26 / 12 / 2024

Adana Ceyhan’a 8 milyar dolarlık yatırım!

Adana Ceyhan’a 8 milyar dolarlık yatırım!

8 milyar dolar yatırımla hayata geçirilen ve Türkiye'nin petrokimya üretim merkezi olacak "Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi" cari açığın azaltılmasına yılda 2 milyar dolar katkı sağlayacak...



Eski parlak günlerine dönmeyi hedefleyen Adana, makro yatırımlara odaklanmış durumda. İş dünyası, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi gibi genel anlamda etki yaratacak büyük projelerin hayata geçirilmesini sabırsızlıkla bekliyor.

Capita’den Tarcan’ın haberine göre; Eski parlak günlere dönmek için yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı artırmayı hedeflediklerini söyleyen  Adana  Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, "Öncelikli konumuz bölgemizde yeni yatırımların faaliyete geçirilmesi” diyor.

Kıvanç, bölgedeki en önemli yatırımlar arasında ise petrokimya tesislerinin yer aldığını belirterek “süper teşvik” belgesiyle Adana’ya 2 petrokimya yatırımı yapılacağını söylüyor.

İki tesisin 10 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Bunlara ek olarak yine aynı alanda yatırım yapmak isteyen farklı şirketler de bulunuyor.

Kıvanç, Adana’nın doğru bir strateji ve makro bir planlamayla hareket edilebilmesi durumunda, önümüzdeki dönemde petrokimya alanında bölgenin önemli bir üretim merkezi olacağını söylüyor.

HAYAL PROJE GERÇEKLEŞİYOR

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi için ilk adım Ceyhan’a boru hattı ile başladı. 0 günlerde boru hatları bile hayal olduğu için kimse üzerine gitmedi. 2007 yılında Bakanlar Kumlu kararıyla Ceyhan’da, 14 milyon metrekarelik bir alanda, enerji ihtisas bölgesinin kurulması kararlaştırıldı.

İçinde rafineri, petrokimya tesisleri, termik santraller, liman hatta tersaneler olan çok geniş kapsamlı bir proje olarak planlandı. Ancak 2008 yılındaki global kriz, ardından petrol fiyatlarındaki düşüş, ilgili firma sayısını çok azalttı.

Bölgeye gelmek isteyen yatırımdılar da yıllarca süren kamulaştırma davaları, sonuçlanmayan imar çalışmaları ve başlayamayan, başta liman olmak üzere altyapı yatırımlarını bahane ederek yatırım yapmaktan kaçındı.

Uzun zamandır beklenen ve 2019-2021 yıllarını kapsayan orta vadeli ekonomik programında öncelikli olarak yer alan Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi için start geçtiğimiz mart ayında verildi. Arz ve talep açısından bir kesişme noktası olan Adana Ceyhan’da 8 milyar dolar yatırımla kurulacak olan Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde petrokimya ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Aynı zamanda, projenin Türkiye’nin cari açığın azaltılmasına yılda 2 milyar dolar katkı sağlaması amaçlanıyor.

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Bölge gelişmiş ülkelerin en önemli kalkınma kaynaklarından biri olan petrokimya endüstrisinin Türkiye’de gerçekleştirilmesini hedefliyor. Aynı zamanda, proje Türkiye’yi petrokimyada global üretim üssü olarak konumlandıracak” diyor.

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin en önemli yatırımcıları arasında ise Rönesans Holding ile Sasa’yı bünyesinde bulunduran Erdemoğlu Holding bulunuyor. Cezayir’in milli i=s|§|B enerji şirketi Sonatrach ve Güney Koreli GS E&C ile birlikte Ceyhan Petrokimya Endüstri ~ Bölgesi’nin ilk yatırımına hazırlanan Rönesans Holding, aynı zamanda Hollandalı Port of Rotterdam ile bölgenin yönetim ve altyapı geliştirmesini üstleniyor. Rönesans Holding Ceyhan’a uluslararası yatırımcıların çekilmesinde de ön planda olacak.

