27 / 04 / 2024

Adana Seyhan'ın çehresi tamamen değişiyor!

Adana Seyhan'ın çehresi tamamen değişiyor!

Adana Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, şehir meydanı, kentsel dönüşüm ve restorasyon projeleriyle Seyhan'ın çehresini tepeden tırnağa değiştireceklerini söyledi.



Adana Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, şehir meydanı, kentsel dönüşüm ve restorasyon projeleriyle Seyhan'ın çehresini tepeden tırnağa değiştireceklerini söyledi. Başkan Karalar, Seyhan'ın şehircilik açısından geçmişi uzun yıllara dayanan bir ihmal ve plansızlık kurbanı olduğunu belirterek, "Göreve başladığımız ilk günden itibaren ilçemizin tarihiyle barışık, dünya standartlarında yaşanabilir bir kent olması yönünde projelerimize başladık. Halen teknik düzeyde hazırlıkları devam eden kentsel dönüşüm, şehir meydanı düzenlemesi ve sorumluluk bölgemizdeki bir kısım tarihi yapıların restorasyonu ile Seyhan'ın çehresini baştan aşağı değiştireceğiz" diye konuştu. "Seyhan bilir" ana sloganı çerçevesinde Türkiye'nin konuştuğu bir kampanyanın ardından Seyhan Belediye Başkanlığını kazanan Zeydan Karalar, görevde geçen hizmet dönemini şöyle özetledi; "Herkesin yaşamaktan onur duyacağı bir şehir inşa etmek için çalışıyoruz." Seyhan. 800 bin civarındaki nüfusu ve 501 bin 59 kilometrekareye yayılan coğrafi büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük ilçelerinden birisi. Geçmişi 8 bin yıla uzanan tarihiyle  Adana  demek aslında Seyhan demektir. Gündüz nüfusu 1,5 milyonu geçen bu devasa metropol. Mart 2014'den bu yana yöneticilikte hayli tecrübeli bir isme emanet; Zeydan Karalar. Henüz 21 yaşında üyesi olduğu meslek odasının başkanlığına seçilen. 40 yıldır siyasetin her kademesinde aktif görev alan Zeydan Karalar, "Seyhan'a Zeydan gerek" diyen Seyhanlıların tercihleriyle 31 Mart 2014'de Belediye Başkanı seçildi. İşte Belediye Başkanı Karalar'ın 'Seyhan'ın çehresini değiştirecek projelerinden yalnızca bir kısmı; 



ADANA ŞEHİR MEYDANI'NI SEYHAN BELEDİYESİ İNŞA EDECEK 

Adana plansız yapılaşmanın kurbanı olmuş bir şehirdir. 400'ün hem güneyinde hem de nispeten daha yakın dönemde inşa edilen kuzeyde durum maalesef ki aynıdır. Bu anlamda her kültürde şehirciliğin vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi olan Şehir Meydanı'ndan bile yoksun bir şehir Adana. Bu önemli ihtiyacı Seyhan Belediyesi karşılayacak. Halen teknik hazırlıkları süren ve tamamlandığında 40 bin metrekarelik bir alana yayılacak olan Adana Şehir Meydanı'nı Seyhan Belediyesi inşa edecek. Şehir Meydanı 5 bin metrekare kapalı otoparka sahip olacak. Şehir meydanları bir şehrin kimliğinin oluşması ve şehirde yaşayan insanların hayatının en önemli duraklarından bir tanesidir. Taksim Meydanı'ndaki Gezi Parkı'nın İstanbul için anlamı neyse Başkan Karalar'ın inşa edeceği Adana Şehir Meydanı'nın da Seyhan için anlamı aynı olacak. Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar bu konuyu şöyle özetliyor; "Şehrimizin sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda merkezi bundan böyle Adana Şehir Meydanı olacaktır. Adana için böylesine önemli bir projeyi hayata geçirecek olmanın haklı gururunu yaşıyoruz." 



KENTSEL DÖNÜŞÜM SEYHAN'I BAŞTAN AŞAĞI DEĞİŞTİRECEK

Adana'nın ve doğal olarak Seyhan'ın en temel şehircilik problemlerinin başında başlangıcı geçmiş yıllara uzanan çarpık ve düzensiz yapılaşma geliyor. Başkan Karalar bu konuda yapılacak çalışmaları şöyle özetliyor; "Göreve seçildiğimiz ilk günden bu yana üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu kentsel dönüşümdür. Geçmişi uzun yıllara uzanan çarpık yapılaşma ile mücadelenin çözümü olarak gördüğümüz kentsel dönüşüm bugünden yarına kısa sürede Listesinden gelinebilecek bir problem değildir. Bu anlamda 8 ayrı mahallede on binlerce insanımızın yaşamını kolaylaştıracak kentsel dönüşüm projelerimizin hazırlıkları teknik düzeyde devam ediyor." 



