Adana Kozan'da nazım imar planının 5 etabı bitti!
Adana'nın Kozan ilçesi; tarihi kalelerini, manastırlarını, konaklarını, hamamlarını ve daha birçok özelliğini dünya turizmine kazandırabilmek için Hükümetin 1 yıllık eylem planı içerisinde bulunan 'Kadim Şehirler' projesinde pilot bölge olmak istiyor.
Adana'nın Kozan ilçesi; tarihi kalelerini, manastırlarını, konaklarını, hamamlarını ve daha birçok özelliğini dünya turizmine kazandırabilmek için Hükümetin 1 yıllık eylem planı içerisinde bulunan 'Kadim Şehirler' projesinde pilot bölge olmak istiyor.
ADANA Tarımda önemli bir yere sahip olan Kozan, ilçede bulunan binlerce yıllık tarihi tüm dünyaya duyurmayı hedefliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TOKİ ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde yapılması planlanan 'Kadim Şehirler' projesi için pilot bölge adayı olduklarını dile getiren Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk, 2016'nın Aralık ayında sonuçlanması beklenen projede pilot bölge seçilmeleri halinde 20 yılda yapılacak düzenlemenin bir kaç yılda tamamlanabileceğini söyledi. Projenin sadece Kozan'a değil tüm bölgeye fayda sağlayacağından bahseden Öztürk, adaylık için hazırladıkları projeleri ilgili bakanlığa sunduklarını ifade etti. Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA), kentin tarihi dokusunun turizme kazandırılması konusunda büyük destekleri olduğuna da değinen Öztürk, ilçeye gelecek turistleri büyük otellerde değil tarihi konaklarda ağırlayabilecekleri bir sistem oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.
"Büyükşehir yasası yeniden düzenlenmeli"
Büyükşehir yasası ile ilçelerin gelir kaynaklarının yüksek oranda büyükşehir belediyelerine bağlandığını vurgulayan Öztürk, Adana il sınırları içerisinde hizmet için ayrılan kaynakların yüzde 40'ının büyükşehir belediyesine aktarıldığını belirtti. Eski yasaya göre Kozan'ın hakkı olan 80 milyon TL'nin yasa çıktıktan sonra kente ve büyükşehir belediyesine aktarıldığının altını çizen Öztürk, karşılığında ise aynı oranda destek alamadıklarını dile getirdi. Kozan'da tek gelir kaynaklarının emlak vergisi olduğunu ifade eden Öztürk, bunun da yüzde 10'unun yine büyükşehir belediyesine aktarıldığını kaydetti. Öztürk, ayrıca "Sadece Kozan'da 230 tane mezarlık var ve ilçedeki en uzak iki nokta arası mesafe 76 kilometre. Tüm ilçeleri de göz önünde bulundurursanız Büyükşehir Belediyesinin her noktaya ulaşmasının imkanı yok. Yasada acilen yeni düzenlemeler yapılarak görev ve sorumlulukların yeniden belirlenmesi gerekli" ifadelerini kullandı.
"35 milyon TL'lik işi 4,5 milyon TL'ye yapacağız"
Kozan'da yaptıkları hizmetlerden de bahseden Öztürk, şunları söyledi: "Kozan, Adana'daki en geniş hinterlanda sahip üçe. Yeni Büyükşehir Yasası nedeni ile köylerimiz de dahil 103 mahallemize hizmet götürüyoruz. En geç iki ay içerisinde geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz Yağmur Suyu Drenaj Hattı Projesi ile kanalizasyon sorununu ortadan kaldırmış olacağız.
Büyükşehir belediyemizden malzeme desteği alıp işçiliğini kendimiz yaptığımız proje ile, ihale ile 35 milyon TL'ye yapılabilecek işi 4.5 milyon liraya hayata geçirdik. Pazar günleri hariç her gün toplamda 3 bin 500 kişiye ücretsiz yemek veriyoruz. Bunun haricinde ihtiyaç sahiplerine günlük 5 bin adet ekmek dağıtıyoruz. İlçemizde bulunan 600 Suriyeli vatandaşın bakımını da belediyemiz karşılıyor."
YENİ NAZIM İMAR PLANIN 5 ETABI BİTTİ
İlçedeki su şebekesini Uluslararası standartlara uygun hale getirmek için de çalıştıklarını söyleyen öztürk, "Su şebekelerinin normalde 10 yılda bir bakımı veya değişimi yapılması gerekir.
Kozan'da en yeni su borusu 15 yıllık.
Su kaynağı ile ilgili bir sıkıntımız yok ama eskimiş ve yıpranmış su boruları yüzünden yüzde 50 oranında kayıp/ kaçak oluşuyor. Yine bu yıl içerisinde Büyükşehir Belediyemizin de desteği ile yaklaşık yarım asırlık içme suyu hattımızı yenilemeye başlayacağız." şeklinde konuştu. Kozan için 1986 yılında hazırlanan 25 bin kişilik nazım planının şu an ki 130 binlik nüfusa yetmediğini dile getiren Öztürk, 225 bin kişiyi kapsayacak şekilde hazırlanan yeni nazım imar planının 6 etaptan oluştuğunu ve 5 etabının neredeyse tamamının hayata geçirildiğini vurguladı.
Başkan Öztürk sözlerinin sonunda imar planının 6.etabıyla ilgili çalışmaların Çevre - Şehircilik Bakanlığı ve Orman Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü, Kozan Belediyesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi olarak 6. etaptaki çalışmalan yakından takip ettiklerini ve vatandaşın mağdur olmaması için tüm imkanları seferber ettiklerini söyledi.