28 / 04 / 2024

Mersin çarpık kentleşme kurbanı!

Mersin çarpık kentleşme kurbanı!

Akdeniz'in en güzel sahil kentlerinden Mersin'in silueti, plansız çalışmalar ve çarpık kentleşme nedeniyle yok oluyor. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Deveden konu ile ilgili açıklama yaptı.



AKDENİZ'İN 'incisi' olarak nitelendirilen Mersin'in eşsiz silueti, artan çarpık yapılaşma nedeniyle günden güne bozuluyor. Plansız ilerleyen çalışmalar, hem kentin altyapı sorunlarını arttırıyor, hem de yeşil alanların yok olmasını beraberinde getiriyor. 


TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Deveden, Mersin'in siluetinde artık çarpık yapılaşma, yağmalanan sahiller ve yeşil görünmeyen beton yapıların yer aldığını söyledi. 


SORUNLAR AĞIRLAŞIYOR 


Başkan Halil Deveden, yoğun göçten kaynaklanan hızlı nüfus artışının, kentsel gelişmeyi olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini belirterek, bu durumun, kente uyum, istihdam, sosyal hizmetin yanı sıra kentsel planlama, alt yapı ve çevre sorunlarının giderek ağırlaşmasına yol açtığını söyledi. Deveden, "Plansız yapılaşma gelişigüzel hizmetleri beraberinde getirerek altyapı sorunlarım çözülemeyecek boyutlara ulaştırıyor" dedi. 


KAZANCA YOGUNLAŞILMIŞ 


Kentlerin, sadece barınma amaçlı yapılardan ibaret olduğunun düşünülmemesi gerektiğini anlatan Deveden, "Binaları inşa ederken çevrenin doğal değerlerine, insanların kültürel değerlerine uyulmamış, sadece barınma gibi temel fonksiyonu çarpık bütünlük içerisinde ekonomik kazanç kapsamı ölçeğinde yoğunlaştırmışız" diye konuştu. 


Deveden, Mersin ve yakın çevresinde bulunan narenciye bahçeleri ve seraların, yerini, çok katlı beton yığınlara terk ettiğini belirterek, tarım topraklarının hızla yok olduğunu kaydetti. 


Sabah Güney


Geri Dön