09 / 05 / 2024

Afet bölgesinde kalıcı konutlar nasıl yapılacak? Orman ve meralar yapılaşmaya açılıyor!

Afet bölgesinde kalıcı konutlar nasıl yapılacak? Orman ve meralar yapılaşmaya açılıyor!

OHAL Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilgili detaylar belli oldu. Afet bölgesinde kalıcı konutlar nasıl yapılacak? Orman ve meralar yapılaşmaya açılıyor!



Sözcü'de yer alan habere göre; bu belirleme yapılırken gereklilik olması durumunda 4342 sayılı Mera Kanunu ile 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ek 16’ncı maddesinde belirtilen yerler de kullanılabilecek. Bu çerçevede, belirlenen alanlarda vasıf değişikliği gereken yerlerin resen vasıf değişikliği gerçekleştirilecek ve bu yerler Hazine adına tescil edilerek  yapılan işlemler ilgili kurumlara da iletilecek. 

Vasıf değişikliği gerekli olan alanalrda, Orman Kanunu’nun ek 16’ncı maddesinde belirtilen alanların olması durumunda bu alanın iki katından az olmamak şartıyla Hazine taşınmazı, orman tesis edilmek üzere Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilecek.

Plan ve parselasyon işlemlerinde askı, ilan, itirazlar ile ilgili hükümler uygulanmayacak. Genel hayata etkili afet bölgesi şeklinde kabul edilen yerlerde, dava süreci devam edenler ile kesinleşen fakat henüz tapuya tescil edilmeyenler hariç olacak şekilde, tespit dışı bırakılan yerlerin Kadastro Kanunu’nun 22’nci maddesi doğrultusunda  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının talebine istinaden ilgili kurumların görüşleri alınmaksızın bu kararnamenin amacı doğrultusunda Hazine ismine idari yoldan tescili gerçekleştirilecek.

Afet bölgesinde kalıcı konutlar nasıl yapılacak? Orman ve meralar yapılaşmaya açılıyor!

Köy yerleşme alanları dahil belirlenen kesin iskan alanlarında ve mevcut kentsel alanlarda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanacak plan ve imar uygulamaları beklenmeden, jeolojik etüt raporu ve zemin etüt raporu kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanacak vaziyet planına ve düzenlenecek yapı ruhsatına göre uygulama gerçekleştirilecek. 

Bu alanlarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onay verilen plan ve parselasyon planlarında, İmar Kanunu’nun plan ve parselasyon ile ilgili işlemlerindeki askı, ilan, itirazlara ilişkin hükümleri uygulanmayacak. Bu bölgelerde taşınmaz mülkiyeti veya imar hakları kısmen ya da tümüyle başka bir alana aktarılabilecek. Bu haklar takas ve trampa işlemlerine konu olabilecek. 

Plan, parselasyon, yapı ruhsatı, taşınmaz mülkiyeti ya da imar haklarının aktarılması, takas ve trampa işlemleri ve bu işlemler ssebebiyle düzenlenen kağıtlar damga vergisi, resim, harç ve harcamalara katılma paylarından müstesna tutulacak. Bu işlemler sebebiyle ücret, döner sermaye ücreti ve herhangi bir isim altında bedel alınmayacak. 

Afet bölgesinde kalıcı konutlar nasıl yapılacak? Orman ve meralar yapılaşmaya açılıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen geçici veya kesin iskan alanlarında, Mera Kanunu gereğince verilen izinler, Orman Kanunu gereğince verilen izinler, Orman Genel Müdürlüğü tarafından Devlet İhale Kanunu gereğince kiraya verilen mesire yerleri, orman parkları ve taşınmazlar ile ilgili kiralama sözleşmeleri ve Mera Kanunu çerçevesinde tahsis amacı değişikliği yapılan fakat tapuda henüz Hazine adına tescil edilmeyen alanların tahsis amacı değişiklikleri, Turizmi Teşvik Kanunu’nun 8’inci maddesi  doğrultusunda  verilen tahsis alanları ilgisine göre resen iptal edilmiş ya da feshedilmiş olarak sayılacak. 

Maden Kanunu’nun 30’uncu maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında düzenlenen ara ve uç ürün üretme şartlı ihalelere ilişkin ruhsatlar hariç olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tespit edilen geçici ya da kesin iskan alanlarına denk gelen maden ruhsat sahalarının girişimli kısmı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kararı ile karar tarihi itibarıyla maden ruhsat sahasından resen taksir edilmiş olarak sayılacak. 

Geçici veya kesin iskan alanının ruhsatın tamamını kapsaması durumund aise  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kararı ile karar tarihi itibarıyla maden ruhsatı resen iptal edilmiş sayılacak. Birinci fıkrada ifade edilen alanlarda, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlardan uygulamaya dahil edilecek olanlar ile özel mülkiyete tabi diğer bütün taşınmazlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca ilgisine göre devir ya da acele kamulaştırma kararı verilebilecek. 

Kamulaştırma işlemleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından sürdürülecek. Kamulaştırılan taşınmazlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ya da TOKİ’nin talebine istinaden Hazine adına tescil edilecek. 

Yerli veya yabancı kişi, kurum ve kuruluşlar konut ve iş yeri inşa ettirebilecek... İşte detaylar


Geri Dön