28 / 09 / 2024

Afrikalı pamukçular Türkleri ülkelerine çağırdı!

Afrikalı pamukçular Türkleri ülkelerine çağırdı!

Birleşmiş Milletler"e bağlı Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) organizasyonu kapsamında Uganda, Tanzanya ve Zambiya"dan pamuk sektörü temsilcileri İzmir"e geldi




Afrika'dan gelen pamuk sektörü temsilcileri, Türkleri ülkelerindeki 2 milyon hektarlık hiç kullanılmamış araziye davet etti.

Heyet Lideri ve Uganda Ulusal Pamuk Üreticileri Federasyonu temsilcisi Richard Parwot, Türkiye"nin Afrika"daki tarım potansiyelini değerlendirmekte daha fazla geç kalmaması gerektiğini söyledi. İzmir"deki pamuk üretim sahaları, çırçır ve iplik fabrikalarıyla depolarda incelemelerde bulunmak üzere gelen 12 kişilik heyetin ilk durağı Ege İhracatçı Birlikleri oldu. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, pamuk konusunda Afrika ile şu ana kadar değerlendirmedikleri önemli işbirliği alanları bulunduğunu, bu ülkelerin ihtiyaç duyduğu teknoloji ve bilgi birikiminin Türkiye"de bulunduğunu anlattı.

Eskinazi, œPamuktaki talebin artması nedeniyle önümüzdeki yıl da fiyatların düşmeyeceği görülüyor. Türkiye"de 1 milyon tona yakın üretim potansiyeli var. Hem Türkiye hem de Afrika"da üretimi artırmak gerekiyor dedi.

Heyet lideri ve Uganda Ulusal Pamuk Üreticileri Federasyonu temsilcisi Richard Parwot ise şöyle konuştu: œUganda"da yaklaşık 2 milyon hektar hiç kullanılmamış tarım arazisi bulunuyor. Dünyanın bir çok ülkesinden talepler geliyor. El değmemiş verimli arazilerimizin değerlendirilmesi konusunda Türkiye artık daha fazla geç kalmamalı. Geçmişte bu arazileri değerlendirmek için gelenler halkı sömürmeye yönelik çalışma yaptılar. çinliler yoğun ilgi gösterdi. Ancak onların anlattıklarıyla yaptıkları farklı oldu. Türkiye"den uzanan el bizi mutlu etti. Türkiye"den beklentimiz kaynakların beraber kullanarak birlikte kalkınmak için işbirliği yapmalarıdır.
Radikal


Geri Dön