02 / 10 / 2024

Afrika Enerji Forumu gerçekleşti!

Afrika Enerji Forumu gerçekleşti!

Zambiya Enerji Bakanı Christopher Yaluma "Zambiya yatırımları dört gözle bekliyor. Zambiya çok ilginç yatırım fırsatları sunuyor. Özellikle eğitim, madencilik, enerji ve turizm alanlarında yatırım çekiyor" dedi.




Karadeniz Holding'in ana sponsorluğunda düzenlenen "Afrika Enerji Forumu"nda konuşan Yaluma, forumun enerji sektörlerindeki aktörlerin birbirlerinden çok değerli şeyler öğrenmesini sağlayan bir platform olduğunu ifade etti. Forumun, enerji sektörünün gelişmesine katkıda bulunduğunu söyleyen Yaluma, foruma katılan tüm paydaşların birlikte çalışarak, bir sinerji oluşturması gerektiğini dile getirdi.   


Yaluma, Zambiya’nın Güney Afrika’da yer aldığını ve 8 komşusu olduğunu, 752 bin kilometrelik bir alanı kapsadığını aktardı.


Zambiya’da yaklaşık 14 milyon insan yaşadığını anlatan Yaluma, "Zambiya çok ilginç yatırım fırsatları sunuyor. Özellikle eğitim, madencilik, enerji ve turizm alanlarında yatırım çekiyor. Bu yatırımlara hükümetin verdiği destek ve teşvikler daha çok yatırımcıyı Zambiya’ya çekiyor. Biz, Zambiya’ya dünya üzerinde cennet diyoruz" diye konuştu.


Yaluma, Zambiya’nın bu yıl 50. bağımsızlık yılını kutladığını hatırlatarak, şunları kaydetti:


"Zambiya, güzel günlere doğru ilerliyor. Hükümetimiz, sağlam politikalar oluşturarak sosyal adaleti sağlamaya çalışıyor. Tüm Zambiyalıların ulusal kalkınmadan aynı şekilde faydalanması amaçlanıyor. Zambiya, bir çok farklı enerji kaynağına sahip. Özellikle hidroelektrik anlamında ciddi bir potansiyelimiz var. Enerji, Zambiya’nın ekonomik büyümesi için büyük bir itici güç. Enerji ile ekonomik büyümenin artırılması ve yoksulluğun azaltılması hedefleniyor. Zambiya hızlı ekonomik büyüme sonucunda bazı sorunlar yaşadı. Zambiya’nın enerji potansiyelini daha da artırmak için çalışmalarımız sürüyor. Zambiya artık yeni programlar uygulayarak elektrik kesintisi sorunlarını ortadan kaldırıyor."


 


- "2030'a kadar Zambiya’nın enerjiyle ilgili sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz"


 


Yaluma, 4 bin megavatlık bir miktarı daha enerji portföylerine katmak istediklerini belirterek, bu yıl itibariyle pek çok farklı projeye başladıklarını söyledi.


Kırsal kesimin yüzde 3’ünün elektrik erişimi olduğunu ve bunu artırmak için hükümetin bir mastır planı oluşturduğunu anlatan Yaluma, "2030 yılına kadar Zambiya’nın enerjiyle ilgili sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz. Yüzde 3’lük oranın yüzde 51’e çıkarılması öngörülüyor. Kırsal büyüme alanları oluşturuluyor. 180 proje grubu oluşturuldu ve 1,1 milyar dolarlık bir proje maliyeti öngörülüyor" bilgilerini paylaştı.


Yaluma, Zambiya’nın güneş, su, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olduğuna işaret ederek, bu kaynakların sisteme ciddi katkıları bulunmadığını, yenilenebilir enerji kaynaklarından daha etkin faydalanmak için projeler başlattıklarını vurguladı.


Enerji verimliliğini artırmak için teşvik çalışmaları yaptıklarını dile getiren Yaluma, Zambiya hükümetinin petrol ve gaz keşif çalışmalarına destek verdiğinin altını çizdi. Yaluma, "Zambiya yatırımları dört gözle bekliyor. Zambiya’nın bir enerji üterim ve aktarım noktası olmasını istiyoruz" dedi.   


 


- "Mozambik’te çok fazla enerji kaynağı bulunuyor" 


 


 Mozambik Enerji Bakanı Salvador Namburete de ülkesinde çok fazla enerji kaynağı bulunduğunu belirterek, bunları kullanabilmek için kamu ve özel sektör ortaklıklarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.


Mozambik’te enerji sektöründeki sistemi güçlendirmek için devletin kanunlar düzenlediğini ve sistemin alt yapısını daha da güçlendirmeyi hedeflediğini anlatan Namburete, bunun için işbirliğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti. 


Namburete, enerji aktarım projelerinde pek çok ülkeyle işbirliği geliştirmeye çalıştıklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:


"Doğalgaz rezervlerinde 2014’ten buyana bir gelişme var. Gaz kullanımına ilişkin ve güç geliştirme projelerimiz var. Yenilenebilir enerji kullanımı bizim için çok önemli. Sizin iştahınızı kabartmak ve ilginizi çekmek istiyoruz. Mozambik doğal kaynaklar anlamında çok zengin. Kamu-özel ortaklıklarıyla bu enerji kaynaklarından daha da çok faydalanmayı hedefliyoruz. Bunun için makro ekonomik işbirliklerinin desteklenmesi gerekiyor. Bu forum aracılığıyla bunların geliştirilebileceğini düşünüyoruz. İş ortaklıklarımızı geliştirmeye, aynı zamanda farklı sektörlerde de işbirliği oluşturmaya çalışıyoruz ancak bu şekilde daha güçlü bir alt yapıya sahip olacağımızı düşünüyoruz."


Namburete, Mozabik’in ayrıca turizm, gastronomi ve eğlence hayatı anlamında da zengin imkanlara sahip olduğunu ve ülkesinin yatırım yapmak için ilginç fırsatlar sunduğunu da sözlerine ekledi.


 


- Bakan Yıldız: "Irak'taki gelişmeleri sıcağı sıcağına takip ediyoruz"


 


Bu arada, Forum çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Irak'taki gelişmeleri enerji sektörüyle alakalı sıcağı sıcağına takip ettiklerini vurguladı. Yıldız, Kuzey Irak'tan boru hattıyla gelen petrolün satışına ilişkin 3. tankerin alıcısıyla ilgili ise "İhalesini Iraklı kardeşlerimiz yaptı, onlar satıyorlar. O yüzden şu anda o konuyla alakalı bir açıklama yapmıyoruz" dedi.


AA


Geri Dön