Ekonomi

Açlık aldı başını gitti Asgari ücretli 1 sıfır geriden başlıyor

Türk-İş’in açıkladığı verilere göre 4 kişilik aile için belirlenen açlık sınırı 6 bin 840 lira oldu. Son belirlenen 5 bin 500 liralık asgari ücretin bir hayli üzerinde olan rakam ülkedeki ekonomik sorunların da adeta bir özeti niteliğinde. Çalışmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması karşılığını ifade eden 'açlık sınırı' 6 bin 840 lira oldu

Türk-İş'in, çalışanların yaşam koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışlarının aile bütçesine yansımalarını belirlemek için her ay yaptığı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Temmuz 2022 sonuçları belli oldu.

Çalışmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması karşılığını ifade eden 'açlık sınırı' 6 bin 840 lira oldu. 

Gıda ile giyim, konut, sağlık, ulaşım, eğitim ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarını hedefleyen 'yoksulluk sınırı' ise 22 bin 280 lira olarak belirlendi. 

Evli olmayan bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık en az 8 bin 930 lira olarak tespit edildi.
 

Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken en düşük harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 7,01 artarken, son 12 ay itibarıyla artış oranı ise yüzde 128,44 oldu.

Araştırmaya göre, girdi ve tedarik maliyetlerinin de tavan yapmasıyla temmuz ayında da hem süt hem de peynir fiyatları arttı. Peynirde bir aylık zam yüzde 10 olarak tespit edildi. 

Kuzu eti yüzde 10, yumurta yüzde 26, nohut yüzde 14, balıketi yüzde 12, yeşil mercimek yüzde 8, kuru fasulye yüzde 12 arttı. Kırmızı mercimek ve tavuk fiyatları az bir miktar artış gösterirken, yağlı tohumların fiyatı değişmedi. 

Dana eti fiyatında ise kurban bayramı dolayısıyla oluşan talep azalması nedeniyle yüzde 2 azaldı.

Bulgur, un, irmik fiyatlarının tamamı yükseliş gösterdi. Makarna fiyatı yüzde 10, geçen ay yüzde 14 zamlanan pirincin fiyatı ise yine benzer oranda arttı. Ankara'da 200 gram normal ekmek 4 lira olurken, meşhur Ankara simidi ise bu ay 5 liradan satılmaya başlandı.

Çay, bal, şeker, reçel, ıhlamur, siyah ve yeşil zeytinin fiyatı yükseldi, pekmezin fiyatı ise geriledi. Tuz yüzde 12, baharatlar ise yüzde 11 artarken ayrıca salça yüzde 10 zamlandı.