12 / 05 / 2024

Adana Çukurova'daki DSİ'ye ait sulama kanalı yıkılacak mı?

Adana Çukurova'daki DSİ'ye ait sulama kanalı yıkılacak mı?

Adana'nın Çukurova ilçesindeki Beyazevler Mahallesi'nden geçen DSİ'ye ait sulama kanalının üzerine bazı işletmeler tarafından yapılan işgallerin hepsinin yıkılacağı bildirildi.



Adana Valisi Mustafa Büyük, kent merkezinden geçen DSİ'ye ait sulama kanallarının üzerine yapılan işgallerin ortadan kaldırılması için düğmeye bastı. Beyazevler Mahallesi'nden geçen TS1 ana kanalının üzerindeki 11 işletmenin gerçekleştirdiği işgal için mahkeme tarafından yıkım kararı verildi. 2 işletme yıkım kararını temyiz ederek Yargıtay'a gitti. DSİ, yıkımlar için Yargıtay kararını beklerken, Vali Büyük, mahkeme kararı kesinleşen işgallerin yıkımı için talimat verdi. 


ÇUKUROVA'NIN CAN DAMARI 

Adana'da 1969-1974 yılları arasında yapılan DSİ'ye ait sulama kanalları, 1 milyon 750 bin dönüm alanın sulanmasını sağlayarak Çukurova tarımının can damarı konumunda. Kent estetiğinin de önemli bir parçası haline gelen sulama kanallarının Beyazevler Mahallesi'ndeki bölümü, işletmeler için artı değer yarattı. Kanalın kenarına kurulan işletmelere serin olması nedeniyle rağbet gösterilirken, işletme sahipleri, bu ilgiyi daha da artırmak için kanalın üstüne giriş-çıkış köprüsü yaptı. 


11 İŞLETME İŞGALCİ 

İlk başta köprü olarak kullanılan alanlar zamanla işyerinin bir parçası haline dönüştürüldü. DSİ 6. Bölge Müdürlüğü, kanallara yapılan müdahale ve tecavüzlerin önlenmesi amacıyla 2010 yılında kurduğu komisyon aracılığıyla inceleme başlattı. İncelemede Baraj Müzikhol, Pembe Köşk, Mekan Cafe, Kebapçı İbo, Star Halı Saha, Şirin Müzikhol, Nadir Büfe, Uluçay Müzikhol, Baran Türkü Evi, Cafe Greenpeace Pamuk Müzikhol'ün işgale neden olduğu tespit edildi. 


DAVA YARGITAY'DA 

Bina yapma, arsa olarak kullanma veya TS1 ana kanalı üzerine köprü yapma suretiyle işgale neden olan 11 işletme hakkında 'DSİ Tesislerinde Görülen Müdahale ve Kirlenmeler ile Bunların Önlenmesine Dair Rehber" doğrultusunda tutulan tutanaklarla dava açıldı. 9 işletme hakkındaki yargılama DSİ lehine sonuçlandı ve yıkım kararı verildi. Cafe Greenpeace ile Pamuk Müzikhol kararı temyiz ederek konuyu Yargıtay'a taşıdı. Bu davaların da karar aşamasında olduğu öğrenildi. 


BÜYÜK: DERHAL YIKILMALI

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü, mahkeme kararlarının tüm işletmeler hakkında aynı zamanda uygulanması amacıyla son 2 mahkeme kararının kesinleşmesini beklerken,  Adana  Valisi Mustafa Büyük, olaya el koydu. Kanaldaki işgalin bir an önce sonlandırılması gerektiğini düşünen Vali Büyük, mahkeme kararı kesinleşen 9 işletmeye yönelik yıkım işleminin hemen hayata geçirilmesi talimatını vererek, yasa gereği DSİ sulama kanalı üzerine hiçbir yapının yapılamayacağını ifade itti. 


Sabah Güney


Geri Dön