22 / 11 / 2024
fuzul

Adıyaman, Güneydoğu'nun sanayi başkenti Antep'e rakip oldu!

Adıyaman, Güneydoğu'nun sanayi başkenti Antep'e rakip oldu!

Adıyaman Üniversitesi'nin sanayi işbirliği ve Ar-Ge çalışmalarını da arkasına alan Nemrut'un diyarında, sanayi devrimi yaşanıyor. Dış ticaretini altı yılda 9 kat artıran Adıyaman, Güneydoğu'nun sanayi başkenti Antep'e rakip oldu...




Adıyaman Üniversitesi'nin sanayi işbirliği ve Ar-Ge çalışmalarını da arkasına alan Nemrut'un diyarında, sanayi devrimi yaşanıyor. Dış ticaretini altı yılda 9 kat artıran Adıyaman, Güneydoğu'nun sanayi başkenti Antep'e rakip oldu.


Son dönemde eğitimden sağlığa, enerjiden gıdaya birçok alanda sayısız yatırımın hayata geçtiği Adıyaman, sessiz sedasız bir sanayi devrimine imza atıyor. İl, çektiği yatırımlarla bölgenin sanayi başkenti unvanını uzun yıllardır koruyan Gaziantep'e rakip olmaya aday. Bölgenin en büyük ikinci sanayi şehri haline gelen Adıyaman'ın başarı öyküsünde, 2006'da kurulan üniversitenin de önemli bir rolü var. Altı yılda 6.8 milyar liralık doğrudan yatırım çeken ilin dış ticaret rakamları da rekor düzeyde arttı. 2008'den bu yana şehrin ihracatı tam 9 kat büyüdü. Sanayinin beyin takımı rolünü üstlenen Adıyaman Üniversitesi, dört yılda 85 işbirliği projesiyle özel sektörün 'akıl hocası' haline gelmiş. Kurum üç yılda 18 patentli buluşu şehre kazandırarak ekonomiye katkı sağlamış. Adıyamanlı işadamları, "Hedef kısaca '3T' olarak adlandırılan turizm, tekstil ve tarımın içinde yer aldığı kapsamlı bir kalkınma modelini hayata geçirmek" diyor. 


ALTYAPI YATIRIMI GEREK 

3T hedefi çerçevesinde önce bu sektörlerin ildeki altyapısı güçlendirilecek. Sanayicilerin en önemli projeleri arasında 6 bin kişinin çalıştığı tekstil sektöründe kümelenme çalışmasını tamamlamak var. Hedef istihdamın artması. Adıyamanlı sanayicilerin verdiği rakamlar da bu alandaki gelişmeyi doğruluyor. Buna göre geçen yıl işsizlik oranının en fazla gerilediği yerler yüzde 8 ile Adıyaman ve Kilis oldu. 


PETROL DE YÜZ GÜLDÜRDÜ

Türkiye'de üretilen ham petrolün yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Adıyaman, 2013'te petrol aramalarında en verimli sonuçların alındığı il oldu. Mevcut kapasitesini yüzde 11 artıran şehirde 39 üretim sahasındaki kuyu sayısı 260'a çıktı. Yeni açılan kuyulardan sadece Doğu Şambayat-6'dan günlük 230 varil petrol elde ediliyor.


İNOVASYON TURU


1- Isı pay ölçer % 30 ısı tasarrufu sağlıyor

2007'de kabul edilen Enerji Verimliliği (ENVER) Kanunu'nun geçen yıl uygulanmaya başlamasıyla ısı pay ölçer cihazlarının pazarı büyüdü. İsta da bir yılda satışlarını yüzde 100 artıran cihaz üreticilerinden biri. Firma, bu yıl yüzde 30 büyüyerek 55 bin adet cihaz satmayı hedefliyor. Plan tutarsa şirketin cirosu 4 milyon euro olacak. İsta Bölge Müdürü Andreas Jelonnek, "Isı pay ölçer sistemi başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde 50 yılı aşkın zamandır kullanılıyor. Bu hesaplama metodu insanları bireysel ısınmadan (kat kaloriferi, soba) vazgeçerek merkezi sistemle ısınmaya yönlendirdi" dedi. Jelonnek, ısı pay ölçer kullanılan binalarda apartman başına yıllık yüzde 30 ısı tasarrufu sağlandığını da belirtti. Sistem, dairelerdeki radyatörlere takılarak ısı seviyesini ölçüyor ve enerji tüketimini buna göre ayarlıyor. 


2- Çiçek tutkunlarına zihni sinir saksı modelleri

Flowerbox, Türkiye'de bir ilke imza atarak, çiçek tutkusunu yaşam alanlarına göre tasarlayan çözümler sunuyor. Ev ve işyerlerinde yeni bir trend yaratan şirketin bitki portföyünde, yedi yıl su ve ışığa ihtiyaç duymayan ürünler de yer alıyor. Flowerbow mağazasında 8 ila 12 çeşit arasında değişen canlı bitkilerin yanı sıra 50'ye yakın doğal bitki çeşidi bulunuyor. Doğal bitkileri özel yöntemlerle koruyan Flowerbox, bunları her mekânda kullanma imkânı sunuyor. Tasarımlarında ekolojik, ergonomik, estetik ve yenilikçi detaylara da dikkat eden şirket, yeni nesil mimarların gözdesi. 


HAFTANIN FIRSATI


150 bin TL'ye restoran sahibi olun

Gıda sektörü son zamanlarda yeni yatırım ve markalarla hareketlendi. Birçok gıda markası franchise modeliyle yeni şubeler açarak iş ortağı sayısını artırıyor. Yüzde 100 Türk sermayesiyle 1965'ten bu yana hizmet veren lahmacun markası Hacıoğlu da girişimcilere kapılarını açtı. Markanın Ar-Ge birimi yeni bir bayilik konsepti geliştirdi. Bu sayede yatırımcılara 150 bin TL'ye Hacıoğlu Ekspres Restoranı sahibi olma fırsatı sunuluyor. 


ŞEHRİN İNOVASYON KARNESİ

* Faydalı model-Patent (2013): 18 

* Ar-Ge mühendisi: 98 

* Ar-Ge merkezi: 2 

* Ar-Ge projelerinin toplamı: 112 

* Üniversiteyle çalışan KOBİ: 49 

* TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 32 

* KOSGEB-KOBİ projeleri: 214 

* Avrupa Birliği projeleri: 140 

* 25 yaş altı girişimci: 55 



Metin Can/ Sabah Gazetesi 


Geri Dön