Adalet Bakanı Bozdağ resmen açıkladı! Fahiş kira artışlarına sabit oran formülü yolda!
Fahiş kira yükselişlerinin önüne geçilmesi için hazırlanan düzenleme de sona yaklaşıldı. Kira bedellerine sabit oran düzenlemesi geliyor. İşte Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın o açıklaması... Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu
Fahiş kira yükselişlerinin önüne geçilmesi için hazırlanan düzenleme de sona yaklaşıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira konusunda fahiş yükselişlerin istendiğini, bu yükselişlerin karşısında da kiracıların zor duruma düştüğünü belirtti. Özellikle megakent İstanbul'da bu durumun büyük bir sorun halini aldığını belirten Bozdağ, kira düzenlemesiyle ilgili konuştu.
Peki ev sahibi ve kiracı arasında büyük bir sorun olan fahiş kiralar nasıl çözülecek? Kira düzenlemesinde son durum ne? İşte ayrıntılar...
Bozdağ, konut sahibinin ve kiracının hukuki haklarını koruyarak kiralardaki fahiş yükselişlerin engellenmesi için bir formül arandığının altını çizdi. Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının ortak çalışma sürdürdüklerini anımsatarak, bu çalışmada bazı başlıklar üzerinde durulduğuna dikkat çekti.
İlk başlığın, ilk kez kiraya verecek konut sahibi ile kiralayacak kişi arasındaki kira ölçüsüne odaklandığını belirten Bozdağ, "Kira miktarıyla ilgili nasıl bir ölçü konabilir, iki tarafın hukukunu koruyan bununla ilgili çalışma yapılması talimatını verdik. Arkasından oturanlarla ilgili artış oranı nasıl olacak, ne olacak, neye göre yapılacak, TÜFE, TEFE, diğer enflasyon rakamları, başka şeyler, bütün bunları da dikkate alarak hem ev sahibinin hem de kiracının hukukunu koruyan ortak bir formül. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor" açıklamasında bulundu.
KİRA FİYATLARINA SABİT ORAN
Denetim mekanizması konusuyla ilgili çalışmalar da sürdürüldüğünü belirten Bozdağ, ana çerçeve üzerinde istişarelerin yürütüldüğüne, şu ana kadar da önemli mesafeler katedildiğine, bazı formüllerin ortaya çıktığına vurgu yaptı.
Oran üzerinden bir belirleme yapılacağının altını çizen Bozdağ, oran üzerinden belirlemenin makul olacağını öngördüklerini söyledi. "Oran üzerinden yaptığımızda maliyet her miktara göre farklı şekilde oluşacaktır. Son aşamaya gelindiğini ifade etmek isterim" şeklinde konuşan Bozdağ, bunun geçici bir düzenleme olacağını, süre bittikten sonra da bu eski hale devam edileceğini aktardı.
Bozdağ, soru üzerine kira ihtilaflarını arabulucuya devrederek, uyuşmazlıkların çözülmesinin planlandığını dile getirdi. Böylece uyuşmazlıkların kısa zaman içinde çözüleceğini vurgulayan Bozdağ, taraflar arasındaki ihtilafın husumet haline gelmesinin de engelleceğini belirtti.
Peki kira düzenlemesinde oran ne olacak? Bu oran nasıl belirlencek? Kiralar nasıl denetlenecek ve cezai yaptırım olacak mı? İşte merak edilen o soruların yanıtları...
Bozdağ, kendisine yöneltilen "Değişken bir oran mı olacak?" sorusunu, "Şimdi sabit bir oran olacak. Yine TÜFE vesaire gibi bir esas alınacak ama oran dediğimizde şu anda bu rakamlar yüksek. Bu yüksek rakamların her tarafın kabul edeceği makul bir orana çekilmesi" ifadelerini kullanarak yanıtladı.
Herkesin kabul edeceği bir çözüm arandığına dikkat çeken Bozdağ, "Ev sahiplerinin, talep sahibi olan kiracıların da hukukunu koruyan, külfeti paylaştıran bir formülü ortaya koyacağız" diyerek, denetim mekanizmasına ilişkin çalışmaların da devam ettiğini vurguladı.
CEZAİ YAPTIRIM OLACAK MI?
Sözleşme hürriyetinin korunmasının gerekli olduğuna değinen Bekir Bozdağ, "Cezayı gerektiren konu değil, herhangi bir ceza öngörülmesi de söz konusu" diyerek herhangi bir yaptırım düşünülmediğini dile getirdi.
İlk defa kiraya vereceklere ilişkin düzenlemenin nasıl olacağı sorusuna verdiği yanıtta Bozda, "Geçici olmak kaydıyla bir formül üzerinde çalışılıyor. Avrupa'nın bazı ülkelerinde uygulanan formüller var. Evin maliyeti üzerinden, emlak değeri üzerinden bir oranlamayla hesap yapan ülkeler var. Vergi geliri üzerinden oranlamayla hesap yapan yerler var. Bu konuda dünyada muhtelif örnekler var" dedi ve bu örneklerin incelendiğine ve toplumun kabul edebileceği örneklerden istifade edilebileceğine vurgu yaptı.
Düzenlemenin konut sahibinin de kiracının da hukukunu koruyacağına dikkat çeken Bekir Bozdağ, bu zamanda fırsatçılık yapanların ve fahiş fiyatla hak etmediği kirayı almak isteyenlerin engelleneceğini ifade etti. Herkesin hak ettiği kira bedelini alacağına dikkat çeken Bozdağ, "Ülkedeki artan fiyatlar nedeniyle hak etmediği bir kirayı almaması sağlanacak. Yoksa herkes evini dilediği gibi kiraya verecek. Ona bir müdahale yok" açıklamasında bulundu.
Bozdağ, ilk defa kiraya vermede de devam eden kira sözleşmesi içerisinde kira yükselişinde de belli bir oranın konmasının yararlı olacağının değerlendirildiğini söyledi.
GEÇİCİ BİR DÜZENLEME OLACAK
Adalet Bakanı Bozdağ, "Türkiye'deki durum geçici bir durum, bizim yaptığımız da geçici bir düzenleme. Yoksa kalıcı bir şekilde, tarafların iradesine, sözleşme hürriyetine müdahale etmeyi düşünen düzenleme değil" diyerek kısa süreli bir düzenleme olacağına, Borçlar Hukukunda bu konuyla ilgili yeterli düzenleme olduğuna vurgu yaptı.
"Enflasyonun da TEFE'nin de TÜFE'nin de ortalamasının da hepsinin üstünde istenen bir şey var. Normal şartlarda her şey cereyan etmiş olsa böyle bir konu gündeme de gelmezdi. Şimdiye kadar gelmedi, şimdi de gelmezdi" değerlendirmesinde bulunan Bozdağ, bu durumun da geçici olduğunu belirterek, geçici dalgalanmalara karşı kalıcı düzenleme yapılmasının doğru olmadığını aktardı.
Konut sahibinin de kiracının da düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Bozdağ, vatandaşlara, sözleşme yaparken bütün hükümleri tek tek okumalarını ve gerektiğinde avukata danışılmasının doğru olduğu tavsiyesini verdi.
Hazine arazisine konut modelinde son dakika gelişmesi! Araziler hangi şartlarla verilecek?