06 / 07 / 2024

Adilcevaz Belediyesi elektrik üretecek!

Adilcevaz Belediyesi elektrik üretecek!

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) "Yenilebilir Enerji Kaynakları Programı" çerçevesinde desteklenen ve yılda 500 kilowat saat elektrik üretecek olan Bitlis’in Adilcevaz Belediyesi’ne ait Güneş Enerjisi Santrali düzenlenen törenle açıldı...




Bitlis Adilcevaz Belediyesi’nce Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımının Özendirilmesi Mali Destek Programı’ kapsamında sunulan ‘Adilcevaz’a Güneş Doğuyor’ Güneş Enerji Santrali projesi tamamlanarak hizmete girdi. Daha önce atıl durumda olan arazide 2 bin 200 güneş enerji panelinin kurulmasıyla tamamlanan proje yaklaşık 1 milyon 835 bin liraya mal oldu. 1 milyon 150 bin lirası Adilcevaz Belediyesi tarafından karşılanan Güneş Enerji Santrali’ne Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından da 686 bin lira hibe desteği sağlandı.


Proje süresi devam eden Güneş Enerji Santrali düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy, AK Parti Adilcevaz Belediye Başkanı Adayı Necati Gürsoy, DAKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Halil İbrahim Güray, İdari ve Mali İşler Birim Başkanı Abdullah Çiçek, DAKA Van Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Sinan Sarıkaya, İzleme ve Değerlendirme Birimi Uzmanı İlker Toprak, DAKA Bitlis Yatırım ve Destek Ofisi Uzmanı Kerem Akın, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.


Tesisin açılışında konuşan Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy, belediye olarak hep ilkleri gerçekleştirdiklerini anımsatarak, gelir getirici böyle bir tesisi ilçeye kazandırdıkları için mutlu olduğunu söyledi. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) yetkililerine teşekkür eden Göksoy, tesisin aynı zamanda bölgenin tek faal Güneş Enerji Santrali olduğunu anımsattı. Yaptığı araştırmalarda Türkiye genelinde hiçbir belediyenin böyle bir tesisinin olmadığını bildiren Göksoy, tesisin çalıştırılmasında bundan sonraki yöneticilere önemli görevler düştüğünün altını çizdi. Göksoy, “Bu tesisin korunması, devam etmesi noktasında AK Parti Adilcevaz Belediye Başkan Adayımız Necati Gürsoy’a da çok büyük görev düşmektedir. Yaptığımız hesaplamalarda bu tesis aylık olarak belediyeye 25 ile 30 bin TL arasında gelir sağlayacak. Güneşin durumuna göre bu da yıllık olarak yaklaşık 300 ile 400 bin lira arasında gelir getirecek. Böyle bir tesisin 25 ile 35 yıl arasında bir ömrü var. Bu tesis hem bölgeye örnek olacak, hem de bu konuda yatırım yapmak isteyenlerin önünü de açmış olduk. Ayrıca atıl bir araziyi, hiç kullanılmayan bir araziyi de değerlendirmiş olduk. Bu yönü ile ilçemize yeni seçilecek belediye başkanımıza, Adilcevaz’ımıza, hayırlı olsun” diye konuştu.


“GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ 5 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK”


Güneş Enerji Santrali’nin açılışına katılan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Halil İbrahim Güray da kısa bir konuşma yaptı. Tesisin faaliyete geçmesinde yerelde yaşanan bürokratik engelleri, Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy’un ısrarı ve girişimleri sunucunda aşıldığını ve projenin hayata geçtiğini kaydeden Güray, “Atıl durumda olan bir araziyi belediye başkanımız bu projeye tahsis etti. Ve şu an 2012 Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımının Özendirilmesi Mali Destek Programı kapsamında da uygulanmakta olan projeler içinde süresi devam etmesine rağmen şu anki projemiz ilk tamamlanan proje özelliğine sahip. Bundan dolayı da gerek sayın belediye başkanımıza ve proje ekibindeki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu projemizin değerlerini ölçtüğümüzde beklediğimizin çok çok üzerinde bir değer ortaya çıktı. O sebeple de şanslıyız. Bizim tahminlerimize göre bu projeye harcanan paranın geri dönüşümüyle birlikte 5-6 yıl içinde kendi kendini amorti edecek. Belediye hem burada üretilen enerjiyi TEDAŞ’a satılabilecek, hem de gerekirse belediyenin ihtiyacına binaen mahsuplaşabilecek” dedi.


Açılışa katılan AK Parti Milletvekili Vahit Kiler ise, Adilcevaz’a örnek bir proje kazandıran Belediye Başkanı Adnan Göksoy ve DAKA ekibine teşekkür etti.


Yapılan konuşmaların ardından yılda 500 kilowat saat elektrik üretecek ‘Güneş Enerji Santrali’nin açılış kurdelesi kesildi.



Doğu Rehberi


Geri Dön