27 / 04 / 2024

Bakan Özhaseki açıkladı: Türkiye'de hareketli 485 fay hattı var! Evler buna göre yapılmalı!

Bakan Özhaseki açıkladı: Türkiye'de hareketli 485 fay hattı var! Evler buna göre yapılmalı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı bir açılışta deprem ve kentsel dönüşümle ilgili konuştu. Türkiye'de hareketli 485 fay hattı olduğunu aktaran Özhaseki, konutların buna göre inşa edilmesi gerektiğini söyledi. 



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Nizip İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu. 

Çevreyi korumak için hizmete alınan tesislerin önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, "Son dönemlerde özellikle Sanayi Devrimi'nden sonra dünyanın dört bir yanında kirliliğin arttığı, atmosferin kirlendiği bir dönemde büyük bir tehlike insanlığı bekliyor. Şu an dünyanın ısısı 1,1 derece arttı. Allah korusun, 2 dereceye çıkarsa gıda krizleri başlar, dünya yaşanmaz hale gelir, göçle birlikte savaşlar da başlar" ifadelerini kullandı. 

Özhaseki, Kahramanmaraş merkezli depremlerde derin üzüntü yaşandığına da değindi. 

Bakan Özhaseki açıkladı: Türkiye de hareketli 485 fay hattı var! Evler buna göre yapılmalı!

BİNALARDA EK KAT GİBİ ADIMLARA İZİN VERİLMEMELİ 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, söz konusu açıklamasında, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizdi ve "Geçtiğimiz yüz yıl içinde deniz ve karalarımızda yaşanan  6 ve üzeri şiddeti yıkıcı deprem sayısı 230. Her yıl 2 ya da 3 yıkıcı deprem yaşıyoruz. Geçen yıl bu depremlerin sayısı 7 bin 500'e ulaştı. Geçmiş yıllara oranla 3 kat arttı" diye konuştu. 

Şu an Türkiye'de hareketli 485 fay hattı olduğuna vurgu yapan Bakan Özhaseki, bu şekilde olduğu için tedbirler alınması gerektiğinin, buna uygun şekilde konut ve evlerin inşa edilmesinin gerektiğinin altını çizdi. 

Özhaseki, eskiden alışılan, 'Ek kat, üstte bir tane daha koy, kenara biraz daha çek' gibi adımlara asla ve asla izin verilmemesi gerektiğini dile getirdi. 

Bakan Özhaseki açıkladı: Türkiye de hareketli 485 fay hattı var! Evler buna göre yapılmalı!

Bakan Mehmet Özhaseki, "Biz, bunca olayın ardından artık geçmişten ders almalıyız. Geçmişte olan her neyse bitti. Bundan sonra sıfır toleransla tüm yapılarımızı yapmalıyız, ev ve konutlarımızı güvenli hale getirmeliyiz" dedi ve deprem olduğunda emin bir vaziyette oturmak için çırpındıklarını ve uğraştıklarını belirtti. 

Özhaseki, son depremde 850 bin bağımsız birimin hasar gördüğünü söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde konutların inşasına başladıklarına ve Gaziantep'te 20 binden fazla konut inşa ettiklerine vurgu yapan Özhaseki, hak sahiplerine konutlarını teslim edeceklerini ve kimsenin bundan şüphe etmemesi gerektiğini söyledi.

Bakan Özhaseki, bütçeden herhangi bir kısıtlamaya gidilmeden deprem bölgesinde gece gündüz çalıştıklarının altını çizdi. 

Açıklamasında "Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruyoruz, 'Siz kimin mülküne çökeceksiniz?' diye başlıyorlar. Yasalar çıkarıyoruz ki konutlarımızı daha güvenli hale getirelim, 'Kimlerin evlerini yıkıp da evsiz bırakacaksınız?' diyorlar. Mecliste dile getiriliyor bunlar. En son çıktım dedim ki: 'Sayın Cumhurbaşkanı'mız 21 senedir başımızda, 12 yıldır bu yasa uygulanıyor, bir tane tepesine çökülen konut, vatandaş, hakkı yenilen bir vatandaş gösterin.' dedim, yok ancak gazetelerde başlık atmayı, iftira atmayı, yalan söylemeyi biliyorlar" ifadelerine yer veren Özhaseki, çalışacaklarını, gayret edeceklerini, hiç mazeret üretmeyeceklerini ve kimseyi de ayırmadan hizmete devam edeceklerini vurguladı. 

SSK ve Bağ-Kur emeklileri dikkat! Zam oranı değişecek mi?

2024'te borsada ne alınırsa gider? Çimento ve inşaat sektörleri için flaş açıklama!

'Yeni nesil sosyal arsa projeleri' konut yatırımının cazibesini sarsıyor!


 


Geri Dön