Adana ve Konya'daki Hava Kalitesi Ön Değerlendirme Projeleri açılış toplantıları yapıldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2014 Yılı Yatırım Programı kapsamında; Adana ve Konya illerinde yapılan Hava Kalitesi Ön Değerlendirme Projeleri açılış toplantıları düzenlendi. Projeler kapsamında yapılacak çalışmalar anlatıldı...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2014 Yılı Yatırım Programı kapsamında; Adana Temiz Hava Merkezine bağlı Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Osmaniye illeri ile Konya Temiz Hava Merkezine bağlı Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Niğde İllerinde yapılacak olan Hava Kalitesinin Ön Değerlendirilmesi Projelerinin açılış toplantıları düzenlendi.
Adana Temiz Hava Merkezi Hava Kalitesi Ön Değerlendirme Projesi için 20 Ekim 2014 tarihinde Çınar Çevre Laboratuvarı A.Ş. ile sözleşme imzalanmış olup açılış toplantısı 27 Ekim 2014 tarihinde Adana İlinde gerçekleştirildi. Konya Temiz Hava Merkezi Hava Kalitesi Ön Değerlendirme Projesi için ise 16 Ekim 2014 tarihinde Alka Çevre Laboratuvarı ile sözleşme imzalanmış olup, açılış toplantısı 30 Ekim 2014 tarihinde Konya İlinde yapıldı. Proje ile; Adana Temiz Hava Merkezi ile Konya Temiz Hava Merkezine bağlı illerde kurulacak istasyonların yeri, tipi, ölçülecek parametreler ile her bir kirletici bazında bölge ve alt bölgelerin listesi belirlenecek.
Projeler Kapsamında Yapılacak Çalışmalar
Proje kapsamında her bir yerleşim alanında;
• Hava kirliliğine neden olan kirletici kaynaklarla ilgili envanter bilgisi toplanacaktır.
• Her bir hava kirlilik kaynağının (ısınma, ulaşım ve sanayi) her bir kirletici parametre bazında emisyon yükü hesaplanacaktır.
• Her bir kirlilik kaynağının her bir kirletici parametre bazındaki kirlilik yükünün alansal dağılım haritaları hazırlanacaktır.
• Kirlilik dağılım haritaları ve saha incelemesine göre belirlenen noktalarda aktif ve pasif örnekleme yöntemi ile SO2, NOx, CO, O3, PM10, PM2.5, Benzen, Arsenik, Nikel, kadmiyum, Benzo(a)Piren parametreleri mevsimsel dönemlerde ölçülecektir.
• İklim modelleri hazırlanacak.
• Mevcut istasyon ve mevsimsel dönemlerde yapılan ölçüm sonuçlarının istatistiksel olarak analiz edilmesi sonucunda veri değerlendirmesi yapılarak sürekli ölçülecek parametreler, kentsel, kent çevresi ve kırsal alan ile kaynak bazlı (ısınma, sanayi ve ulaşım) kurulacak istasyon tipleri ve bu istasyonların yerleri belirlenecektir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı