02 / 05 / 2024

AFAD duyurdu! Kahramanmaraş'ta korkutan deprem, 56 bin artçı deprem yaşandı...

AFAD duyurdu! Kahramanmaraş'ta korkutan deprem, 56 bin artçı deprem yaşandı...

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD deprem hakkında açıklama yaptı. İşte haberin ayrıntıları...



Buna göre, AFAD Deprem İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanı Meltem Türkoğlu, "Bu merkezde aslında biz normalde senelik ortalama 25 bin deprem çözüyoruz. Ama özellikle 6 Şubat'tan sonra 56 bin artçı deprem çözdük." diye konuştu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgi kapsamında, saat 18.58'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 3.9 büyüklüğünde deprem oldu. Yaşanan deprem yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi.

medyatava.com'da yer alan habere göre; AFAD Deprem İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanı Meltem Türkoğlu, merkezin 7/24 esasına göre çalıştığını kaydederek, burada yer bilimcilerden oluşan gece ve gündüz ekiplerinin olduğunu bildirdi.

Bir deprem meydana geldiği zaman uzmanların depremi 5 veya 7 dakika içinde ilksel olarak çözerek, kamuoyuna ve ilgililere duyurduğunu söyleyen Türkoğlu, bunun sebebinin müdahale ekiplerinin hızlı şekilde bölgeye intikal etmesini sağlamak olduğunu kaydetti.

Türkoğlu, deprem verilerinin Türkiye'de bulunan 1187 istasyondan geldiğini kaydederek şunları belirtti: "Avrupa'nın en büyük deprem gözlem ağına sahibiz. Deprem istasyonlarından gelen verilerimiz hız ve ivme olarak ayrılıyor. Depremin derinliğini, yerini, büyüklüğünü veren parametreleri hız istasyonlarıyla ölçüyoruz. İvme istasyonları da aslında herkesin bildiği Türkiye Tehlike Haritası'nın altlıklarını oluşturan veriler. Hepsi bu merkez tarafından analiz ediliyor." dedi.

AFAD duyurdu! Kahramanmaraş ta korkutan deprem, 56 bin artçı deprem yaşandı...

MİLLİ VE YERLİ YAZILIMLAR KULLANILIYOR

Merkezde kullanılan tüm yazılımların yerli ve milli olduğunu kaydeden Türkoğlu, "Bu çok önemli. Yaklaşık 2 yıldır bu yazılımları kullanıyoruz. Sadece deprem analizi yaptığımız yazılımlar değil, arkasından ayrıntılı analizler yaptığımız ve kamuoyunu bilgilendirdiğimiz yazılımlarımız da yerli ve milli. Bu, merkez için de çok önemli." dedi.

Buna göre, Türkoğlu, manuel çözümlemenin yanında otomatik çözümleme programlarının da bulunduğunu belirterek, ancak oradan alınan değeri hiçbir zaman servis etmediklerini, manuel çözüm sonuçlarını duyurduklarını söyledi.

Depremin büyüklüğünün, deprem odağından ortaya çıkan enerjinin büyüklüğü olduğunu bildiren Türkoğlu, bunun sadece deprem gözlemi yapan merkezler tarafından hesaplanabileceğini belirtti.

Bu hesaplamanın tek bir değer olduğunu dile getiren Türkoğlu, "Kamuoyunda insanların duyduğu değer, depremin büyüklüğü aslında. Depremin şiddeti ise onun doğa, insanlar, hayvanlar ve yapılar üzerindeki etkisini gösterir. Bu kapsamda, depremin şiddeti, benim bulunduğum nokta ile  başka bir nokta arasında farklılık gösterebilir." diye konuştu.

Öte yandan, Türkoğlu, Türkiye'nin geçen sene 6 Şubat 2023'te ciddi depremler yaşadığını kaydederek, şöyle devam ett; "Bu merkezde aslında biz normalde senelik ortalama 25 bin deprem çözülmektedir. Fakat, bu özellikle 6 Şubat'tan sonra 56 bin artçı deprem olarak çözüldü. Senesin başından beri yıllık 75 bin deprem çözdük. Bu ne demek? Tam 3 yıllık deprem sayısı kadar deprem çözmüşüz. Yani 3 yıllık iş yapmış bu merkez."

Bakan Özhaseki açıkladı: Türkiye'de hareketli 485 fay hattı var! Evler buna göre yapılmalı!

Doğanşehir'de deprem konutlarından 350'si ay sonuna kadar tamamlanacak

Betorname Japonya'da da yıkım yarattı! Prof. Dr. Cenk Yaltırak: Dönüşümün betona gömülmesi büyük israf!

Türkiye'de geçen yıl 74 binden fazla deprem meydana geldi...


Geri Dön