Adana Sinanpaşa Mahallesi kentsel dönüşüm çalışmaları yeniden başladı!
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Gülsüm Erdem Emen ile yaptığı söyleşide Adana'da yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. Zeydan Karalar, Sinanpaşa Mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmalarının TOKİ iş birliği ile yeniden başladığını ifade etti...
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Dünya Gazetesi Adana Bölge Temsilcisi Gülsüm Erdem Emen ile yaptığı söyleşide, Adana'daki kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendirdi.
Dünya Gazetesi’nden Eray Şen’in haberine göre; Zeydan Karalar, Gülsüm Erdem Emen’in sorularını yanıtladı. Karalar, göreve gelir gelmez ilk iş olarak, önceliklerinin kentsel dönüşüm, kanalizasyon, yol ve arıtma gibi projeler olduğunu dile getirdi.
Belediyecilik Türkiye’de yol, park ve kentsel dönüşümle anılır oldu, bu konulara nasıl yaklaşıyorsunuz?
Yol yapmak, yol onarmak zaten işimiz. Bunları ayrıca anlatmak gereksiz ama asfalt yapmaktan daha önemli bir şey var. O da uzun süre dayanacak şekilde yapmak. Her yıl yeniden yapıp şu kadar asfalt yaptık diye rakam şişirmek olmaz. Bu yüzden sıcak bitümlü asfalt kullanılarak, yolların uzun süre dayanacak şekilde yapımını gerçekleştiriyoruz.
Örneğin; park yapmak da mesele değil, önemli olan doğru yerde doğru ihtiyaçlara yönelik yapmak. Yeni parklarımızda bunu gözetiyoruz. Adanalılar nefes alabilecekleri ve spor yapabileceği alanlara kavuşuyor. Portakal Çiçeği Parkı, Adanalıların nefes alabileceği önemli bir alan olacak. Yaşar Kemal Parkı Projesi de yine kent halkının spor yapma ihtiyacı ile yeşil alan gereksinimine önemli ölçüde yanıt verecek. Sinanpaşa Mahallesi'nde adeta yılan hikayesine dönen kentsel dönüşüm çalışmalarımız, TOKİ işbirliğiyle yeniden başladı. 2000 Evler ve Göl Mahalleleri ve başka noktalarda kentsel dönüşüm çalışmalarıyla, Adana'nın daha modern ve daha yaşanabilir bir kent haline gelmesi için kararlı bir şekilde çalışıyoruz. Bizim en büyük projemiz mutlu Adana. Siz kentsel dönüşüm yaptık sanırken insanlar mutsuzsa o dönüşümün kimseye hayrı olmaz. Rantsal dönüşüme izin vermeyiz.
Bu planlamada atılan adımlar neler?
Altyapı eksikliği bulunan yerler öncelikli olarak belirlendi. On binlerce metreyi bulan yağmur suyu projelerini planladık. Üç ilçemiz için Atık Su Arıtma Tesisi projemiz hazır. Adana'nın 10 ilçesinde arıtma tesisi çalışmaları sürüyor. Yapımı devam eden pek çok kanalizasyon projemiz var. Ancak daha önemlisi Kuzey Adana İçme Suyu Projesi ile Yüreğir, Sarıçam ve Yumurtalık ilçelerinin daha önce Çatalan suyu götürülemeyen bölgelerine içme suyu temini sağlıyoruz. Düşünebiliyor musunuz? Adana gibi büyük bir şehrin hala böyle önemli eksiklikleri var. Bu ihtiyaçlar dururken tribüne oynayacak gösteriş ve israf projeleri benim içime sinmez. 2050 yılına kadar 150 bin nüfusa yetecek şekilde planlanmış olan Kuzey Adana İçme Suyu Projesi kapsamında söz konusu ilçelere toplam 220 kilometre içme suyu hattı yapılacak ve 75 mahallenin su ihtiyacı uzun vadeli olarak çözüme kavuşturulacak. Yapımına 2011 yılında başlanan ancak ekonomik sorunlardan dolayı iki kez durdurulan Yüreğir ve Sarıçam İlçesi Kanalizasyon Kolektör Hattı ile Buruk Mahallesi Kanalizasyon Şebekesi İnşaatı yeniden başlatıldı.