05 / 05 / 2024

Adalet Bakanı Bozdağ resmen açıkladı! Fahiş kira artışlarına sabit oran formülü yolda!

Adalet Bakanı Bozdağ resmen açıkladı! Fahiş kira artışlarına sabit oran formülü yolda!

Fahiş kira yükselişlerinin önüne geçilmesi için hazırlanan düzenleme de sona yaklaşıldı. Kira bedellerine sabit oran düzenlemesi geliyor. İşte Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın o açıklaması...



Bozdağ, kendisine yöneltilen "Değişken bir oran mı olacak?" sorusunu, "Şimdi sabit bir oran olacak. Yine TÜFE vesaire gibi bir esas alınacak ama oran dediğimizde şu anda bu rakamlar yüksek. Bu yüksek rakamların her tarafın kabul edeceği makul bir orana çekilmesi" ifadelerini kullanarak yanıtladı. 

Herkesin kabul edeceği bir çözüm arandığına dikkat çeken Bozdağ, "Ev sahiplerinin, talep sahibi olan kiracıların da hukukunu koruyan, külfeti paylaştıran bir formülü ortaya koyacağız" diyerek, denetim mekanizmasına ilişkin çalışmaların da devam ettiğini vurguladı. 

Adalet Bakanı Bozdağ resmen açıkladı! Fahiş kira artışlarına sabit oran formülü yolda!

CEZAİ YAPTIRIM OLACAK MI?

Sözleşme hürriyetinin korunmasının gerekli olduğuna değinen Bekir Bozdağ, "Cezayı gerektiren konu değil, herhangi bir ceza öngörülmesi de söz konusu" diyerek herhangi bir yaptırım düşünülmediğini dile getirdi. 

İlk defa kiraya vereceklere ilişkin düzenlemenin nasıl olacağı sorusuna verdiği yanıtta Bozda, "Geçici olmak kaydıyla bir formül üzerinde çalışılıyor. Avrupa'nın bazı ülkelerinde uygulanan formüller var. Evin maliyeti üzerinden, emlak değeri üzerinden bir oranlamayla hesap yapan ülkeler var. Vergi geliri üzerinden oranlamayla hesap yapan yerler var. Bu konuda dünyada muhtelif örnekler var" dedi ve bu örneklerin incelendiğine ve toplumun kabul edebileceği örneklerden istifade edilebileceğine vurgu yaptı. 

Düzenlemenin konut sahibinin de kiracının da hukukunu koruyacağına dikkat çeken Bekir Bozdağ, bu zamanda fırsatçılık yapanların ve fahiş fiyatla hak etmediği kirayı almak isteyenlerin engelleneceğini ifade etti. Herkesin hak ettiği kira bedelini alacağına dikkat çeken Bozdağ, "Ülkedeki artan fiyatlar nedeniyle hak etmediği bir kirayı almaması sağlanacak. Yoksa herkes evini dilediği gibi kiraya verecek. Ona bir müdahale yok" açıklamasında bulundu. 

Bozdağ, ilk defa kiraya vermede de devam eden kira sözleşmesi içerisinde kira yükselişinde de belli bir oranın konmasının yararlı olacağının değerlendirildiğini söyledi. 

Adalet Bakanı Bozdağ resmen açıkladı! Fahiş kira artışlarına sabit oran formülü yolda!

GEÇİCİ BİR DÜZENLEME OLACAK 

Adalet Bakanı Bozdağ, "Türkiye'deki durum geçici bir durum, bizim yaptığımız da geçici bir düzenleme. Yoksa kalıcı bir şekilde, tarafların iradesine, sözleşme hürriyetine müdahale etmeyi düşünen düzenleme değil" diyerek kısa süreli bir düzenleme olacağına, Borçlar Hukukunda bu konuyla ilgili yeterli düzenleme olduğuna vurgu yaptı. 

"Enflasyonun da TEFE'nin de TÜFE'nin de ortalamasının da hepsinin üstünde istenen bir şey var. Normal şartlarda her şey cereyan etmiş olsa böyle bir konu gündeme de gelmezdi. Şimdiye kadar gelmedi, şimdi de gelmezdi" değerlendirmesinde bulunan Bozdağ, bu durumun da geçici olduğunu belirterek, geçici dalgalanmalara karşı kalıcı düzenleme yapılmasının doğru olmadığını aktardı. 

Konut sahibinin de kiracının da düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Bozdağ, vatandaşlara, sözleşme yaparken bütün hükümleri tek tek okumalarını ve gerektiğinde avukata danışılmasının doğru olduğu tavsiyesini verdi. 

3600 ek göstergede son dakika! Öğretmenden polise herkesin maaşı yükseliyor! Emekli ve memur maaşı en az kaç TL olacak?

Asgari ücretten az geliri olanlara büyük müjde! Hemen çift maaş alabilirsiniz! Çift maaş almak için ne yapılır?

Hazine arazisine konut modelinde son dakika gelişmesi! Araziler hangi şartlarla verilecek?


Geri Dön