TEPEBAĞ'IN SEMBOL SOKAĞINA 'SAĞLIKLAŞTIRMA' 

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ilçenin tarihi dokusunu koruma, restorasyon ve sağlıklaştırma projelerini aralıksız sürdürüyor. Başkan Karalar, tarihi Tepebağ Mahallesi'nin sembol bölgelerinden olan Musa Balı Konağı'nın da bulunduğu Turhan Arın Sokak üzerinde cephe sağlıklaştırma projesi yapılacağını açıkladı. Seyhan Belediyesi sokak ve cephe sağlıklaştırma projesini tek başına gerçekleştirecek. 732 bin 642 TL'si Çukurova Kalkınma Ajansı'nın sağladığı hibe olmak üzere toplamda I milyon 213 bin 60 TL'ye mal olacak projenin tamamlanma süresi 18 ay olarak belirlendi. Tarihi Tepebağ Mahallesi'ndeki sembol sokaklardan olan ve Adana tarihi denildiğinde akla ilk gelen bölge olan Avukat Turhan Arın Sokağı'nm özgün yapısının bozulmadan basit onarım ve cephe sağlıklaştırması yapılacağını belirten Başkan Karalar, "Tarihi sokağımızı aslına uygun olarak korumayı amaçlıyoruz. Şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin gezi güzergâhında bulunan bu bölgeyi daha cazip bir hale getirecek bu projemiz Adamımıza şimdiden hayırlı olsun" dedi. 



TARİHİ NURİ HAS PASAJI YENİDEN HAYATA DÖNECEK 

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Karasoku Mahallesi sınırlarında bulunan Tarihi Nuri Has Pasajı'nın güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandığını açıkladı.Başkan Karalar, şehrin tarihi kimliğine özel önem verileceğini, şehri planlarken mevcut tarihi dokuya zarar vermeden geçmişle geleceğin uyumlu işbirliğine dikkat edileceğini açıkladı. Adana'nın sembol yapılarından olan ve Tescilli Kültür Varlığı olarak envanterdeki yerini alan Nuri Has Pasajı son olarak 1940'larda işyeri ve hana dönüştürülerek kullanılmıştı. Tarihi yapı uzun süredir aktif kullanımda değildi. Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Nuri Has Pasajı'nın güçlendirme ve restorasyon çalışmasının şehrin tarihi dokusunun ön plana çıkarılmasında özel bir yeri bulunduğunu bildirdi. Başkan Karalar, "Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Ali Münif Yeğenağa Caddesi ile belediyemizce Seyhan Kem Merkezi yapılması planlanan Saydam ve Obalar Caddesi kavşağındaki bu simge bina yeniden şehir hayatına katıldığında bölge şimdi olduğundan daha aktif bir hale gelecek" diye konuştu. Başkan Karalar, güçlendirme ve restorasyon süresince bina sahipleriyle yapılan anlaşma gereğince pasajın özgün kimliğine uygun hale getirilmesinin sağlanacağını açıkladı. 



TARİHİ KONAK RESTORE EDİLİP YAZARLAR EVİ OLACAK 

Adana'nın tarihi Tepebağ Mahallesi'nde bulunan tescilli bir konak, Seyhan Belediyesi tarafından restore edildikten sonra meslek örgütleriyle imzalanan protokol gereği Yazarlar Evi olarak tahsis edilecek. Türkiye Yazarlar Sendikası Bölge Temsilcisi ve Çukurova Sanat Günleri Genel Koordinatörü Çetin Yiğenoğlu, Yazarlar Evi Projesi nedeniyle Belediye Başkanı Zeydan Karalar'a teşekkür etti. Tarihi konağın restorasyonu tamamlandıktan sonra 'Yazarlar Evi' olarak kullanılacağını müjdeleyen Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar yaptırılacak yazarlar evinde ünlü yazarların konuk edileceğini ve sanatsal toplantıların burada gerçekleştirileceğini vurguladı. 


Adana 5 Ocak


Geri Dön