Adil Bey Konut Satın Alırken Nelere Dikkat Ediyor? - 2
Bu yazımızda da konut alıcısı Adil Bey, konut ya da konut projesinden yer satın alırken dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğü hususları da şu şekilde sıralamaya devam etti:
Adil Bey, gayrimenkul satın alırken riskini en aza indirmek ya da mümkünse tümüyle ortadan kaldırmak için yapılması gerekenlerden;
- Gayrimenkule ilişkin verilerin Tapu Sicil Müdürlüğü'nden ve ilgili belediyeden öğrenilmesi,
- İnşaat şirketinin niteliğinin ve ekonomik yapısının incelenmesi,
- Gayrimenkulün sözleşmesinin, Teknik Şartnamesi'nin, ödeme durumunun ve resmi evraklarının incelenmesi,
- Gayrimenkulün ekonomik değeri ve değerlenebilirliliğinin incelenmesi
hususlarını bir önceki yazımızda ele almıştık.
Bu yazımızda da konut alıcısı Adil Bey, konut ya da konut projesinden yer satın alırken dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğü hususları da şu şekilde sıralamaya devam etti:
1. Konut ya da konut projesi, alıcının gereksinimlerini, beklentilerini ve yaşam standartlarını karşılamalıdır.
a. Konut ya da konut projesinin bulunduğu yer, projenin niteliği, çevresi, çevresindeki diğer projeler, arazinin durumu, konutun tipi, büyüklüğü, şehir içinde ya da dışında oluşu, çok katlı, sıra ev ya da bağımsız konut oluşu, yönetim şekli, binanın ya da sitenin doluluk oranı, oturanlar içinde kiracı ya da mal sahiplerinin sayısı, site içindeki yaşam tarzı, oturan ya da oturacak olanlarının eğitim durumları, gelir durumları, yaşları, sitenin okullara, alışveriş merkezlerine ve sağlık kurumlarına yakınlığı... gibi hususlar açısından, konut alıcısının gereksinimleri, beklentileri ve yaşam standartları mümkün olduğunca karşılanmalıdır.
b. Seçilen dairenin yönü, ışık ve güneş alma durumu, katı, manzarası, yola, alışveriş birimlerine, spor tesislerine, çocuk parkına uzaklığı ya da yakınlığı, otopark olanakları, gürültü kaynaklarının yeri ve gürültünün etkisi, gibi konulara dikkat edilmelidir.
c. Alıcı kendini, ailesini ve yakın çevresini düşünerek; 'Ben buraya taşınıyorum ama, bu taşınacağım yer benim ve yakın çevremin beklentilerini karşılıyor mu? Yaşam tarzımın belirleyici özellikleri nedir? Bununla uyumlu mu?" sorularının yanıtını net olarak vermelidir. Örneğin, alıcı ev hayvanları ile olan ilişkisini, aracını park edeceği yeri, çocuğunun oyun alanını ve benzeri vazgeçilmez ölçütlerini dikkate almalı ve bunların beklentilerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmelidir. Binanın ya da sitenin Yönetim Planı'nı mutlaka okumalı ve daha sonra bina yönetimiyle de bir toplantı yapıp, kendi yaşam tarzınızın o binada yaşayanların beklentileriyle uyum sağlayıp sağlamadığını değerlendirmelidir. Ayrıca, genel anlamda komşularının kimler olacağını, mümkünse yakın komşularının niteliğini öğrenmelidir.
2. Satın alınacak konutun alıcının yaşam tarzınıza uygun olup olmadığını belirlemek için alıcı, bina yönetim ve işletim planları ile diğer ilgili kural ve yönetmelikleri dikkatlice incelemeli ya da bir uzmana danışmalıdır.
3. Konutun ya da konut projesinin yapıldığı bölgede elektrik, su, doğalgaz, atık su gibi hususların çözülüp çözülmediği ya da ne zaman çözüleceği belirlenmelidir.
4. Konut alıcısı, konutun daire, sıra ev, çok katlı ya da az katlı, bahçeli ya da bahçesiz olması gibi genel niteliklerine karar vermelidir.
5. Konut ya da konut projesinin yönetim, işletim planları ile sistemde kullanılan donanımlar ve yaratacakları maliyetler titizlikle inlenmelidir.
