27 / 04 / 2024

Açelya Apartmanı çevresindeki 10 bina için yıkım kararı!

Açelya Apartmanı çevresindeki 10 bina için yıkım kararı!

Geçtiğimiz hafta sonu istinat duvarında çökme meydana gelen Ankara'daki Açelya Apartmanı'nın çevresi lazer tarayıcılarla izlenmişti. İzlemeler sonucunda çevrede yer alan 10 bina için yıkım kararı alındı. 



Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan 8 katlı Açelya Apartmanı'nın istinat duvarında çökme meydana gelmiş sonrasında binada yaşayanlar ise tahliye edilmişti Sabah'ta yer alan habere göre; bina ve çevresi lazer tarayıcılarla takip edildi. İncelemeler sonucu çevresinde bulunan 10 bina için yıkım kararı alındı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün 'hasar tespit aracı' ile 'bina analiz ve test mobil laboratuvarı' deprem gibi doğal afetler sonucu hasarları tespit etmek için kullanılıyor. Elazığ ve  İzmir  depremlerinde de kullanılan araçların, Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı İleri Mahallesi'nde, 2013'te inşa edilen yandaki inşaatın temel kazısı sebebiyle hasara uğrayan 8 katlı Açelya Apartmanı'nın kontrollü yıkılması çalışmalarında da önemli etken oldu.

Açelya Apartmanı çevresindeki 10 bina için yıkım kararı!

Bölgedeki kayma riski ve hareketlilik, lazer tarayıcılarla olayın meydana geldiği 10 Nisan'dan bu yana anlık olarak izlendi. Cihazla hızlı tarama yapılarak diğer binalarda çökme riski olup olmadığı kontrol edildi. Açelya Apartmanı'nda meydana gelen yaklaşık 39 santimetrelik oturmayla çevredeki binaların istinat duvarlarındaki hareketlilik de cihazlarla ölçümler sonucu tespit edildi.

Mobil test laboratuvarında çalışan ekipler; zemin, beton, demiri cihazlarla laboratuvara gitmeden olay yerinde hızlıca tarayarak, bölgede başka riskli bina olup olmadığını inceledi. Çalışmalar sonucunda çevredeki 10 binanın daha yıkılması için karar aldı. 

Açelya Apartmanı çevresindeki 10 bina için yıkım kararı!

SAHAYI YÖNETEN MOBİL LABORATUVAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, 'hasar tespit aracı' ve 'test mobil laboratuvarı'nın afet durumlarında kayma, ötelenme, yığılma gibi hareketleri belirlemeye yaradığını söyleyerek lazer tarayıcılarla alandaki hareketlerin ölçüldüğünü dile getirdi.Can, "Sahayı yönetmeyi sağlayan en önemli enstrüman mobil laboratuvarımızdı. Nerede ne hareket yapacağımızı ona göre belirledik. Mesela Hatipoğlu Apartmanı'na taşınma için 1,5 saat süre verilirken, Bahar Apartmanı'na 15 dakika verildi. Sahadan aldığımız bu ölçümlerle verileri bütün ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. Buna göre saha koordine olunuyor. Bu cihazları sahada 360 derece görecek şekilde konuşlandırıyoruz. Riskli olan, kayma ihtimali olan bölgelere alıyoruz ve bu şekilde gidişatı takip ediyoruz" dedi.

'ANLIK ÖLÇÜMLER YAPILIYOR' 

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Afet Hasarları Tespiti Daire Başkanı Tuğrul Sezdirmez ise hasar tespit koordinasyon aracı sayesinde içinde bulunan cihazlar ile anlık ölçüm yaptıklarını ifade etti. Sezdirmez, "Bir tehlike söz konusuysa anında sahadaki işlemlerin durmasını sağlıyor. Bu süre zarfında ilk etapta Açelya Apartmanı'nda belli miktarda zaten bir kayma olmuştu, toprak kayması. Bunu hemen yetkililere bildirdik. Bu doğrultuda gerekli önlemler alındı. İlerleyen süreçte istinat duvarı gelmesi ile birlikte binada yaklaşık 39 santim gibi bir çökme, oturma meydana geldi. Bu oturma çevredeki istinat duvarlarını da tetikledi. Kılıç Apartmanı'nın arkasında bulunan istinat duvarında bir çökme meydana geldi. Kılıç Apartmanı'nda yaptığımız ölçümlerde herhangi bir hareket söz konusu değil. 3-5 milim civarında hareket söz konusu. Hal böyle olunca süreci biraz daha tahliyeye yönelik çevirmiş durumdayız. Tamamen yıkım gerçekleşmeden vatandaşların bir an önce tahliye edilmesi yönünde bir çalışma yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

Açelya Apartmanı çevresindeki 10 bina için yıkım kararı!

'ANLIK KARARLARDA KULLANIYORUZ' 

Mobil laboratuvar aracıyla da binaların anlık olarak analiz edildiğini ifade eden Sezdirmez, "İçerisinde tahribatsız beton yöntemleri, beton test cihazları bulunmakta olup bunlarla birlikte anlık testler yapılabiliyor. Kendi ürettiğimiz yazılım sayesinde de analizlerin sonuçlarını anlık olarak alıp binanın yıkılıp yıkılmayacağı, risk içerip içermediği gibi konulara değinebiliyoruz. Bu araçlarımız sayesinde binaların anlık yıkım kararını risk oluşturup oluşturmadığı, tahliye gibi kararları verebiliyoruz. Bu cihazlar anlık karar verme mekanizması için vatandaşların can güvenliği için anlık kararlarda kullanılıyor" dedi.

Riskli 11 binanın maliklerine yardım müjdesi!


Geri Dön