26 / 12 / 2024

Adana'nın temel sorunu çarpık kentleşme!

Adana'nın temel sorunu çarpık kentleşme!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, Adana’nın temel sorununun; ‘çarpık kentleşme’ olduğuna dikkat çekerek, bugün belediye meclislerdeki gündemin yüzde 90’ını ‘imar tadilatları’ oluşturduğunu hatırlattı.



İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  Adana  Şube Başkanı Nazım Biçer, Adana’nın temel sorununun; ‘çarpık kentleşme’ olduğuna dikkat çekerek, bugün belediye meclislerdeki gündemin yüzde 90’ını ‘imar tadilatları’ oluşturduğunu hatırlattı. Biçer, planların iptal edilmeden yeni planlama süreçlerinin doğru ve sağlıklı yürütülmesi çağrısında bulunarak, ‘ben yaptım oldu’ anlayışının da artık terk edilmesini istedi.



4 ODADAN ORTAK AÇIKLAMA

Adana’da kentsel anlamda yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Zengin, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı ile Peyzaj Mimarları Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Aytok, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde (ÇGC) ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada odalar, hem meslek alanları, hem de Adana’nın sorunlarına dikkat çekti.



“YAŞADIĞIMIZ ŞEHRİ ÖNEMSİYORUZ”

Adana Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleri tarafından başlatılan ya da başlatılacak olan projelerin de takibe alındığı mesajı verilen toplantıda hazırlanan ortak metni Nazım Biçer, kamuoyu ile paylaştı. Biçer, “Yaşadığımız şehri ve bu şehirde yaşayanları önemsiyoruz. Adana’nın modern, çağdaş, insan odaklı bir kent kimliğine ulaşması Adanalıların hak ettikleri bir kent yaşamına sahip olması en büyük dileğimiz” dedi.



“TEMEL SORUN; ÇARPIK KENTLEŞME”

Bu beklentilerinin gerçekleşmesi için gereken tüm çabayı ortaya koyacakları gibi yerel yönetimleri de destekleyeceklerini kaydeden Biçer, atılan her yanlış adımda da yetkilileri uyarmayı bir görev olarak gördüklerinin altını çizdi. Adana’nın temel sorununun; ‘çarpık kentleşme’ olduğunu vurgulayan Biçer, “Günümüz itibarıyla sağlıksız kentleşme ve yarattığı sorunlar hala çözüme kavuşturulamamıştır” yorumunu yaptı.



“KENTLEŞME HAREKETLERİ DURDU”

Biçer, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Çünkü sorunların çözümünde bütüncül yerine parçacı yaklaşımlar sergilenmekte, bu yaklaşımlar da sorunları çözmek yerine artmasına sebep olmaktadır. Adana’da gelinen süreçte yapılan plan ve plan uygulamalarının büyük bir bölümü mahkeme kararları doğrultusunda işlevsiz kalmıştır. Bu nedenle,  Adananın kentleşme ve imar hareketleri durma noktasına gelmiştir.”


“MECLİS GÜNDEMİ; İMAR TADİLATI”

Belediye meclislerindeki gündemin yüzde 90’ının imar tadilatları oluşturduğuna işaret eden Biçer, “Böylesine yoğun imar tadilatının olması bizlerin ve halkımızın bu sürece kuşkuyla bakmasına neden olmaktadır.  Belediye meclis toplantılarında, üst ölçekli planlarla uyumlu olmayan, kamu yararına nasıl fayda sağlayacağı belli olmayan projeleri hayata geçirmek için plan tadilatı yapılmaktadır” ifadesini kullandı.



“OLUMSUZLUKLAR DEVAM EDİYOR”

Biçer, Adana Valiliği’nce 4 Aralık 2007 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren; ‘Adana İli Çevre Düzeni Planı’na uygun olarak yapılan, Adana Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanarak yürürlüğe giren; ‘1/25000 ölçekli Nazım Planı’nın, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde iptali girişimleri de bu anlayışın sonucu olduğunu savundu. Biçer, geçmişten bu yana Adana’da planlama ve uygulama süreçlerinde yaşanan olumsuzlukların devam ettiğini söyledi.   



“YEREL YÖNETİMLERE GÜVEN SARSILIYOR”

Yapılan iptallerin kamuoyunda; “Acaba rant odaklı projelerin yargıdan dönmesini engellemek ve rant odaklı yeni projelerin hayata geçirilmesini sağlamak için mi yapılıyor” şeklinde yorumlandığını ifade eden Biçer, bu durumun aynı zamanda da vatandaşlarımızın yerel yönetimlere olan güvenini sarstığını dile getirdi. Biçer, imar sorununun sağlıklı çözümü yönünde adımlar atılmasını beklediklerini belirtti.



