteahhitlerin büyük devlet ihalelerini bitirmesinin, kaynak ve para olmadığı için 10, 15 yıl sürdüğüne işaret eden Gül, takip edilen ekonomi politikaları sayesinde faizden çok büyük tasarruf elde edildiğini, tasarrufun da yatırımlara yönlendirildiğini anlattı. Kaynak ve para olduğunda da müteahhitlerin bütün kabiliyetlerini gösterdiğini, 15 yılda biten su kanalları, yollar ve köprülerin iki yıl gibi kısa süreler içinde tamamlandığını ifade eden Gül, sadece Türkiye'de değil dünya çapında projelerin hayata geçirildiğine, dünyanın en büyük firmalarının Türk müteahhitlik sektörüyle yarışır hale geldiğine vurgu yaptı.
Bu ortama herkesin dikkat göstermesi gerektiğini söyleyen Gül, "İş dünyasını demoralize etmemek gerekir. Çünkü iş dünyasının moralli olması, alınabilecek riskleri alarak yoluna devam etmesi istihdam yaratmak, vergi ödemektir. Çünkü olumsuzluklar en önce sizi, inşaat sektörünü vuruyor" dedi.
Müteahhitlik denilince sadece inşaatların değil büyük endüstri projelerinin de akla geldiğini ifade eden Gül, devam etmesi gereken bu gücün Türkiye'yi daima rahatlatacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, yeni genel merkez binasının hayırlı olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmasının ardından Gül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, Ankara Valisi Yüksel ve TMB Başkanı Sazak, kurdele keserek binanın temsili açılışını gerçekleştirdi.
-"Kaos ortamından hızla çıkılmasını umut ediyoruz"
TMB Başkanı Sazak da yeni genel merkezleri inşa edilirken, sektörün tüm becerilerinin sergilendiği bir bina oluşturmak, sektöre örnek teşkil edecek inşaat kalitesi ortaya koymak, enerji verimliliği yüksek ve çevreye duyarlı bir bina yapmayı vizyon olarak belirlediklerini söyledi. Sazak, aldıkları övgülerin söz konusu vizyonları başarıyla uyguladıklarının göstergesi olduğunu belirtti.
Sektör olarak ülkenin kaos ortamından hızla çıkmasını umut ettiklerini dile getiren Sazak, "Birlik olarak, hesap verebilir, rekabetçi ve şeffaf bir yatırım ortamı diliyoruz" dedi.
Açılışın ardından davetliler için verilen resepsiyona geçildi.
AA