27 / 12 / 2024

Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik!

Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik!

Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. 



Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. 

Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda devam eden kanun teklifi ile 2020 yılında meydana gelen depremler nedeniyle yıkılan ev ve iş yeri sahipleri ile bu depremler sebebiyle hakkında riskli yapı tespit raporu verilen ya da kentsel dönüşüm kapsamına alınan binaların sahiplerine, düşük faiz oranıyla ve iki yıl erteleme imkânıyla uzun vadeli kredi desteği sağlanması amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE 

2020 Yılı içerisinde ülkemizde meydana gelen İzmir, Elazığ ve Malatya depremlerinde ciddi can kayıpları yaşanmış, vatandaşlarımız ya mallarını kaybetmiş ya da malları ciddi hasar görmüştür. Ana depremler dışında yaşanan artçı depremlerde de hasar gören yapılar olmuştur. Deprem nedeniyle yıkılan binalar ise kentsel dönüşüm kapsamına alınmış ya da vatandaşlarımız kendi kentsel dönüşüme girmek zorunda kalmıştır.

Özellikle  İzmir  ve Elazığ depremlerinde oluşan hasar daha çok emekli vatandaşlarımızın yaşadığı bölgelerde yoğunlaşmakla beraber bu vatandaşlarımızın çoğu emekli maaşı, emekli ikramiyesi ile geçinen vatandaşlarımızdır. Kentsel dönüşüme giren evleri, iş yerleri için kısa vadeli, yüksek faizli ve taksitlerin hemen ödenmeye başlanması gibi koşullar bu vatandaşlarımızı gelirleri göz önünde bulundurulduğunda zorlayacağı bir gerçektir. Bu nedenle bu vatandaşlarımızın karşı karşıya oldukları bu mağduriyetin giderilmesi elzemdir.

Ayrıca depremde evi yıkılanlar dışında hasarlı olduğu tespit edilen binalar için de yıkılıp yeniden yapılması ya da güçlendirme çalışmalarının gerçekleşmesi için de yine kaynak ve finansman ihtiyacının ortada olduğu bilinmektedir. Çoğu emekli olan ya da tek bir maaş ile geçimini sağlayan bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın normal piyasa faiz ve kredi koşulları ile bu yükü sırtlanabilmeleri mümkün ve gerçekçi değildir. Bu vatandaşlarımız için de yine devlet tarafından kolaylık sağlanması gerekliliği vardır. 

Bu amaçla sunmuş olduğumuz kanun teklifi ile deprem nedeniyle evi/işyeri zarar gören ve/ve ya deprem riski nedeniyle hasarlı olduğu tespit edilen binaları kentsel dönüşüme girmesi gereken vatandaşlarımıza düşük faiz, uzun vade ve iki yıl erteleme imkanı ile kredi desteği sağlanarak ödeme kolaylığının getirilmesi amaçlanmaktadır. 

Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik!

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Deprem nedeniyle evi/işyerleri zarar gören ve/veya deprem riski nedeniyle evini kentsel dönüşüme sokmak isteyen vatandaşlarımıza düşük faizli, uzun vadeli ve iki yıl erteleme imkanı bulunan kredi desteği sunulmaktadır. 
MADDE 2- Yürürlük Maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme Maddesidir. 

UMUMİ HAYATA MÜESSİR AFETLER DOLAYISIYLA ALINACAK TEDBİRLERLE YAPILACAK YARDIMLARA DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna geçici madde eklenmiştir. 
“GEÇİCİ MADDE 27- 1 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında meydana gelmiş olan depremlerde evi, iş yeri yıkılan veya deprem sonrası ilgili belediye, valilik veya bakanlıkça hafif, orta veya ağır kusur raporu verilen veya söz konusu depremler nedeniyle bu kanun kapsamında kentsel dönüşüm kapsamına alınmış bulunan yapılardaki bağımsız birim mülkiyet sahiplerine yapıların yıkılarak yeniden yapılması şartıyla, bu maddeyi ihdas eden kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde talep edenlere kamu sermayeli bankalar tarafından aylık yüzde 0,30 sabit faiz oranıyla 2 yılı ödemesiz 240 ay vade ile konut ve işyeri desteği kredisi kullandırılır. 
Kamu bankalarının bu maddenin uygulanmasından kaynaklanacak gelir kayıpları Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanır, Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenir." 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.


Geri Dön