19 / 11 / 2024

Adana'da imar durdu fiyatlar yükseldi!

Adana'da imar durdu fiyatlar yükseldi!

Tekstil kenti olarak ünlenen Adana'nın geleceği artık pamuk ipliğine bağlı değil. BTC'nin de son durağı olan şehir, yeni enerji yatırımlarıyla birlikte kendini petrol ve petrokimyasal üretimin merkez üssü olarak konumluyor




Tekstil denince ilk akla gelen şehirdir Adana. Pamuk üreten verimli topraklarının yanında yükselen tekstil fabrikaları, bölgenin de büyümesinde anahtar rol oynamıştır, ta ki enerji yatırımları yapılana kadar. Geçmişin tekstil kralı Adana, petrol boru hatları ve önümüzdeki 5 yılda enerji ağırlıklı yapılacak 15 milyar dolarlık yatırımla, bu sefer 'enerji üssü' olmaya hazırlanıyor. Kerkük-Yumurtalık boru hattından sonra, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattıyla öne çıkan Adana, Samsun- Ceyhan petrol hattı yanında, yakında inşaatına başlanacak rafineri ile hem petrol hem de petrolün yan sanayisi petrokimya tesislerinin yükseleceği bir kimliğe bürünecek.

ENERJİ HAVZASI

Şu sıralar Çukurova'yı da içine alan bölgede 15 milyar dolarlık bir enerji havzası yaratılıyor. Amaç da boru hatlarını bölgeye çekmek.  Adana  Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, önümüzdeki 10 yıl içinde Adana'nın İstanbul'dan sonraki en büyük metropol haline geleceğini dile getiriyor. Yani bu hedefiyle Ankara'nın tahtına da göz dikmişe benziyor Adana. Çukurova ise Adana'nın bir parçası haline gelmiş. Sürenkök, "Gebze ile İstanbul neyse Çukurova ile Adana da öyle" diyor. Sanayi bölgesi ile ilgili de planları var şehrin. Konya'nın uzmanlaşmış sanayi bölgelerini model alıp Adana'da 3.6 milyon metrekarelik bir alana ek bir organize sanayi bölgesi kurma hazırlığı yaptıklarını ifade eden Sürenkök, "Yerler satılmaya başladı. Adana bugüne kadar tek bir sektöre bağlı olarak büyümedi. Tekstil, gıda, tütün, makine yan sanayi hep birlikte büyüdü. Bunlar büyümeye devam edecek ama yeni kurulan OSB'de küçük atölyeleri, tamirhaneleri bir yere toplayacağız" şeklinde konuşuyor.

Sanayide enerji kullanımı artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun yanında kendi sanayi eğilim anketlerini yaptırdıklarını dile getiren Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, "Biz kendi gerçeğimizi görmeye çalışıyoruz. Kriz öncesine göre sanayi bölgesindeki elektrik kullanımımız 40 milyon kilowatsaat'ten 55 milyon kilowatsaat'e çıktı" diyor. Elektrik tüketiminin artması sanayide üretimin arttığını, mesailerin arttığını özetle işlerin iyi gittiğini gösteriyor. Rakamlar da Sürenkök'ün açıklanmalarını destekliyor. İhracatçı Birlikleri ve Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, Adana ihracatı 2011 ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32.7 artış kaydetti ve 129 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Buna rağmen işsizlikte 1 numaralı il olduklarını da vurgulayan Sürenkök bu sorunun nedenini ise şöyle açıklıyor: "Paltosu olmayan, evi olmayan 'burası sıcak memleket, kışı burada atlatırım' deyip Adana'ya göç etmiş. Kalifiye olan İstanbul,  Ankara  gibi büyükşehirlere gitmiş, kalifiye olamayan ise Adana'da kalmış. Burası büyükşehirlerin işgücü eğitim merkezi gibi oldu. Bu arada bir sürü fabrika kapandı, niteliksiz işgücü arttı."

İmar durdu fiyatlar yükseldi

Adana'da son dönemde konut fiyatları dudak uçuklatıyor. Sürenkök bunun nedenini 'durdurulan imar'a bağlıyor. Adana'da imarların dörtte üçünün durdurulduğuna dikkat çeken Sürenkök, "Yani düşünüldüğü gibi bir talep patlaması yok Adana'da. Belediye ile bu sorunu çözmeye çalışıyoruz çünkü belediye en büyük geliri imardan elde ediyor" dedi. Kuzey Afrika'da çıkan iç karışıklar sanayicileri bir hayli üzmüş. Sürenkök nedenini şöyle açıklıyor: "O bölgede yangın çıkmasaydı Cezayir'i fethetmiştik. Çok ciddi bir pazar yakaladık orada ama şimdi planlarımızı ertelemek zorunda kaldık."
Sabah/Pınar ÇELİK


Geri Dön