6. Ortak bina yönetiminin nasıl ve kimler tarafından yürütüldüğü ve maliyetinin ne olduğu iyi bir şekilde incelenmelidir.
7. Sitede yaşam tam olarak başladığında oturanların hangi oranda daire sahibi, hangi oranda kiracı olduğu dikkate alınmalıdır. (Kesin bir oran verilememekle birlikte bir sitede, dairelerin yaklaşık yüzde 70'inin daire sahiplerince kullanılıyor ve ancak yüzde 30'unun kirada olması tercih edilebilir. Çünkü sitede ne kadar çok mülk sahibi oturuyorsa, ortak yönetimin bina sakinlerinin çıkarları konusundaki hassasiyeti de o kadar artabilir.)
8. Binada kimlerin yaşadığı, bina sakinlerinin kendi sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini ve yönetimin binanın geleceği için sağlam bir mali temel oluşturup oluşturmadığı öğrenilebilir.
9. Yeni ya da eski binada mı oturulmak istendiğine kesin karar verilmelidir.
a. Kullanılmış bir evle yeni bir bina arasında seçim yapmak zorunda kalındığında, inşaat kalitesi, depreme karşı güvence, bakım, onarım, güvenlik, dekorasyon, bahçe yapısı ve sosyal hayat... gibi çeşitli hususlar açısından değerlendirmeler yapılmalıdır.
b. Yeni bir evde uzun bir süre, geniş çaplı tamirat gerektiren önemli sorunlar çıkmayacaktır. Öte yandan, kullanılmış bir evde her an bir problem çıkabilir.
c. Daha önce kullanılmış bir ev satın alındığında, elektrik ve mekanik tesisatlarında, doğramalarında ciddi bir tamirat sorunları olabilir. Böyle tamirat ya da değişiklikler pahalı olabilir. Henüz kredi taksitleri tamamlanmadan yeni bir masraf ciddi bir külfet getirebilir. Benzer şekilde kullanılmış konutlarda kanalizasyon sistemi, binanın temel yapısı, kolon kiriş durumu, depremselliği, böceklenmesi, nem alması, gürültü gibi hususlar iyice gözden geçirilmelidir.
d. Konut satın alınmadan önce, mümkünse bir uzmanla birlikte, evin baştan aşağıya iyi bir şekilde incelenmesi, ileride sorun çıkartabilecek alanların saptanması önemlidir. Alıcının alacağı konutu ince eleyip sık dokuması en doğal hakkıdır.
e. Nitelikli firmalarca yapılan yeni binalar genelde en son teknoloji ürünü güvenlik donanımları kullanılarak inşa edilmektedirler. Nitelikli firmalarca yapılan bu binalarda kullanılan yeni donanımlar sayesinde alıcı kendini daha güvende hisseder, daha az bakım ve onarım gideri olur ve daha az konut sigortası primi ödenir.
f. Henüz inşaat halindeki bir ev satın alındığında, yerleşim planı, banyodaki fayansların rengi, mutfak dolapları, badanası, halıları önceden seçilebilir. Bu durum, halen kullanılmakta olan eşyaların tümüyle değiştirilmesine ya da yenilenmesine neden olmaz, ek masraflar çıkartmaz. Benzer şekilde, yeni ev bahçe içindeyse, bahçesinin alıcının zevkine göre düzenleme olanağı vardır.
10. Projeyi yapan ve teslim eden şirketin, teslim süreci ve teslimi takip eden aylarda teknik destek sağladığının ve işinin arkasında durduğunun bilinmesi önemlidir.
Sonuç :
Adil Bey'in ayrıntılı olarak belirttiği gibi, konut satın almak çok ciddi bir iştir.
Konunun teknik, ekonomik, sosyal, kültürel, yasal, bürokratik birçok boyutu vardır.
Bu nedenle, konut satın almanın en pratik ve öncelikli yolu, nitelikli bir konut üreticisinden, iyi bir yerde, beklentilerinizi karşılayan bir konut almaktır.
Mutlu bir yaşam sürdürmeniz dileğiyle...
Dr. Turgut ENGİNOĞLU