16 / 05 / 2024

Ada sahipliği zenginliğin yeni sembolü oldu!

Ada sahipliği zenginliğin yeni sembolü oldu!

Eskiden iki kat, bir yat sahipliği zenginliğin en önemli sembollerindendi. Buna önce jet sahibi olmak ve şimdi de 'ada sahipliği' eklendi. Hükümetin 2B Yasası kapsamında kıyılarımızdaki bazı adaları da satabileceği olasılığı, birçok işadamını harekete geç



Eğer yasa çıkar da ihaleler başlarsa, zenginliğin bu son sembolüne sahip olmak isteyenler, öyle görünüyor ki çok renkli ihalelerin yaşanmasını sağlayacak.

ali krizle boğuşan Yunanistan için can simidi olarak ortaya atılan adalar, Türkiye'de de son olarak 2B Yasası'nın yeniden gündeme gelmesiyle birlikte dikkatleri üzerine çekti. Orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını gündeme getiren 2B Yasası, özel mülk niteliğindeki adalara olan ilgiyi devlete ait adalara da çevirdi. 2B alanlarının bir kısmını oluşturan adalar konusunda yeni yasal düzenlemenin satışları hızlandıracağını düşünenler olduğu gibi kimi uzmanlar da yeni yasal düzenlemenin gerekli olduğunu belirtiyor.

Özellikle Ege Denizi'nde yer alan pek çok irili ufaklı ada olduğunu dile getiren Mimarlar Odası İstanbul Anadolu Yakası Başkanı Arif Atılgan, 2B kapsamında satışa sunulabilir adalar için yeni bir yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Vatandaş çıkabilecek mi

Eskiden denizin ortasında ormanlık alanlar olarak görülen adaların bugün ana karada yer kalmaması ve turizm sektöründeki hızlı gelişim nedeniyle yatırımlar için cazip bir noktaya geldiğini söyleyen Atılgan, 2B kapsamında devlete ait adaların satışlarının ise çetrefilli olduğunu ifade ediyor.
2B yasasıyla yapılacak satıştan 25 milyar dolar gelir bekleyen hükümetin Kıyı Kanunu nedeniyle adalardaki satışları yapamayacağını dile getiren Atılgan, 'Kıyı kanununa göre buralar bir kere halka açık olmalıdır. Denizin ortasında dört tarafı suyla kaplı adaların şahıslara satılması durumda vatandaş o araziye çıkma hakkını kullanabilecek fakat mal sahibi 'benim arazime giremezsin' diyecek. Konuyu bir yere oturtabilmek ve prosedüre uydurabilmek için adalara özel bir ayrı kanun gerekecek' diyor.

Adaların sayılarının kadastro çalışmalarının olmaması nedeniyle tam olarak bilinmediğini dile getiren Atılgan, 2B yasası olsa dahi adaların satışının bu nedenle mümkün olmadığını ifade ediyor.

Adalara yatırımcı markajı

Bu arada şahsa ait özel mülk olarak satışa çıkan adalara ilgi de yoğun olarak devam ediyor. Yabancı yatırımcıların da dikkatini çeken adalara ilgi gösteren Dubai, Rus, Mısır ve Hollandalı ultra zenginler, ziyaret trafiğine katılan yatırımcılardan bazıları. Ada satışı yapan emlakçıların kapısını daha sık çalmaya başlayan yabancılar için en büyük sorun mülk edinememeleri.
Fakat bazı emlakçılar bunu da halletmek için farklı çözümler geliştirmiş. Marmaris'te halen dört adanın satışını yürüten Gönenç Emlak'ın sahibi Kemal Gönenç, elindeki adalar için Dubai, Mısır, Rusya ve Hollanda'dan müşterileri ağırladıklarını ancak şu ana kadar olumlu sonuç alamadıklarını söylüyor.
Bu durumda yabancılara satışın yasak olmasının önemli bir etkeni olduğunu aktaran Gönenç, 'çok ciddi müşterilerimiz geldi. Fakat hem imar sorunları hem de yabancılara satış yasağı nedeniyle bir sonuca varamadık hiç birinde. Bu soruna karşılık biz de ortak şirket kurup, bu şirketin üstüne aday almayı almayı daha sonra şirket hisselerini yabancı ortğa satarak bir sahiplenmeyi mümkün kıldık. Fakat şu an ciddi bir alıcı olmadığı için bu önerim,z, uygulayamadık' diyor.

