02 / 05 / 2024

Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun'da değişiklik!

Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun'da değişiklik!

5/5/1959 Tarihli ve 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.



5/5/1959 Tarihli ve 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi kapsamında  İzmir  ilinin, ilçelerinin ve köylerinin 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen deprem kaynaklı olumsuzluklar nedeniyle afet bölgesi ilan edilmesi ve depremden zarar gören yurttaşların Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun hükümlerinden yararlandırılması öngörülüyor.

GENEL GEREKÇE 

İzmir'de 30 Ekim Cuma meydana gelen deprem hepimizi derinden sarsmıştır. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir'deki depremde vefat edenlerin sayısının 116'ya yükseldiğini açıklamıştır. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, 30 Ekim'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında 48'inin büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere toplam 3 bin 630 artçı sarsıntı kaydedilmiştir. Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinden (SAKOM) alınan bilgiye göre, depremde 116 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 1034 kişiden 1021'i taburcu edildi, 8 kişinin ise tedavisi devam etmektedir. Bu pandemi döneminde devlet desteği olmadan İzmir'in yaralarının sarılması mümkün görülmemektedir. Yaraların sarılması yurttaşların zararlarının hızlı bir şekilde tazmin edilmesi için bölgenin acil şekilde afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir. Bu sayede yetkililerce neredeyse tamamen çöktüğü söylenen altyapı yenilenebilecek ve halkımızın ekonomik anlamda acıları bir nebze olsun hafifletilebilecektir. Bu amaçla söz konusu “15/5/1959 Tarihli ve 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alinacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hazırlanmıştır. 

MADDE GEREKÇESİ 
MADDE 1 - Deprem felaketinden dolayı İzmir ili ile çevresinde oluşan zararların tazmini ve olası afetlere hazırlık yapılması amaçlanmaktadır. 
MADDE 2 - Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3 - Yürütme maddesidir. 

15/5/1959 TARİHLİ VE 7269 SAYILI UMUMİ HAYATA MÜESSİR AFETLER  DOLAYISIYLA ALINACAK TEDBİRLERLE YAPILACAK YARDIMLARA DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1 – 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 
“GEÇİCİ MADDE 27 – İzmir ilinin merkezi, ilçeleri ve köyleri; 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen deprem felaketi ve bu deprem felaketinin ortaya çıkardığı olumsuzluklardan ötürü afet bölgesi ilan edilmiştir. 
Bu afet bölgesi ilan edilen yerlerde yurttaşların depremden zarar gören konut, işyeri, barınak vb. için alacakları yardımlarda bu kanun hükümleri uygulanır." 
MADDE 2 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3 – Bu kanun hükümleri Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülür. 


Geri Dön