22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşümde zihniyet değişiyor!

Kentsel dönüşümde zihniyet değişiyor!

Bursa’da başlayan kentsel dönüşümü değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Dönüşümde anlayış değişiyor. Ortak akılla çözüm ve insanların memnuniyeti için çalışıyoruz” diye açıklama yaptı. 



Milliyet Gazetesi yazarlarından Eren Aka, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bursa'daki kentsel dönüşümü kapsayan bir röportaj gerçekleştirdi. İşte, o röportaj...

Gerek sanayi potansiyeli, gerekse tarihi ve doğal güzellikleri nedeniyle tarih boyunca çekim merkezi olan ve sürekli göç alan Bursa’da 1939 yılında 838 hektar olan yerleşim alanı 2016’da 20 kat artarak 16 bin 397 hektara ulaştı. Yerleşim alanları 77 yılda 20 kat artarken, sanayinin gelişmesine bağlı olarak yaşanan hızlı göçün neden olduğu kaçak ve çarpık yapılaşma kentsel dönüşümü kaçınılmaz hale getirdi.

1-)  Özellikle 2015 yılında başlayan 0.50 emsal artışı uygulaması beraberinde nasıl sorunlar getirdi?
Bursa’nın problemli konularından bir tanesi de kentsel dönüşüm ve imarla ilgili uygulamalar. Bununla alakalı hem mevcut bekleyen problemler hem de bundan sonraki sürecin nasıl olmasıyla alakalı Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İnegöl ve Gemlik belediye başkanlarımızla ve onların teknik ekipleriyle bir araya geldik. Herkes bundan sonraki süreçle alakalı öngörüsünün neler olduğunu ifade etti. Bir kere şunda hemfikiriz. Klasik 0.50 emsal artışıyla kentsel dönüşüm yapmaktan ziyade daha büyük ölçekli alanlarda, ada bazında, bölge bazında kentsel dönüşüme bütün heyet üyeleri sıcak bakıyor. İmar komisyonumuzun bütün üyeleri, beraberinde Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer belediyelerimizin teknik başkan yardımcıları, imar müdürleri ve imarla alakalı yetkileri bundan sonraki sürecin nasıl olması gerektiğiyle alakalı ortak bir akılla, ortak fikirle işin notlarını yazmaya başlayacaklar. İnşallah bundan sonraki yol haritamız, mecliste netleştikten sonra da bu olacak.

Yılda 25 bin konut ihtiyacı

2-) Merkezdeki dönüşümü sağlıklı şekilde yürütmek için gerçekleştirdiğiniz faaliyetler nelerdir?
Kentsel dönüşümde en fazla mağduriyet Nilüfer ilçesinde yaşandı. Bu konu hakkında bilgi kirliliği var. Kentsel dönüşümün durması söz konusu değil. Yeşil alan, otopark, sosyal donatı alanlarıyla usulüne uygun her türlü projeye yapılarımız sonuna kadar açık. Bursa nüfusu bu yıl 35 bin kişi arttı, bu da 10 bin ilave konut anlamına geliyor. Bunun yanında binaların da insanlar gibi bir ömrü var. Yenilenmesi gereken binaları da düşündüğümüzde her yıl minimum 20- 25 bin konuta ihtiyaç var. Şehri büyütmeden, 5 katı 15 kata çıkarıp, yoğunluğu artırarak yapılan dönüşüm balona benzer. Nasıl bir balonu şişirirsiniz normal formunu alır. Biraz daha şişirirsiniz, gerilir. Daha da şişirirseniz sonun da patlar. Şehri büyütmeden artan yoğunluğun, alt yapısını, ulaşımını, sosyal donatı alanı ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaksınız. Bunun için şehri uydu kentlerle büyütelim istiyoruz. Ancak bu konuda da yanlış yönlendirme yapılıyor, siyaset yapılıyor. Şehri bir yere taşımak söz konusu değil. Bir taraftan şehri büyütürken, diğer taraftan da merkezdeki dönüşümü sağlıklı şekilde yürütmek istiyoruz.

3-) Kentsel dönüşümde mağdur olan aileler için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz? 
Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nedeniyle kentsel dönüşümde sıkıntılar yaşandı. Bu nedenle 110-120 site ve 4-5 bin aile mağdur oldu. Bekleyen dosyaların halledilmesiyle alakalı, gerek Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile gerekse Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer Belediye Başkanları ile görüştük. Bakanımız alınacak kararın 81 ili etkileyeceğini ve bunun mümkün olmadığını belirterek, konuyu kendi meclislerimizde çözmemizi önerdi. Bu konuda hem bizim hem de ilçe belediyelerimizin imar komisyonları çalışmalarını sürdürüyor. Kimseyi mağdur etmeden çözüm bulmak için çalışıyoruz. Ancak kentsel dönüşümün durması, durdurulması söz konusu değil. Otopark, yeşil alan ve sosyal donatı alanları usulüne uygun olan tüm projelere kapımız sonuna kadar açık.
 


Geri Dön