28 / 04 / 2024

Adana, yaşanabilir kentler araştırmasında 55. oldu!

Adana, yaşanabilir kentler araştırmasında 55. oldu!

Özel bir derginin ekonomi, eğitim, sağlık, kent hayatı, güvenlik ve kültür sanat ana başlıkları altında onlarca verinin derlenmesi sonucu hazırlamış olduğu 'Yaşanabilir Kentler' araştırmasına göre Adana 13'üncülükten 55'inci sıraya geriledi



Recep şženyurt'un köşe yazısı;

Yaşanabilir kentler ve Adana

Genel sıralamada 55'inci olan Adana; ekonomide 52, eğitimde 58, sağlıkta 47, güvenlikte 30, kent hayatında 50 ve kültür sanatta ise 34'üncü sırada yer bulabilmekte kendine. Adana'nın 55'inci sıraya gerilemesi, ardı arkası kesilmeyen olumsuzluklara bir yeni halka olarak eklendi. Kentte yaşayan tüm kesimlerin bu kadar dramatik bir geri gidişin nedenleri ve çözüm yolları üzerinde kafa yorması gerekirken maalesef bir tek iş dünyasının temsilcileri ve son valiler kararnamesi ile Adana'ya atanan Valimiz Sayın Hüseyin Avni Coş,   duyarlılık göstererek soruna yaklaşımlarını ve kendilerine göre çözüm yollarını ortaya koydular. İş dünyası temsilcileri Ankara'nın Adana'ya sahip çıkmadığını, merkezi hükümetlerin ve yerel yönetimlerin üzerine düşenleri yerine getirmediğini ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını, artık herkesin üzerine düşen sorumluluğu alması gerektiğini ifade ettiler.

Yaşanabilir Kentler sıralaması her şeyden önce yaşam kalitesi ile ilgili bir konu olması nedeniyle kentin tüm kesimlerini ilgilendirmekle beraber herhalde en çok da yerel yönetimleri ilgilendiren bir konudur.   Adana'nın son 25-30 yılının yerel yönetimler açısından pek de parlak yıllar olmadığını artık tüm kesimler kabul ediyor. Kentin ve insanlarının geleceği kişisel menfaatler uğruna göz ardı edilmiş, Adana'nın Doğu ve Güneydoğu'dan almış olduğu 500 bin civarında göçün yarattığı olumsuzlukların ilk zamanlar pek farkına varılmamış, göç ile gelen insanları Adanalı yapmak yerine bu insanların kendi kentlerini ya da köylerini Adana'ya taşımalarına seyirci kalınmış yıllarca. Kenar mahallelerde adeta yeni bir Hakkari, yeni bir şžırnak oluşmasına hatta bu illerin varoşlarının oluşmasına göz yumulmuş.

Adana'ya gelmiş olan çoğu vasıfsız insanlarımıza iş imkanları yaratamadığımızdan, bir gelecek imkanı sunamadığımızdan bu insanlarımız maalesef yapılan her araştırmada kentimizin değerlerinin çok düşük çıkmasına neden olmakta. Suç, bu insanlarımızın Adana'ya gelmesinde değil Adana'ya gelen bu insanlara bir gelecek yaratamayan, bu insanları kent ile bütünleştiremeyen bizlerde. Sorunu çözmek istiyor, kentimizin daha yaşanabilir bir yer olmasını arzuluyorsak işe önce buradan başlanmasının en doğru nokta olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz.

Her konuda duyarlılık gösterip açıklama yapan ve gerekli tedbirleri alma uğraşı içinde olduklarını söyleyen - kabinede bir bakanla temsil edilemediğimiz için-   başta iktidar partisi milletvekillerimiz olmak üzere tüm milletvekillerimizin, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın ve ilçe belediye başkanlarımızın da bu konuda söyleyeceği bir şey olması gerekmiyor mu Öyle ya kentte nereye ne yapılacağından ne yapılamayacağına kadar hemen hemen her şeye karar veren belediyelerin, yönettikleri kentlerin yaşam kalitesi ile ilgili olarak da söyleyeceği bir şeyleri olmalı.

Sayın vekiller, Başta  Adana  Büyükşehir Belediyesi olmak üzere sayın belediye başkanları buyurun söz sizde... Söyleyecekleriniz reel, ayağı yere basan, uygulanabilir ve olumlu sonuçlar doğuracak çözümler olsun lütfen...
Recep şženyurt


Geri Dön