22 / 11 / 2024
fuzul

Çarpık kentleşme nedir?

Çarpık kentleşme nedir?

Kentlerin başlıca sorunlarından olan çarpık kentleşme nedir, çarpık kentleşmenin nedenleri ve sonuçları nelerdir? Yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...




Çarpık kentleşme nedir?

Kentleşme, sanayileşme ve ekonomik gelişmeye koşut olarak, kent sayısının artması ve kentlerin büyümesi sonucunu doğuran, toplum yapısında, artan oranda örgütleşme, iş bölümü uzmanlaşma yaratan, insanların davranış ve ilişkilerinde  kentlere özgü değişikliklere yol açan bir nüfus birikim süreci olarak karşımıza çıkıyor. Peki çarpık kentleşme ne demektir, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Çarpık kentleşme ne demek?

Çarpık kentleşme, şehirlerin herhangi bir denetim gücü altında olmadan ve plansız olarak rastgele ve her türlü planlamadan uzak bir biçimde büyümesi olarak ifade ediliyor.


Çarpık kentleşme sebepleri..

Çarpık kentleşme sebeplerinin başlıcaları arasında hızla büyüyen nüfus ve buna bağlı olarak konut yetersizliği bulunuyor. Konutlar, herhangi bir estetik kaygı gözetilmeden, insanların doğal ihtiyaçları dikkate alınmadan ve mevcut tarihi dokunun korunması düşünülmeden yapılıyor. Bu durum, sağlıksız ve plansız bir şekilde yapılan gecekonduların da ortaya çıkmasına neden oluyor.


Çarpık kentleşmenin sonuçları..

Söz konusu çarpık kentleşme, mevcut yerleşim birimlerinin tarihsel, kültürel ve doğal kaynaklarının tahrip olmasına veya yol açmasına sebebiyet vermektedir. 


Çarpık kentleşmenin nedenleri ve sonuçları nı özetlemek gerekirse;

Hızla büyüyen nüfus nedeniyle insanların konut sıkıntısı çekerek, plansız olarak gecekondu tarzı yapılar yapmaları ve buna bağlı olarak da kent plansız bir şekilde büyüyor. Ayrıca hızlı nüfus artışı, bu kentlerimizde içme ve kullanma suyunun sağlanmasında da güçlüklerle karşılaşılmasına neden oluyor. Alt yapı sisteminin yetersiz olması yapılması gereken hizmetleri de aksatıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön