28 / 04 / 2024

Nazım Biçer: Adana'da çarpık kentleşme ile başa çıkılamıyor!

Nazım Biçer: Adana'da çarpık kentleşme ile başa çıkılamıyor!

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, kaçak yapılaşmanın yaygın, çarpık kentleşme ile başa çıkılamayan imar durumu ve altyapı eksiklikleri bulunduğunu bildirdi...



Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  Adana  Şube Başkanı Nazım Biçer, Adana'da bütün sektörlerde yeterli atık su yönetiminin olmadığını, enerji altyapısının yetersiz, kaçak yapılaşmanın yaygın, çarpık kentleşme ile başa çıkılamayan imar durumu ve altyapı eksiklikleri bulunduğunu bildirdi. Biçer, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sağlıklı ve nitelikli çevrede yaşamanın en temel insan hakkı olduğunu söyledi. Günümüzde en önemli çevre sorunlarından olan iklim değişikliğinin insan faaliyetleri ile daha da olumsuzlaşan sonuçlarının çevresel sürdürebilirliğin sağlanmasını tehlikeli boyutlara doğru ilerlettiğini vurgulayan Biçer, "Bu durum yoksulların daha da yoksullaşması, bugünümüzü ve gelecek kuşakların gereksinimlerini, yaşadığımız çevrenin sağlığını, niteliğini tehdit eden yıkıcı etkiler yaratmaktadır" diye konuştu. 


ACİL ÖNLEM SİNYALİ 


Çevrenin acil önlem sinyalleri vermesine rağmen, ülkemizde, çevreyi 'rant' aracı olarak gören anlayışların ürünü olarak son yıllarda hazırlanan yasa ve yönetmeliklerle çevre tahribatının boyutlarının daha da arttırıldığını kaydeden Biçer, şunları söyledi: "Ranta dayalı politikalar ve uygulamaları neticesinde, kent içi yeşil alanlar yapılaşmaya açılarak yok edilmektedir. Kentleşmeyi yüksek binalar, AVM'ler, yollar, köprülerden ibaret gören inşaata dayalı kentleşme anlayışı sonucu ise doğal hava koridorları yüksek ve yoğun yapılaşmalar ile tıkanmakta:  TOKİ  marifetiyle emlak rantı yaratmanın aracı olarak sürdürülen kentsel dönüşüm uygulamalarıyla kentlerimizde beton yığını sağlıksız kentsel çevreler oluşturulmaktadır. Sulak alanlarımızı kurutan: ormanları, nehir havzalarını, meraları, yaylaları, tarım alanlarını tahrip eden, yapılaşmaya açan daha saymakla tükenmeyecek kadar çok sayıda çevre tahribatıyla doğal varlıklarımız savunmasız bırakılmaktadır. 


VAHŞİ MADENCİLİK 


Ülkemizde insan yaşamını hiçe sayan vahşi madencilik faaliyetleri sonucu katliam dediğimiz iş cinayetlerinin sonlanmaması da bu anlayışın ortaya çıkardığı vahim sonuçtur. Yaşadığımız bölgede de pek çok çevre problemimiz bulunmaktadır. Bütün sektörlerde yeterli atık su yönetiminin olmaması, enerji altyapısı yetersizlikleri; kaçak yapılaşmanın yaygınlığı ve çarpık kentleşme ile başa çıkamayan imar durumu ve altyapı eksiklikleri söz konusudur. Tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması, tarım dışı kullanımı, vahşi sulamanın geçerli olması söz konusudur. Bölgesel bir çevre koruma anlayışının yerleştirilebilmesi için, arazi kullanımı, kentleşme ve imar disiplinini sağlayacak mevzuatın elden geçirilmesi ve tavizsiz uygulanması gerekmektedir." 


Adana Günaydın 



Geri Dön