Ege'de 4 ada

şžahsa ait açısından bakıldığında Ege Denizi'nde şu an beş ada   satışata bulunuyor. Bu adaların satış fiyatı ise 8 milyon Euro ile 30 milyon Euro arasında değişiyor. Gökova Adası satılık adalar içerisinde en pahalı olanı.

Satışa çıkan adalar içinde en palaı olanı Gökova Adası için istenen rakam 38 milyon dolar. 322 bin metrekare büyüklüğündeki adada çam, zeytin ağaçlarının yanı sıra özel plaj ve bir özel gayrimenkul yer alıyor.

Gönenç Emlak'ın sahibi Kemal Gönenç bakanlık izniyle doğayla uyumlu ev yapılabileceğini ifade edivor. Adanın pek çok taliplisi olduğunu fakat henüz netleşen bir durum olmadığını ifade eden Gönenç, bugünlerde izmir açıklarında yeni bir adanın daha satışını üstlendiklerini fakat ailenin isminin açıklanmamasını istediğini söylüyor.

Prestij amaçlı yatırım

iş dünyası ve seçkin aileler tarafından yapılan yatırımların prestij amaçlı olduğunu aktaran Gönenç, turizm vaurımına uygunluğun ise en çok merak edilen konu olduğunu sövlüyor. 'Yunanistan'da adaları satıp borçları ödeyelim meselesi çıkınca Türkive'de de bu konu popüler oldu. Bu yatırım, biraz imaj, biraz da geleceğe yatırım olarak görülüyor aslında. Bir de tabii ki önemli bir yatırım aracı' diyor.

Garip Adası'nı Fiyapı'nın sahibi Fikret İnan'a satan Estur Uluslararası Emlak Hizmetleri Portföy Yöneticisi Süleyman Eser ise adların kendine özgü müşterisini yaratan bir nokta da olduğunu söylüyor. Seçkin ailelerin kendilerine özel bir alan yaratma isteğinin de bu ilgide etkili olduğunu ifade eden Eser, satış talebinin de arttığına dikkat çekiyor.

Ege Denizi'nin satılık adaları

çiçek Adası

Ayvalık'a 400 metre uzakta yer alan çiçek Adası, aslında uzun zamandır alıcısını bekliyor. Hatırlı Ailesine ait olan 12 varisli çiçek adası, 27 bin metrekare büyüklüğünde. Adanın satış fiyatı ise 8 milyon Euro. Yüzde 5 tarımsal yapılaşmaya izin verilen adada birçok zeytin ağacı bulunuyor. Adada su ve elektrik bulunmuyor. Bu adanın pazarlama faaliyetini yürüten Estur Uluslararası Emlak Hizmetleri Portföy Yöneticisi Süleyman Eser, adanın turizm amaçlı değerlendirilebileceğini söylüyor.

Gökova Adası

Satışa çıkan adalar içinde en pahalı olan Gökova adası için, istenen rakam 38 milyon dolar.

Gökova' da bulunan 322 bin metrekare genişliğinde bu adanın içinde çam, zeytin ağaçlarının yanı sıra özel plaj ve bir özel gayrimenkul yer alıyor. Satılık ada kıyıdan 1.5 deniz mili uzaklıkta. Mavi yolculuk teknelerinin güzergahında bulunan adanın, turistik tesis yapma izni yok. Ancak bakanlık izni alınarak bir dairelik konut yapılabilir.

çiftlik Adası

Marmaris'te kıyıya 550 metre uzaklıkta olan çiftlik Adası, 80 bin metrekarelik bir yüzölçümüne sahip. 31 milyon dolara satışa sunulan adada elektrik, telefon, su hattı bulunuyor. İçinde tapudan tescilli üç adet ev, jeneratör binası ve bir de deponun yer aldığı adada ayrıca biri yüzme havuzu olarak kullanma imkanı olan dört adet sulama havuzu mevcut.

