22 / 11 / 2024
fuzul

Rize'de 17 bina için yıkım kararı alındı! 

Rize'de 17 bina için yıkım kararı alındı! 

Rize'de meydana gel sel felaketi sonrasında hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Kent genelinde selden hasar gören 17 bina için yıkım kararı alındı. 




Geçtiğimiz ay Rize'de meydana gelen sel felaketinin ardından kentte yaşanan hasarın ortadan kaldırılması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Sabah'ta yer alan habere göre; yapılan incelemelerde yüksek risk taşıyan 17 bina için acil yıkım kararı alındı. Acil yıkılacak binalar arasındaki bir yapının taşıyıcı kolanlarının dere yatağı üzerinde inşa edildiği ortaya çıktı. Yıkımlara kısa sürede başlanacağını belirten Vali Kemal Çeber, "20, 30, hatta 50 yılda bir bu yağış oluyor; olduğu zaman da her şeyi götürdüğünü gördük" dedi.

Kentte, 14 ve 22 Temmuz tarihlerinde metrekareye düşen 220 kilogram yağış sonrasında yaşanan sel ve heyelanlarla ilgili hasar tespit çalışmaları sona erdi. Afetlerin alt ve üst yapıda neden olduğu hasar da ortadan kaldırılmaya çalışıyor. Köy ve mahallelerde altyapıda 250 milyon TL'lik hasar tespiti yapılan kentte, tehlike yaratan riskli yapılar için de yıkım için düğmeye basıldı. İncelemelerde dere yatağında riskli olduğu tespit edilen 655 yapıdan yüksek riskli 17 bina, acil yıkılacak. Acil yıkılacak binalar arasındaki bir yapının taşıyıcı kolonlarının dere yatağı üzerine kurulduğu ortaya çıktı.

Rize de 17 bina için yıkım kararı alındı! 

17 bina acil olarak yıkılacak 

Yıkımlara kısa sürede başlanacağını dile getiren  Vali Kemal Çeber, "Dere yataklarının içerisine yapılmış ve her afette zarar görme ihtimali olan evlerle ilgili çalışmaları yürütüyoruz. 655 yapı tespit edildi. Bu devam eden bir çalışma. DSİ ve AFAD başkanlığı ortak bir çalışma yürütüp sayısallaştırıyor. Afetle ilgili acilen yıkılması gereken 17 bina tespit ettik. Bununla ilgili ödeneğimiz, planlamamız, ihale tarzımız hepsi belirlendi. İlk etapta bu 17 binayı yıkacağız. Sonrasında da ağır hasarlı, tedbir alabileceğimiz ve orta hasarlı binalar diye tedbirlerimiz ve çalışmalarımız devam edecek. Bir taraftan da bundan sonra hatalı yapılar yapılmaması için çalışıyoruz. Bu ilin 70-80 yıllık yöresel alışkanlıkları, belki biraz vatandaşın deyimi ile mecburiyetten kaynaklanan tarzı da değiştirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bundan sonra kapalı kanal inşaatı, kapalı dere inşaatı yapmayacağız. Güneysu'daki Minder Deresi'ni açık dere haline getirecek peyzajı, estetiği ile planlanan bir dere haline getiriyoruz. 20, 30 hatta 50 yılda bir bu yağış oluyor; olduğu zaman da her şeyi götürdüğünü gördük" dedi.

Yıkılması hedeflenen 17 bina arasında bulunan Madenli beldesinde dere yatağındaki Dilmaç ailesine ait bina halen selin izlerini taşıyor. Giriş katı dere yatağında olan 2 katlı binanın bulunduğu alanın seneler önce mısır bahçesi olduğunu söyleyen arsa sahiplerinden Yunus Dilmaç, "Binanın bulunduğu alan önce mısır bahçesiydi sonra çay bahçesi oldu. Yaklaşık 40 yıl önce bu bina yapıldı. Dere binadan bir metre aşağıdan akıyordu. Yıllar içerisinde yatağı dolunca dere binanın seviyesine geldi. Yarın başka bir afet olursa su burayı da geçer" diye konuştu.


Geri Dön