30 / 04 / 2024

Adana'daki Kültürel tesis alanı projesine neden itiraz edildi?

Adana'daki Kültürel tesis alanı projesine neden itiraz edildi?

Adana Büyükşehir Belediyesi bu kez de metronun Kurttepe İstasyonu önündeki imarda park ve yeşil alan olarak tescillenmiş bin 337 metrekarelik parsele göz dikti.



Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, kamuoyunda "skandal kamulaştırma" iddiasıyla gündeme gelen Kurttepe İstasyonu önündeki otopark alanı ile hemen yanındaki yeşil alanı "Kültürel tesis alanı (sahaflar çarşısı) ve yer altı otoparkı" olarak düzenlemesine ilişkin karara yapılan itirazı reddetti. Büyükşehir Belediyesi bu kararla bir kez daha Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesintisinden oluşan alanı amaç dışı kullanıma açarak 'yeşil alan gaspı' yapmış oldu. 


İTİRAZ REDDEDİLDİ 

Büyükşehir Belediye Meclisi, 14.05.2015 tarih ve 169 sayılı kararıyla onaylanan nazım ve uygulama imar planlarında mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'nde olan Huzurevleri Mahallesi'nde toplam 7 bin 651 metrekarelik 6725 ada, 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 parseller ile imarda "park ve yeşil alan" olan 6726 ada 1 parselde imar değişikliğine gitti. "Kültürel tesis alanı (sahaflar çarşısı) ve yer altı otoparkı" olarak değiştirilen karara yapılan itiraz, Ağustos ayındaki meclis toplantısında reddedildi. 


YASA GÖZARDI EDİLDİ 

Düzenleme Ortaklık Payı kesintisinden oluşan ve imarda "park ve yeşil alan" olarak ayrılan bir bölgeyi bir kez daha amaç dışı kullanıma açan meclis, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin 26. maddesinin, "İmar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir" hükmünü göz ardı etmekte sakınca görmedi. 


TARTIŞMALI BÖLGE 

Büyükşehir'in, "Kültürel tesis alanı (sahaflar çarşısı) ve yer altı otoparkı" olarak belirlediği 6725 ada, 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 parseller ise kamuoyunda skandal kamulaştırma iddialarıyla gündeme gelmişti. Söz konusu parseller 1989 öncesinde dönemin belediye başkanı Aytaç Durak tarafından konut adası olarak tescil edildi. Selahattin Çolak döneminde ise Osman İsot'a satıldı. Yeniden göreve gelen Aytaç Durak, bir kez daha imar değişikliğine giderek yeşil alana çevirip 1,5 trilyon ödenekle kamulaştırmak istedi. 


SKANDAL KAMULAŞTIRMA 

Durak'ın görevden alınmasından sonra başkan vekilliğine getirilen Zihni Aldırmaz, ilginç bir karara imza attı. Aldırmaz Merkezi İş Alanı'na (MİA) çevirdiği alanı İsot'a 5 trilyon 229 milyar 900 bin lira ödeyerek satın aldı. Bu olay kamuoyunda skandal kamulaştırma olarak tartışılmış ve Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alanla ilgili yeniden imar değişikliğine giderek yeşil alana dönüştürmesi gereken yeri katlı otopark olarak tescil etti. 


YANLIŞA DEVAM

Büyükşehir Belediyesi'nde Zihni Aldırmaz döneminde yaşanan yanlışlıklar zinciri, Büyükşehir Belediyesi'nin MHP'li Başkanı Hüseyin Sözlü döneminde de kesintisiz bir şekilde devam etti. İmarda yeşil alan olan bir bölge, Aldırmaz döneminde önce MİA ardından katlı otoparka çevrilirken eş değer yeşil alan yaratılmadığı için yasalara aykırı olmasına rağmen meclis, bu yanlışı düzeltmek yerine komşu parseldeki yeşil alanı da gasp etmeyi uygun buldu. 


Sabah Güney




Geri Dön