Karaca Ada

Gökova körfezinde yer alan ve kıyıdan bir deniz mili uzaklıkta yer alan Karaca Ada ise doğal karakteri korunacak sit özellikli bir ada. 25 milyon dolara satış fiyatı olan Karaca Ada'da turistik tesis yapımına uygun değil.

Ada sahibi ünlüler

Rahmi Koç: Koç Topluluğu Onursal Başkanı Rahmi Koç, özel adaya sahip Türk işadamlarının başını çekiyor. Marmara Denizi'nde Tuzla'nın karşısında yer alan ve Koç Adası olarak anılmaya başlanan adanın önceki sahibi 1960'dan beri burada oturan, Fransız asıllı bir kadın. Sahibinin 1970'lerin sonunda vefatı ile bakımsız kalan ada kısa sürede harabeye dönmüş. Ada, bu tarihte Rahmi Koç tarafından satın alınmış. 1989 yılında adayı ünlü Mimar Bülent Bulgurlu'ya yeniden inşa ettiren Rahmi Koç, burayı ailesi için kullanıyor.

Güler Sabancı: Ayvalık'ta Cunda'nın karşısında yer alan Hakkıbey Adası Güler Sabancı'ya ait. Bugünlerde inşaat çalışmalarının sürdüğü adada hali hazırda bir konut bulunuyor.

Leyla Tara: Bodrum merkezinden 9 mil uzaklıkta olan Gökova'daki Kıstak adasının sahibi. Ada yöre de Eşek adası olarak da biliniyor. Babası şžarık Tara'nın doğum günü hediyesi olarak aldığı ada 56 bin metrekare büyüklükte. Adanın sahibi Leyla Tara, adayı yatırım amaçlı olarak elinde tutuyor.

Dikran Masis:

Satışa çıkarılan adalar arasında en fazla yüzölçümüne sahip olanı ise Bozcaada'nın bir mil kuzeyinde yer alan Tavuk Adası (Mavriya Takım Adası) 980 bin metrekare büyüklüğe sahip. Adanın sahibi Eskidji Müzayede evi sahibi Dikran Masis. Masis adaya Rahmi Koç ile girdiği rekabetin ardından sahip oldu. Masis, burada yer alan manastır kalıntısını restore edip, adayı günübirlik turizme açmak istiyor.

Ahmet Nazif Zorlu: Daha önce Uzan Ailesi'ne ait olan Zeytin Adası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) 15 milyon 250 bin liraya Ahmet Nazif Zorlu tarafında 2005 yılında satın alındı. Zeytin Adasında üçü villa olmak üzere toplam yedi bina ile 30 bin zeytin ağacı ve üzüm bağları bulunuyor. Zorlu burayı misafirlerini ağırlamak ve tanıtım amaçlı değerlendiriyor.

Belma Simavi: Göcek'teki 12 adadan biri olan Domuz Adası Belma Simavi'ye ait. Ada Haldun Simavi tarafından eşi Belma Simavi'ye hediye edilmişti.

Ali Dinçkök: Marmara Denizi'nde Kınalıada'nın karşısında yer alan Kaşık Adası Ali Dinçkök'e ait.
 
Ömer Dinçkök: Ada sahibi başka bir Türk işadamı da Ömer Dinçkök. Dinçkök, Bodrum Gündoğan Koyu'nun hemen karşısındaki Apostrol Adasina sahip. Eski adı 'Farilya' olan ada, yaklaşık 800 dönüm büyüklüğünde.
Bu ada önceleri Tarım Bakanlığı tarafından zeytin alanı olarak parsellendi. Ancak, 1986 yılında devreye giren Ömer Dinçkök, 1989 yılına kadar adayı köylülerden parsel parsel satın almaya başladı. 1990 yılından sonra adada turizm tesisi kurmak için başvuran Dinçkök'ün bu talebi bölge zeytin alanı olarak ilan edildiği için kabul edilmedi.

Fikret nan: izmir'in, Dikili ilçesi Bademli Koyu'nda yer alan Garip Ada ise Fiyapı'nın sahibi Fikret inan tarafından geçen yıl satn alınmıştı. Fikret İnan'ın adayı yatırım amaçlı değerlendireceği biliniyor.
Ekonomist

 


Geri Dön