“PROJELER ARDI ARDINA MECLİS’TE”

Nazım Biçer, “İmar sorununun sağlıklı çözümü yönünde ve yine buna bağlı olarak ‘Ulaşım Master Planı’na yönelik adımlar atmadan pek çok proje Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizce hayata geçirilmeye çalışılıyor. Seyhan’daki eski fabrikaların yer almış olduğu arsalara yapılacak olan AVM’ler, yine kamuoyunda Forum alanı olarak bilinen alan, Doğal Park içine yapılmaya başlanan Jurassic Park, CarrefourSA arazisiyle ilgili imar planı değişikliği, köprü projeleri bugünlerde kamuoyunu yakından ilgilendiren konular” dedi.



“BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIM YOK”

“Projeler, imar tadilatları arka arkaya sıralanıyor. Ancak kentin gerçek sıkıntıları üzerine çözüm adımları yok maalesef” yorumunu da yapan Biçer, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Kentin bilimsel, teknik araştırmaya dayalı gelişiminin tespitine ilişkin bir çalışma, bu çalışmalara dayandırılacak bir ‘Ulaşım Master Planı’ oluşturma projeleri yok. İmar planlarıyla ilgili sıkıntıları gidermeye yönelik bütüncül bir yaklaşım ve çalışma yok.”



“UYARILARA RAĞMEN YAPILMAMALI”

Sağlıklı imar ve ulaşım planları çerçevesinde oluşturulması yerine köprü, alışveriş merkezleri, Jurassic Park projeleri üzerinde durulduğunu anlatan Biçer, “Adana’da 80li yıllardan bu yana yaşadığımız yoğun planlama ve uygulama tecrübelerinden biliyoruz ki, bu çalışmalar kentte yaşayanların taleplerine ve konunun uzmanlarının karşı uyarılarına rağmen yapılmamalıdır. Çünkü benzer projelerden, ancak kentte yaşayanların sahip çıktığı ve destek olduklarının başarılı olduğunu görmekteyiz” diye konuştu.


“TOPLUM YARARINA HİZMET”

İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, “Kentte oluşturulacak ve gündeme sunulacak projelerin öncelikle kamu yararı gütmesi, kentin uzun vadeli gelişiminin bir parçası olması, bilimsel verilerle oluşturulan kent planlarına dayanması gerekir. Bunu biz söylemiyoruz yalnızca; bilim ve teknik söylüyor. Yerel yönetimin, belediyeciliğin temel unsurunun toplum yararına hizmet olduğu unutulmamalı” yorumunu yaptı.



“KENTİN YARARI ESAS ALINMALI”

Seçimle gelen, kentte yaşayanlar tarafından belirlenen başkanlar ve meclis üyelerinin birincil sorumluluğunun; kentin yararını esas almak olduğunu kaydeden Biçer, yapılan tüm çalışma ve söylemlerle birlikte atılan tüm adımlarında bunun esas alınması çağrısını yaptı. Biçer, “TMMOB’ye bağlı odalarımızın Adana şubeleri olarak, yönetim kurullarımız, teknik komisyonlarımız, uzman üyelerimizle kentimize ilişkin ciddi çalışmalar yapıyoruz” dedi.



“BEN YAPTIM ANLAYIŞI SON BULMALI”

Biçer, açıklamasını da şöyle tamamladı; “Bu çalışmalar Adana’nın hizmetindedir. Biz, Adana’nın yeni planlama sürecine ihtiyacı varsa içinde yer almak istiyoruz. ‘Planların iptal edilmeden yeni planlama süreçlerinin doğru ve sağlıklı biçimde yürütülmesi mümkün’ diyoruz. Bu kent, Adanamız daha güzel daha yaşanır bir kent olabilir. Amacımız bu olmalı. Gelin, ‘Ben yaptım, oldu’ anlayışına bir son verelim. Sivil toplum örgütlerinden, meslek odalarından fikir almak, ortak çalışma yürütmek, yapılacak olan projelerin önemli ve temel unsuru olan mahalleliyi karar alma süreçlerinde etkin kılmak belediyelerimize değer katar, bu kente fayda sağlar. Demokrasiyi, katılımcılığı işlevsel kılar. Kaybettirmez kazandırır.”


Adana Egemen Gazetesi


Geri Dön