24 / 12 / 2024

Afetler için yaşam üretim bölgeleri inşa ediliyor!

Afetler için yaşam üretim bölgeleri inşa ediliyor!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yinelenmesi olağan salgınlar ve afetler için üretim üsleri kurulması gerektiğine dikkat çekti.



Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yinelenmesi olağan salgınlar ve afetler için üretim üsleri kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Bandırma Şubesi'ne ait bir otelde gerçekleştirilen olağan genel kurul toplantısında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle bütün dünyada küçülen ekonomik ve ticari faaliyetlerin Haziran'la beraber açılmaya ve hatta genişlemeye başladığını vurguladı. 

Kovid-19 pandemisinin getirdiği güçlü şartlara rağmen 2021'in ilk çeyreğinde yakalanan yüzde 7'lik büyümenin takdire şayan bir başarı olduğuna vurgu yapan Kaan, şunları kaydetti:

"Yeni dünya sistemine önceden hazırlık yapmak amacıyla MÜSİAD olarak tazelenme sürecimizi başlattık. Yola çıkış mottomuz 'beraber' oldu. Şimdi ise 'varız' diyoruz. Göreve ilk başladığımda sizlere verdiğim sözleri tutmuş olmanın ve aldığım bu kutsal görevi inşallah layıkıyla yerine getirebilmiş olmanın huzuruyla bir sonraki döneme 'varız' sözünü bırakıyoruz. Türkiye için üretimde, ticarette, yatırımda, sanattan kültüre toplumun her alanında, yardımlaşmada, ülkemizin gelişmesi ve refahı için her daim varız. Yapmayı planladığımız ve vadettiğimiz neredeyse tüm açılımları, tazelenme sürecimiz çerçevesinde yerine getirdik. Şimdi geniş çaplı projelerimizle bu sürecin meyvelerini topluyoruz."

Afetler için yaşam üretim bölgeleri inşa ediliyor!

MÜSİAD olarak Türkiye ekonomisine sunulan katkıyı çoğaltmaya ve üyeleri arasındaki ortaklık kültürünü geliştirmeye ilişkin projeler geliştirdiklerine dikkat çeken Kaan, MÜSİAD Meclisi bünyesinde 23 komitenin kendi tematik veya sektörel alanlarına uyumlu projelerle Anadolu'daki potansiyel yatırımcı ve sanayicileri belli projelerin çevresine çekmeye başladığının altını çizdi. 

Bu projelerin Anadolu'daki sermaye gücünü yatırımda bulunmak ya daortak olmak için teşvik etmeye başladığına dikkat çeken Kaan, şöyle konuştu:

"Yatırım ve Üretim Üsleri Projemiz ile dar alanlarda üretim yapmakta zorlanan ve bu nedenle ölçek büyüklüğüne erişemeyen küçük ölçekli firmalarımıza tüm ihtiyaçlarının aynı ortamda karşılanacağı yaşam ve üretim bölgeleri inşa ederek onları zamanla OSB’lere geçmeye hazır ve kurumsallaşmış firmalar haline getirecek bir model oluşturduk. Bu modelin ilk prototipini tamamladık, ikincisinin de inşasına başladık. Tekrarlaması muhtemel salgınlar ve afetler için üretim üsleri kurmak zorundayız. Üretim üsleri kurarak, salgın ya da ağır afet durumlarında firmaları, çalışanları ve üretimi korumak, tam kapanma olmadan devam ettirmek mümkün olur. Diğer yandan Akıllı Tarım Kentler Projemiz ile kırsal kalkınmayı teşvik etmek ve bu şekilde tersine göçü desteklemek ve homojen bir nüfus yapısına kavuşmak adına bir girişim başlattık. Bunu bir model olarak Tarım ve Orman Bakanlığına sunduk. Akıllı Tarım Kentler Modeli ile büyük şehirlere sıkışan nüfusu ve özellikle kadın ve genç girişimleri hedef alan imkanlarıyla, kırsal yaşamı özendirme ve kırsal kalkınmayı destekleme inisiyatifi geliştirdik. Bugün Anadolu’daki pek çok üyemiz bu inisiyatifi kendi bölgelerinde uygulamak üzere hazırlık çalışmaları yapmaktadır. Bunlar gibi daha pek çok projemiz komitelerimiz tarafından üretilip tabana yayıldılar."

OSB'lerde tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis süresi uzatıldı!


Geri Dön