06 / 05 / 2024

Adabank ihalesi 24 Kasım'da gerçekleşecek!

Adabank ihalesi 24 Kasım'da gerçekleşecek!

BDDK"nın vetosu nedeniyle ilk 2 ihalesi iptal edilen Adabank"ta geri sayım başladı. TMSF"nin üçüncü kez satışa çıkardığı ancak 3 kez tarihi ertelenen Uzan Grubu"nun eski bankasının ihalesi en son 24 Kasım"a ertelenmişti



 BDDK"nın vetosu nedeniyle ilk 2 ihalesi iptal edilen Adabank"ta geri sayım başladı. TMSF"nin üçüncü kez satışa çıkardığı ancak 3 kez tarihi ertelenen Uzan Grubu"nun eski bankasının ihalesi en son 24 Kasım"a ertelenmişti. çarşamba günü ertelenmezse, ihaleyi kazanan muhammen bedel olan 90 milyon dolar ödeyecek. Ayrıca BDDK"nın istediği 300 milyon dolarlık sermayeyi de hazırlaması gerekecek.

Uzun bayram tatilinin ardından Adabank ihalesinde geri sayım başlıyor. Tatilin ardından başlayan haftanın en kritik konusu 24 Kasım"da gerçekleştirileceği duyurulan Adabank ihalesi olacak. TMSF, 4 kez ertelediği Adabank ihalesinin yeni tarihini 24 Kasım olarak duyurmuştu. Ancak ihalenin bu kez de ertelenip ertelenmeyeceği merakla bekleniyor. çarşamba günü yapılacağı duyurulan ihaleyi kazanan muhammen bedel olan 90 milyon dolar ödemek zorunda olacak. Ancak Adabank"ın devri için bu tutar yeterli olmayacak. BDDK"nın istediği 300 milyon dolarlık sermayenin de hazır edilmesi gerek. Halen ihaleye kaç grubun katılacağı ise açıklanmadı. Geçtiğimiz günlerde İsrailli Bank Hapoalim"in sahibi olduğu Bank Pozitif, Adabank ihalesine katılacağını bildirdi.

Yılan hikayesine döndü

Adabank"ın satışıyla ilgili süreç yılan hikayesine dönerken, 24 Kasım"da gerçekleştirilecek ihale için TMSF Başkanı şžakir Ercan Gül, İran, İsrail ve Körfez ülkelerinden 3 büyük grubun yeterlilik aldığını söylemişti. TMSF Başkanı Gül, œRakam ihale gününe kadar 5"i bulabilir demişti. Başkan Gül ayrıca œBizim herhangi bir gruba önyargımız yok, büyük grupların kıyasıya mücadele edeceği bir ihale olacak demişti.

Satışı yılan hikayesine dönen Adabank, TMSF tarafından daha önce üç kez satışa çıkarılmıştı. Haziran 2006"da 60 milyon TL bedelle açılan ilk ihaleye teklif gelmezken, ikinci ihale Temmuz 2006"da gerçekleştirildi. Yapılan ihaleye en yüksek teklifi 45 milyon 100 bin TL ile Kuveytli The International Investor Company (TII) vermişti. Ancak BDDK, œfirmanın mali gücü yetersiz gerekçesiyle satışı iptal etti. Ardından Ocak 2009"da yapılan üçüncü ihalede ise en yüksek teklifi 57.1 milyon TL ile Sinpaş Grubu ve Abdullah Tivnikli"nin yönetimindeki Eksim Grup vermişti. Uzun süre BDDK onayı bekleyen ihalenin sonucu yaklaşık 1.5 yıl sonra 10 Haziran 2010 tarihinde sessizce açıklandı ve sürpriz kararla BDDK Adabank"ın satışına onay vermedi. 21 Eylül"de yapılacak ihale, önce 19 Ekim"e ardından da 24 Kasım"a ertelendi. TMSF muhammen bedeli 90 milyon dolar olarak belirlerken, fon ihale kanunu gereği en yüksek teklif verene bankayı satacak. Fakat BDDK"nın Adabank"ı alacak grubun œbankacılık yapmaya haiz sermayedar olmaması durumunda onay vermeyeceğini sık sık vurguluyor.
Vatan


Geri Dön