23 / 12 / 2024

Adana'da bu yılın ilk 4 ayında 957 işyeri kapandı

Adana'da bu yılın ilk 4 ayında 957 işyeri kapandı

Adana'da işletmelerin bazılarının kapanması, vitrinleri satılık ya da kiralık ilanları ile dolduruyor.



Adana'da kentin işlek cadde ve bulvarlarındaki işletmelerin bazılarının kapanması, vitrinleri satılık ya da kiralık ilanları ile dolduruyor. Özellikle son 6 ayda piyasanın giderek daraldığından yakınan iş yeri sahipleri, çek ve senetleri ödeyemediklerini, bu nedenle kapanma veya küçülme yolunu tercih ettiklerini söylüyor.  Adana  Ticaret Odası (ATO) verilerine göre yüzde 19,7 oranla işsizlik bakımında Türkiye'deki "şampiyon iller" arasında gösterilen kentte son 4 ayda kapanan iş yeri sayısındaki artış da bu tabloyu tetikliyor. Verilere göre, 2006 yılında açılan iş yeri sayısı 2 bin 773, kapanan 844 adet, 2007 yılında açılan iş yeri sayısı 2 bin 579 kapanan 926 iken, bu yılın 4 ayında açılan iş yeri sayısı 957, kapanan iş yeri sayısı ise rekor artışla 1.203 oldu. Kentteki en çarpıcı örneklerden birisini ise mağazaların yoğunlukla yer aldığı bir caddede, son 4 ayda 15 iş yerinden 9'unun kapanması oluşturuyor. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİAD) Başkanvekili ve Çukurova Genç İşadamları (ÇUGİAD) Başkanı Ayhan Şenbayrak, tüm sektörlerde umutsuzca bekleyişin hakim olduğunu, piyasalarda durgunluk yaşandığını vurguladı. Geçen yıl yapılan genel seçimlerin ardından tüm iş dünyasının beklentilerinin olumlu yönde olduğunu anımsatan Şenbayrak, şunları kaydetti: "Ekonomi yerine suni gündemler nedeniyle beklentilerimiz gerçekleşemedi. Yapılan reformlar konusunda yavaşlama var. Cari açık ciddi duruma geliyor. Kayıt dışı ekonominin önüne geçilemiyor. Faiz oranları artıyor, döviz kuru geriliyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında ne yatırımcı yeni yatırıma yöneliyor ne de iş adamı piyasadaki durgunluğa karşı ayakta durabiliyor. Vatandaş, Türkiye'nin aleyhine işleyen haberleri gündemde gördükçe alışverişten uzak duruyor. Tüm bunlar iş yeri sahiplerinin yükünü artırıyor. Bir de üstüne yüksek kiralar binince, maliyetler altından kalkılamaz bir hal alıyor. Mevcut mağazalar ya kapanıyor ya da küçülüyor. İş yerinin bir bölümünü duvarla örüp, yanına kiracı alıyor. Bir mağaza 2-3 iş yeri haline geliyor." Şenbayrak, 2000 yılında olduğu gibi yeni bir kriz korkusu yaşamadıklarını, ancak iş adamlarının yatırım için önünü net görmek istediğini, bu süreçte parti kapatma davasının ekonomiyi etkileyen en büyük faktör olduğunu söyledi. Vatandaşların da son 2-3 yılda yanlış tüketim bilinciyle hareket ettiğine değinen Şenbayrak, "Kredi ve kredi kartı kullanım oranları her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak borçlu olanlar ve borcunu ödeyemeyenlerin sayılarında da ciddi artış yaşanıyor. Tüketici elinde olmayan parayı harcamayı, geleceğini harcamayı bir tüketim alışkanlığı olarak gördü. Bu da şu anda piyasada yaşanan sıkıntıların bir diğer nedeni olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

Gelecekten umutluyuz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök ise "global büyük oyuncular"ın, dünya genelinde kaoslar oluşturduğunu, Türkiye'nin de bundan nasibini aldığını anlattı. Gök, emtia fiyatlarının ilk defa bu kadar arttığını, metal ve petrolfiyatlarının tavan yaptığını anımsatarak, şöyle devam etti: "Dünyada global kriz yaşandığı zaman Türkiye daha ciddi yara alıyor. Bu dönemlerde aklı selim olmak gerekirken, bazıları yangına körükle gidiyor. Türkiye bir dinamizm yakalanmıştır. Türk müteahhitleri dünyada 3. sıraya gelmiş, ihracatçılar rekorlar kırmıştır. Türkiye'deki bu gelişimin önünü bazıları tıkamak istiyorlar. Bu süreçte Merkez Bankası'nın faizi artırarak, dövizi bastırma girişimlerini anlamakta güçlük çekiyoruz. Hükümetin ise daha duyarlı davrandığını görüyoruz. "Türkiye'nin geleceğinden umutlu olduğunu dile getiren Gök, "Çünkü,Türkiye'ye baktığınız zaman 28,3 yaş ortalaması var. Avrupa'nın en genç nüfusuna sahibiz. Ciddi bir potansiyelimiz var. Genç nesil donanımlı geliyor. Potansiyelimiz var ama bunları hareket geçirmek gerekir" dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı ve Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça da Türkiye'nin kırılgan bir ekonomiye sahip olduğunu, bu kırılganlığın son günlerde hissedildiğini vurguladı. Piyasalarda daralma yaşandığını anlatan Onatça, şunları kaydetti: "Mayıs ayının gelmesiyle birlikte tüm sektörleri ciddi bir sıkıntı kapladı. Özellikle, çek senet ile çalışan esnaf sıkıntıya girdi. Vadeli çek senet veren esnafın çek senedi geri döndü. Küçük esnaf bu anlamda büyük sıkıntı yaşıyor. KOBİ'nin durumu malum. Bu tip sıkıntılar önceküçük esnafı vurur. Kapatmalar, küçültmeler yaşanıyor. Bir tane dükkan ciddi paralar harcanıp dünyanın masrafı yapılarak açılıyor, 1-2 ay sonra kapanıyor. Bu ekonomiye de ciddi zarar."


Geri Dön