28 / 04 / 2024

Nazım imar planının tanımı!

Nazım imar planının tanımı!

Nazım imar planının tanımı nedir? Nazım imar planı genel olarak hangi ölçeklerde düzenlenir? Nazım imar planında hangi hususlar gösterilir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Nazım imar planının tanımı


İmar plânı, kapsadığı alanın, ülke plânına, bölge plânına ve varsa çevre düzeni plânına uygun biçimde beldenin de verilerini dikkate alarak sağlıklı, bilimsel doğrulara uygun ve içinde yaşayacak insanları mutlu edecek şekilde düzenlenen ve şehrin gelişmesine yön veren plânlardır. İmar planları nazım imar planı ve uygulamalı imar planı olarak ikiye ayrılıyor. 


Bizim merak ettiğimiz konu olan nazım imar planının tanımına geçecek olursak; nazım imar planı, onaylı olarak harita üzerinde kadastral durumu işlenmiş bölge çevre düzenine uygun olarak hazırlanan, arazi parçalarının genel kullanış biçimleri, bölgenin gelecekteki nüfus yoğunluğu, yapı yoğunluğu, bölgenin yerleşme gelişme yönü gibi hususları göstermek uygulamak üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir rapor eşliğinde açıklanan plandır.


Diğer bir deyişle; bir şehirsel yerleşmenin genellikle 20 yıllık süre içinde yerleşme prensiplerini ve gelişmesinin niteliğini ve niceliğini kesin olarak belirtmeden ana hatlarıyla veren (alan, yoğunluk, kullanma şekli, ana ulaşım ağı gibi) uygulama planı için ön şart ve kılavuz olan plana nazım imar planı deniyor.



Nazım imar planında, arazi parçalarının genel kullanılış biçimleri, başlıca bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunlukları, yapı yoğunlukları, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri, ilkeleri, ulaşım sistemleri ve problemlerin çözümü gibi hususları gösteriliyor. Nazım planının getirdiği ilkeleri açıklamak için ayrıca bir de rapor düzenleniyor. Rapor planın tamamlayıcı bir parçası olarak oluşturuluyor. Plan ise raporuyla bir bütün halinde oluyor.


Nazım imar planları belediye sınırlarını, varsa mücavir alanları kapsayacak şekilde düzenleniyor.



Nazım imar planı ne demektir?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön