18 / 07 / 2024

Açıklama geldi! Depremzede işçilerinin maaşı ne olacak? İşte detaylar!

Açıklama geldi! Depremzede işçilerinin maaşı ne olacak? İşte detaylar!

Depremzede işçilerinin maaşının ne olacağı merak ediliyordu. Bu konuya dair açıklama geldi. İşte detaylar!




Depremzede İşçileri brüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar maaş alacak. Ülkemizde asrın felaketini yaşayan 11 ilde yaraların sarılmasına halen devam ediliyor. Diğer yandan buradaki vatandaşlarımızı başta barınma olmak üzere pek çok sorununun çözümü için devlet kurumları ve özel sektör desteklerine tam gaz devam ederken, bir yandan da mevzuata dair düzenlemeler yapılarak depremzedelerin bundan sonraki hayatlarını kolaylaştırıcı önlemler alınmaya çalışılıyor.

Benzer uygulamalar olağanüstü ohal ilan edilen 11 il için de uygulamaya konulacak. Buna göre bu illerde bulunan depremzedeler işyerleri de kapandığı için maaşlarını devletten alabilecek. Buna ek olarak da ücretsiz izinde sayılacak depremzedelere nakdi ücret desteği de sağlanacak. 3 ay olan yasal maaş alma süresinin de Cumhurbaşkanlığı Kararı ile uzatılabilecek.

NE ZAMAN UYGULAMAYA KONULACAK?

Kısa çalışma ödeneği genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz ya da zorlayıcı nedenlerden ötürü işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılmasıyla veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen ya da kısmen en az dört hafta süre ile durdurulması hallerinde uygulanmaktadır.

İŞVERENDEN KAYNAKLANMAYAN SEBEPLER!

İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden belli olmayan, kestirilemeyen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması ya da faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile birlikte sonuçlanan deprem, salgın hastalık, yangın, su baskını, seferberlik ve benzeri nedenlerden ötürü zorlayıcı sebep olarak kısa çalışma ödeneğine konu olduğu bilinmektedir.

MAAŞ VE SAĞLIK PRİMİ ÖDENİYOR

İşçilere kısa çalışma ödeneği ile beraber Genel Sağlık Sigortası primleri de ödeniyor. İşçiler brüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar kısa çalışma ödeneği alınırken, üst sınır olarak asgari ücretin yüzde 150'si kadar miktar belirlenir.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE MÜJDELER BİTMİYOR!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem bölgesindeki evi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi ya da kiracılar için yapılacak Afetzede Barınma Desteği ile ilgili soruları cevapladı.

Deprem afeti sebebiyle AFAD karşılıksız nakdi yardım yapıyor mu?

Depremzedelere taşınma, geçici barınma ve temel ihtiyaçlarını gidermek için afetler sonrasında AFAD tarafından nakdi olarak karşılıksız barınma desteği yapılacak.

Kira yardımı verilecek mi?

Depremzelerin, ikamet adreslerinin bulunduğu şehrin valiliği tarafından kimlik paylaşım sistemi ve tapu sorgulamaları yapılmasının ardından konutları yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen depremzede ailelere 1 yıl boyunca; konut sahibi olanlara aylık 5 bin TL olmak üzere toplam 60 bin TL, kiracı olanlara ise aylık 2 bin TL olmak üzere toplam 24 bin TL kira yardımı yapılacak.

Otomobil almayı düşünenlere şans ayağınıza geldi! İşte ÖTV indirimli en ucuz arabalar burada!

Ev tadilatı için müjdeli haber! Destek ödemeler başladı! Ev tadilatı için ne kadar veriliyor? İşte detaylar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön