04 / 05 / 2024

Adana tarihi eski çevik kuvvet binası yenilenecek mi?

Adana tarihi eski çevik kuvvet binası yenilenecek mi?

Deprem ve bombalı saldırıların yok edemediği tarihi çevik kuvvet binasını ilgisizlik öldürüyor. Kaderine terk edilip harabeye dönen bina, uyuşturucu tacirlerinin mekanı oldu.



Yirminci yüzyılın başlarında polis mektebi olarak inşa edilen eski çevik kuvvet binası, ilgisizlik yüzünden yok olmak üzere. 1998 depremi ve 2 bombalı saldırıya rağmen bir asrı aşkın süredir ayakta durmayı başaran tarihi bina, insanların ilgisizliğine yeniliyor. Kaderine terk edilen bina, her geçen gün biraz daha sona doğa doğru yaklaşıyor. Büyüksaat'in çehresi yeniden şekillenirken tarihi binanın uyuşturucu tacirlerinin mekanı haline gelmesi bölge esnafının tepkisine neden oluyor. 


TARİH KOKUYOR 

Adana'nın önemli tarihi yapıları arasında yer alan eski çevik kuvvet binası, bir süre polis mektebi olarak hizmet verdi. Bir bölümü imam evi, bir bölümü ise kadın hapishanesi olarak kullanılan bina  Adana  Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü olarak Adanalılara hizmet verdi. 2 kez canlı bomba saldırısına uğrayan bina 1988 depreminde ciddi hasar görünce boşaltıldı. Aynı bahçede hizmet veren Mali Şube ve Yeşil Kart bürosu kapatıldıktan sonra ise kaderine terk edildi. 


RESTORE EDİLECEKTİ 

Dönemin Adana Valisi İlhan Atış, 2007 yılında incelemelerde bulunduğu binanın restore edileceği müjdesini verdi. "Burası kentin en önemli eserlerinden biridir. Mutlaka eski özgün biçimine kavuşturulup, kullanıma açılması gerekir. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız" diyen Vali Atış'ın, binanın restore edildikten sonra İl Kültür ve Turizm veya Vakıflar Bölge Müdürlüğü idare binası olarak kullanılacağını açıklaması sevinçle karşılanmıştı. 


BUTİK OTEL HAYAL OLDU 

Aradan geçen zamana rağmen restorasyonu düşünülen bina daha kötü hale geldi. İkinci önemli gelişme 2013 yılında yaşandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü Adana Bölge Müdürlüğü, binanın restorasyon karşılığı uzun süreli kiralama modeli ile restorasyon ihalesi yapılmış olup, proje çalışmalarına başlandığını açıkladı. Tarihi Irmak Hamamı'nın da dahil edildiği restorasyonla tarihi binanın butik otel olarak kullanılması planlandı. 


VATANDAŞ KORKUYOR 

Adana turizmine kazandırılması düşünülen bina şimdi ise ilgisizlikten harabeye döndü. Çöp ve pislikten geçilmeyen bina, uyuşturucu tacirleri ve bağımlıların mekanı haline geldi. Uyuşturucu pazarlıkların merkezi konumuna gelen bina, bölge esnafını da tedirgin ediyor. Havanın kararmasının ardından insanların binanın önünden geçmeye korktuğunu belirten vatandaşlar, tarihi binayı koruma altına almayan yetkilerle tepkili


Sabah Güney


Geri Dön