07 / 05 / 2024

Adana'daki Tarihi Milli Mensucat Fabrikası müzeye dönüştürülüyor!

Adana'daki Tarihi Milli Mensucat Fabrikası müzeye dönüştürülüyor!

Adana' da 1907’ de kurulan ve 1990’ da atıl duruma düşen Milli Mensucat Fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla müze kompleksi haline getiriliyor...




Kültür Bakanlığı, Adana’da çürümeye yüz tutan tarihi binayı kurtardı.


1907’de kurulan ve 1990’da atıl duruma düşen Milli Mensucat Fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla müze kompleksi haline getiriliyor. Romancı Orhan Kemal’in kâtiplik yaptığı ve ‘Murtaza’ adlı eserine konu olan fabrikanın dönüşümü için 20 milyon lira ödenek ayrıldı. 38 bin metrekarelik alanda inşa edilecek kompleks; arkeoloji, mozaik, çocuk ve tarım müzelerinden oluşacak.


Orhan Kemal’in 1952 yılında yayınlanan romanı 1984’te beyazperdeye uyarlandı. Bekçi Murtaza rolünü ‘Müjdat Gezen’ oynamıştı. 


Ödenek sorunumuz yok 

ADANA Valisi Hüseyin Coş, dört etaptan oluşan projeyle ilgili şunları söyledi: Müze çalışması Sayın Bakanımız Ömer Çelik'in katkılarıyla büyük bir hızla devam ediyor. Şu an birinci etaptaki inşaat çalışması sürüyor. İnşallah nisan ayı içerisinde ilk etabın hizmete açılacak. Sayın Çelik’in sayesinde birçok tarihi mekan yok olmaktan kurtarıldı. Ödenek sorunumuz yok, çalışmalar devam ediyor. İğne ile kuyu kazılır gibi tarihi eserler ortaya çıkartılıyor.


Akşam


Geri Dön