23 / 12 / 2024

Adalar'ın sağlık altyapısı yetersiz kalıyor!

Adalar'ın sağlık altyapısı yetersiz kalıyor!

14 bin kişilik nüfusuyla İstanbul'un yüzen İstanbul turizminin göz bebeği Adalar, sağlık acısından ciddi eksiklikler içinde. Özellikle yaz aylarında 100 bine dayanan nüfusa rağmen Adalar'daki sağlık hizmetleri yetersiz kalıyor.



İstanbul turizminin göz bebeği Adalar, sağlık acısından ciddi eksiklikler içinde. Özellikle yaz aylarında 100 bine dayanan nüfusa rağmen Adalar'daki sağlık hizmetleri yetersiz kalıyor, ilce sakinleri, adalarda 24 saat görev yapacak 112 Hızır Acil Servis ambulansı ve İstanbul'la ulaşımı sağlayacak yeni bir deniz ambulansı istiyor.
14 bin kişilik nüfusuyla İstanbul'un yüzen ilçesi Adalar, turizm açısından büyük ilgi görse de sağlık hizmetleri açısından hiç de iç açıcı bir konumda bulunmuyor. Geçtiğimiz pazar günü Heybeliada'da kolundan yaralanan Ali Mert Baltacı'nın deniz ambulansının mazotu olmadığı için kan kaybı sebebiyle kolunu kaybetmesiyle gündeme gelen eksiklikler, yaz aylarında daha belirgin hale geliyor.
Büyükada'da Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek poliklinik binası sağlık hizmeti veriyor. Heybeli. Kınalı ve Burgaz'da ise 24 saat hizmet veren 112 acil servis noktası bulunmuyor. Adalarda yaşayanlar ise sağlık sorunlarını Kartal'a giderek çözmeye çalışıyor. Acil durumlarda ise. ilçe sakinleri çaresiz olduklarını belirtiyor.
Bir adada fayton kazası varken başka bir adada kalp krizi ya da boğulma vakası olduğunda müdahale edemediklerini belirten Büyükada'da görev yapan uzman doktor Ahmet Remzi Cetinkaya, her adada kazalara müdahale edecek bir doktorun bulunması gerektiğine dikkat çekiyor. Fayton ve bisiklet kullanımının yoğun olmasından dolayı özellikle yaz aylarında varalanmalı kazalarla sık sık karşılaştıklarını belirten Çetinkaya, şöyle konuşuyor: "4 adada toplamda 13-14 bin kişi yaşarken yazın bu sayı yüz bine çıkıyor. Özellikle sıkıntılı acil vakalarla karşılaşıyoruz.
Bir tane deniz ambulansı birden fazla acil vakaya yetişemiyor. Diğer adalarda doktor olmadığı için bunlar Kartal'a götürülüyor. Fakat şiddetli lodos olduğu zaman ise deniz ambulansı denize açılamıyor." Büyükada'da 3'ü aile hekimi 4 tane doktor görev yapıyor. Diğer adalarda ise sadece 112 acil istasyonu ve bir acil ambulansı var. Heybeliada. Kınalıada ve Burgazada'da kazalara müdahale edecek bir aile hekimi var: fakat onlar da mesai saatleri dışında çalışmıyor. Büyükada'da hizmet veren Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı ek hizmet binası olarak kullanılan binanın bu yıl yıkılıp yerine semt polikliniği yapılması hedefleniyor.
Adalar Kaymakamı Ahmet Arabacı, ilçede 24 saat hizmet veren bir yerin olması için görüşmelerin sürdüğünü belirtiyor. Tatil günlerinde ve gece 22.00'den sonra Adalaı 'da çalışan sağlık personelinin bulunmadığını aktaran Arabacı, "Bir deniz ambulansı daha olsa gidişler aksamayabilir. Yedeklenemese bile deniz ambulansının yakıt ikmalinin burada yapılabilmesi lazım." diyor.
Büyükada'da aile hekimliği yapan Giray Girgin ise planlamaların sabit nüfusa göre yapıldığından sıkıntı doğduğunu ifade ediyor. Sabit nüfusun genel toplamda 14 bin civarında olduğunu belirten Girgin, şöyle konuşuyor. Doktor sayısını nüfusa göre veriyorlar.
Doktorlar için de Adalar pek cazip gelmiyor. Başka bir yerde bir aile hekimi dört bin hastaya bakabilirken burada iki bin civarı hastaya bakabiliyor. Bu da yarı yarıya maaş alması demek. Ben adaları sevdiğim için burada yaşıyorum." Büyükada'da 3'ü aile hekimi 4 doktor görev yapıyor.
Diğer adalarda ise sadece 112 acil istasyonu ve bir acil ambulansı var. 3 adada kazalara müdahale edecek birer aile hekimi var; fakat onlarda mesai saatleri dışında çalışmıyor.



Zaman

Geri Dön