20 / 11 / 2024

Adnan Menderes Havalimanı terminal binası açılışı yapıldı!

Adnan Menderes Havalimanı terminal binası açılışı yapıldı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin geçen yıl 76 milyonu iç hat olmak üzere 150 milyon yolcuyu ağırladığını bildirerek, alanda en fazla büyüyen dünyanın üçüncü, Avrupa'nın ise birinci ülkesi olduğunu bildirdi.




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TAV tarafından Adnan Menderes Havalimanı’nda "Yap-İşlet-Devret" modeliyle yapılan yeni iç hatlar terminalinin açılışında yaptığı konuşmada, İzmir’e Avrupa’nın en büyük terminallerinden birini kazandırmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "havayolu halkın yolu ocak" talimatının Türkiye'de havacılıkta yeni bir çığır açtığını, Bakanlık olarak bu hedefler doğrultusunda çalıştıklarını ifade eden Elvan, şunları söyledi:  


"Anadolun’un dört bir yanında 16 havalimanı inşa ettik. Neredeyse mevcut bütün havalimanlarını yeniledik, modern hale getirdik. 2002 yılında 60 noktaya gerçekleştirilen seferler 236 noktaya çıktı. Geçen yıl havalimanlarımız 76 milyonu iç hat olmak üzere 150 milyon yolcu ağırladı. Türkiye, dünyada yolcu sayısını en hızlı artan üçüncü ülke, Avrupa’da ise birinci ülke konumuna geldi. Havacılık 11 yıl boyunca, her yıl ortalama yüzde 15-20 arasında büyüme gerçekleştirdi. Havacılık sektörü 170 bin kişiyi istihdam eder hale geldi." 


 


- Yıldırım: "Türkiye havacılığın merkezi oluyor"


Terminalin ihale ve inşa sürecinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevinde bulunan AK Parti  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ise yeni iç hatlar terminalinin 16 ay gibi bir sürede tamamlandığını ve hizmete hazır hale geldiğini belirtti. 


Havacılıkta Türkiye’nin giderek merkez konumuna geldiğini, bunun geçmişte havacılıkta tekel konumunda olanları rahatsız ettiğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: 


"Dünyada 1971 yılında havacılığın merkezi ABD idi. 1980’e gelindiğinde merkez Avrupa’nın batısı haline geldi. Günümüzde ise Türkiye oluyor. Onun için dünyanın en büyükleri arasında yer alacak 3. havalinamanı önemli bir ihtiyaçtı. Ama bu alanı tekeline almış olanlar bundan rahatsız oldu ve akamete uğratmak için çok büyük uluslararası faaliyetlerin olduğunu biliyoruz. Geçen yıl yaşanan olayların asıl arka planındaki nedeni de Türkiye’nin havacılığın merkezi olmasının önüne geçmektir." 


 


- Çevreci havalimanı 


TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de açılışı yapılan terminalin, daha önce yine işletmeleri tarafından yapılan dış hatlar terminaliyle birlikte bölgenin en önemli havalimanı terminal binalarından birisi olacağını söyledi. 


Terminalin yapım ve işletmesinde öne çıkan en temel özelliklerin çevre ve bilgi sistemlerinin olduğunu ifade eden Şener, şu bilgileri verdi:  


"Bu binanın yerinde bulunan mevcut binanın yıkımı sırasında yüzde 98 oranında geri dönüşüm sağladık. Beton, beton demiri, kablolar geri dönüştürüldü. Yalıtım malzemeleri, ampuller, tehlikeli atıklar, yasal mevzuat çerçevesinde imha edildi. Bu geri dönüşüm çalışmasıyla 2013 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin 'En iyi uygulama' ödülünü aldık." 


Binanın ayrıca güneş ışınlarının girişi sağlanarak minimum enerji kullanımına destek olacak şekilde dizayn edildiğini anlatan Şener, yağmur suyu ve lavaboda kullanılan suların depolanarak gerekli işlemlerin ardından bahçe sulaması ve temizlikte kullanılmasının sağlandığını kaydetti. 


Şener, terminal girişindeki saçaklara yerleştirilen fotovoltaik panellerle 397 kilowatt saat elektrik üretimi de elde edileceğine işaret ederek, "Çevre dostu ve bilgi sistemlerinin yoğun kullanıldığı bir havalimanının  ülkemizin kalkınmışlığına çok iyi bir örnek olacağına inanıyorum" dedi. 


Açılışa, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Valisi Mustafa Toprak, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da katıldı. 


 


- Türkiye’nin en büyük iç hatlar terminali 


DHMİ tarafından 17 Kasım 2011’de yapılan ihale sonucunda 2032 sonuna kadar 610 milyon avro artı KDV karşılığında TAV tarafından işletilecek terminalin temeli, 15 Haziran 2012’de atılmıştı. 


TAV İnşaat tarafından hayata geçirilen yeni iç hatlar terminali, yaklaşık 200 bin metrekare kapalı alan büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük iç hatlar terminali olma özelliğini kazandı. 


Terminal, 64 check-in kontuarı, 40 asansör, 30 yürüyen merpen, 66 metre yürüyen bant ve saatte 5 bin bagaj işleme kapasitesi ile 2 bin 537 araçlık kapalı ve 3 bin araçlık açık otoparka sahip bulunuyor. 


AA


Geri Dön