23 / 12 / 2024

Adana'da çıkarma gemisi müze oluyor!

Adana'da çıkarma gemisi müze oluyor!

Adana Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan tank çıkarma gemisi 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. Yıldönümü’nde Merkez Park’ta Adanalıların ziyaretine açıyor...




Adana Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan tank çıkarma gemilerinden TCG 314-302’ı 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. Yıldönümü’nde Merkez Park’ta Adanalıların ziyaretine açıyor.


Kıbrıs Savaşı’nda kullanılan benzer gemiler arasında hurda fabrikalarına verilmeyen son gemi olarak bilinen çıkarma gemisinde bir süredir devam eden bakım, onarım ve ışıklandırma çalışmaları tamamlandı. Gemi Müze, 18 Mart’ta ziyarete açılacak.


Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, "Özellikle çocuklarda milli bilinç oluşturulmasını amaçladıklarını belirterek, milli bilincini üst seviyede tutmak, onları yakın tarihimizle ilgili bilgilendirmek üzere böyle bir girişimde bulunduk. Çocuklarımız çıkarma gemisi nedir, tarihimizde nerelerde, nasıl kullanılmıştır öğrensin. Bu gemi kendi tersanemizde yapılmış olması açısından da önem taşıyor. Hurda fabrikasına gitmesindense Adanalıların ve kent dışından gelen insanlarımızın ziyaret edip, bilgi alabileceği bir açık hava müzesi haline getirilmesi bize çok daha uygun geldi. Bu geminin manevi değeri çok büyük ve sergilenmesi gerekiyor” dedi.


TCG 314-302 TARİHÇE VE ÖZELLİKLER


Sınıfı: Türk Tip LCM Görevi: Çıkartma Gemisi, Numarası :Ç-314 İsmi :TCG. Ç-302 Sınıfı Çıkartma Gemisi, Tonajı Standart : 86 ton, Tonajı Yüklü :120 ton, Boyu:21.64 metre, eni :6.37 metre, çektiği su :1.40 metre, silahları; top : 2 ad. 12.7 mm Orligon Makinesi : 4xGeneral Motor 6.71 Dizel 696 HP, Azami Sürat :10 mil, Personel: Astsubay :1 er :6, İnşa Tarihi ve Yeri :Haliç Tersanesi-1965 Türkiye, Türk Donanmasına Katılış Tarihi :1965


Gemi TCG Ç-302 Sınıfı, Ç-314 numaralı tank çıkarma gemisi. Personel çıkarmada da kullanılıyor. 1965 yılında İstanbul Haliç Tersanesinde yapıldı ve aynı yıl donanmaya katıldı. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatına katıldı. Adaya tank ve personel sevkiyatında kullanıldı.


Daha sonra 1987 yılında hizmetten çekilerek Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğüne devredildi.


15.02.2007 tarihinde Çatalan Belediyesi tarafından Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğünden satın alınarak, İstanbul’dan Söndüren 5 gemisinin yedeğinde Mersin Limanı'na, oradan da kara yoluyla Çatalan Baraj Gölü'ne nakledildi ve yolcu taşımada kullanıldı.


Çatalan Belediyesi'nin kapatılması üzerine 5594 Sayılı Kanun gereği gemi 16.01.2008 tarihinde  Adana  Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Makine İkmal Daire Başkanlığınca 2012 yılında gemi batık olduğu yerden çıkartılarak 6 adet balıkçı teknesi desteği ile eski Çatalan yolunun olduğu yere çekildi. Buradan özel vinçlerle kaldırılarak özel treylere yüklendi ve çok zorlu bir yolculuktan sonra Balcalı Şantiyesine indirildi.


Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın talimatıyla Merkez Park’ta yaptırılan yerine taşındı. Burada bakım ve onarımı kapalı ortamda yapılacak. Işıklandırma ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlanınca vatandaşların ziyaretine açılacak. Geminin bulunduğu bölgeye bir tanıtım panosu yaptırılıyor. Bütün özellikleri ve geminin resimleri bu panoda olacak.



Günaydın Gazetesi


Geri Dön