27 / 04 / 2024

Adana'da nazım imar planının iptali yargıya taşındı!

Adana'da nazım imar planının iptali yargıya taşındı!

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 1/25.000'lik nazım imar planının iptal etmesi yargıya taşındı. TMMOB Mimar Odası Adana Şubesi, İdare Mahkemesine başvurarak, planı iptal eden meclis kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı alınmasını talep etti.



Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 1/25.000'lik nazım imar planının iptal etmesi yargıya taşındı. TMMOB Mimar Odası  Adana  Şubesi, İdare Mahkemesine başvurarak, planı iptal eden meclis kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı alınmasını talep etti. Mimarlar Odası adına İdare Mahkemesi'ne başvuran Av. Mustafa Çinkılıç, dilekçesinde "telafisi imkansız zararların önlenmesi"ni istedi. 


MAHKEME KARARINI HATIRLATTI 

Av. Mustafa Çinkılıç, İdare Mahkemesi'ne verdiği dilekçede isim vermeden Forum arazisinin konut alanından ticari alana dönüştürüldüğünü ancak planlar arasında hiyerarşik uyarlık bulunmadığı için İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı. Çinkılıç burada eski meclis üyesi Murat Türk'ün, Forumla ilgili yürütmeyi durdurma kararına atıfta bulundu. 


PLANLARDA UYUMSUZLUK YOK 

Dilekçede, kararın iptali ve öncelikle yürütülmesinin durdurulmasının istenen kararın; yetki, şekil, sebep ve maksat yönlerinden, açıkça hukuka aykırı ve uygulanması halinde telafisi imkansız zararlar doğuracak nitelikte olduğu belirtilerek, "Davalı idarenin "1/25.000 ve 1/5.000 ölçekli planların bir arada bulunması sorun oluşturmaktadır" demesine karşın, böyle bir tespit yapılmamıştır" denildi. 


MAHKEME KARARİ BOSA ÇIKARTILDI 

Av. Çinkılıç, "Kanaatimizce, davalı idare, 1/25.000 ölçekli plana aykırı olduğu için yürütmesi durdurulan 1/5000 ölçekli planı iptal edilip yenisini yapmak yerine, kararın gerekçesini ortadan kaldırmak, mahkeme kararı ile üst ölçeğe aykırılığı saptanmış 1/5000'lik plana işlerlik kazandırmak ve mahkeme kararını boşa çıkarmak için 1/25.000 ölçekli plan iptal edilmiştir" ifadelerini kullandı. 


MECLİS PLAN İPTAL EDEMEZ 

Mahkeme kararını bertaraf etmek gibi hukuk Bu dı$ı bir mantıkla yapıldığı açık olan bu işlemin sebep unsurunun sakat olduğunun açıkça görüldüğünü kaydeden Av. Mustafa Onkılıç, "Herhangi bir idari mahkeme kararı olmadan veya yerine yeni bir plan konmadan imar planının belediye meclisince iptal edilmesi mümkün değildir" diyerek, meclisin plan iptal etme yetkisi olmadığını vurguladı. 


ÖZEL AMAÇ İÇİN HAZIRLANDI 

PH Av. Mustafa Onkılıç, dava konusu planın iptalinin; kentin küçük parçalarında, hiçbir bilimsel, nesnel ve teknik bir gerekçeye dayanmadan, yalnızca "daha fazla gelir elde edilmesi amacına hizmet" için hazırlandığını belirterek, iptal ile kamu yararı oluşmadığı hatta kamu zararı bulunduğunu ifade etti. Av. Çinkılıç, iptalin "Açıkça hukuka aykın olduğu, özel amaç için yapıldığı" iddasında bulundu. 


Adana Medya


Geri Dön