Rönesans Holding Kurulu Başkanı Dr. Erman Ilıcak, projenin her yıl 15 milyar dolar ödeyerek ithal ettiğimiz petrokimya ürünlerini Adana’da üretme imkanı sağlayacağım belirterek en az 10 bin gence bölgede iş imkanı sağlanacağını söylüyor. Ilıcak, “Projeyle 4 milyar dolar dış ticaret açığımızın azaltılması hedefleniyor” diyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tesisin tamamlandığında hem Çukurova’nın hem de Türkiye’nin petrokimya sektöründe söz sahibi olacağım belirterek bölgenin Adana’da sanayi, istihdam ve kentin geleceği açısından çok önemli olduğunu söylüyor. Kurum, “İstihdam açısından bakıldığında 10 yılda sadece inşaat aşamasında 40 bin kardeşimiz iş sahibi olacak. Tesis hizmete girdiğinde 10 bin kişi burada doğrudan çalışacak” diye konuşuyor.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise bölgenin yakın coğrafyasında yer alan 600 milyar dolarlık alana sunacağı ihracat ürünleriyle büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Tesisler tamamlandığında Türkiye’nin, yıllık 2 milyar dolarlık bir cari açığını kapatıp 4-5 milyar dolarlık bir gelir elde etmesini sağlayacak. Dışa bağımlılığımızı azaltacak bu proje, ekonomimizi de her açıdan daha güçlü kılacak.”

Adana Ceyhan’a 8 milyar dolarlık yatırım!

DR. ERMAN ILICAK / RÖNESANS HOLDİNG YKB
“KALİTELİ PLASTİK ÜRÜNLERİ İMAL EDEN FABRİKALAR KÜMELENECEK”

1,3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM 75 bin çalışanı, yaklaşık IO milyar dolar aktif varlığıyla, Avrupa’nın 9'uncu en büyük inşaat ve yatırım şirketiyiz. İlk aşamada bölgede amacına uygun şekilde, altyapısının planlanması, imar ve parselasyon işlerinin tamamlanması ile başladık, ikinci aşamada ise bölgede kurulacak ilk yatınım olacak. Yıllık 450 bin ton üretim kapasiteli, 1,3 milyar dolar yatırım tutarlı polipropilen fabrikasının ve bölgede hizmet verecek liman ile depolama tesisinin inşaatını başlatacağız.

2023 HEDEFİ 1,3 milyar dolarlık bu yatınım Sonatrach ile beraber Güney Kore'nin önde gelen mühendislik ve yatırım firması GS ile beraber yapacağız ve finansmanın tamamını yurtdışından temin edeceğiz. Adana’da 2023 yılı itibarıyla devreye girecek polipropilen, ardından gelecek etilen, polietilen ve PVC'yi hammadde olarak kullanarak, yüksek kaliteli plastik ürünleri imal edecek fabrikalar kümelenecek.

Adana Ceyhan’a 8 milyar dolarlık yatırım!

İBRAHİM ERDEMOĞLU / ERDEMOĞLU HOLDİNG YKB
“BÜYÜME SASA’YLA YÜZDE 50’Yİ GEÇECEK”

BÜYÜME 20İ8’İ GEÇECEK 4 yıl önce Sabancı Holding'den Sasa'yı satın alan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, bu yıl Adana’daki yatırımları büyük ölçüde tamamlayacaklarını belirterek 2019'da grubun büyümesinin 20I8'İ geçerek yüzde 50’nin üzerine çıkacağını söylüyor. Erdemoğlu, 2019 hedeflerini şöyle anlatıyor:

“YATIRIMLAR TAMAMLANIYOR” Holding olarak geçen yılı TL olarak yüzde 35’lik bir büyümeyle kapattık. 2019'u Sasa’daki yatırımlarımızdan dolayı büyümede yüzde 50’yi geçeceğimizi düşünüyorum. Adana’daki yatırımlarımız çok iyi gidiyor, Sasa yatırımlarının bu yıl büyük bir kısmını tamamlıyoruz, ikinci tesisimiz bu yılın son çeyreğinde, üçüncü tesisimiz ise 2020'nin ilk çeyreğinde faaliyete geçecek. 
 


Geri Dön