29 / 04 / 2024

Afyon'da ev fiyatları uçtu!

Afyon'da ev fiyatları uçtu!

Konut fiyatlarının çevre kentlere göre neredeyse yüzde 50 daha yüksek, olduğu Afyonkarahisar'da merkeze bağlı bazı semtlerde ev fiyatlarının 600 bin TL sınırına dayandı.




Konut fiyatlarının çevre kentlere göre neredeyse yüzde 50 daha yüksek, olduğu Afyonkarahisar'da merkeze bağlı bazı semtlerde ev fiyatlarının 600 bin TL sınırına dayandı. M Yapı Genel Müdürü İnşaat Mühendisi Mikail Yeğit evlerin metrekare alanlarının bile şişirilerek vatandaşların kandırıldığını söyledi Konut sayısının fazla olmasına rağmen Afyonkarahisar'da ev fiyatları yüksek bir ivmede seyir ediyor. Ancak gözünü açan vatandaş bu durum karşısında beklemeyi tercih ederek tedbirli davranıyor. Bu durum konut satışlarının yavaşlamasına neden oldu. Afyonkarahisar'da daire fiyatları semtine göre 600 bin TL'ye kadar çıkıyor. Afyonkarahisar'da, en çok fiyat artışının yaşandığı bölgenin ise il merkezi olduğu bildirildi. Afyonkarahisar'da hizmet veren inşaat firmalarından M Yapı'nm Genel Müdürü ve İnşaat Mühendisi Mikail Yeğıt konuya ilişkin Hisar Gazetesine özel uyarı niteliğinde açıklamalarda bulundu. Afyonkarahisar'da çok fazla girişimci olduğunu ifade eden Yeğit, "Eline 100 bin veya 200 bin lirayı alan inşaat sektörüne girmiş. Market, manav, kasap demeden herkes bu işe hücum etmiş. İnsanlar, kar marjı yüzde 30 yüzde 40'larda olunca bu işe heves etmiş. Ben inşaat mühendisiyim, kardeşim de mimar. Aynı zamanda firma ortağıyız. Ben 6 yıl yurt dışında şantiyelerde çalıştım, kardeşim de 5 yıl çalıştı. Şantiye inşaat deneyimimiz var ama kimse bunun öneminin farkında değil.  Yani bilinçli yapıldığına dikkat edilmiyor. İş yapma gayesinde olan herkes kat karşılığı bir yerle anlaşıyor. Elindeki sermayesiyle işe koyuluyor, satarsa işine devam ediyor, sistem bu şekilde yürüyor. Bir veya iki bina yapanlar işin devamını getirmek için her yere saldırır duruma gelmişler" şeklinde konuştu. 


Herkes bu İşi yapınca arsa fiyatları tavan yaptı, konut fiyatları da. İnşaat sektöründeki hızlanma arsası, olan vatandaşlara yaradı. Arz talep dengesizliği arsa fiyatlarını yükseltti. Bu yüzden artan maliyetler daire fiyatlarına yansıdı. M Yapı'nın Genel Müdürü ve İnşaat Mühendisi Mikail Yeğıt bu tabloyu şöyle açıklıyor, "Örneğin Güvenevler mahallesi ve Ömekevler mahallelerinde toplam eder dairelerin yarısından fazlasını mal sahibine verir duruma gelmişler. 

Bu durum arsa fiyatlarını artırıyor. Normalde ederi 3 daire olan bir yer 5-6 daire ettiği için vatandaş arsa bedelini artırıyor. 

Bütün bunların sorumlusu elinde bir miktar parası olup bu işten anlamayan ama bu işe giren insanlardır. Sonuç, işi bilmeyen insanlar bu işe koyulduğu için kötü bir imalat ortaya çıkıyor. Daire fiyatları artıyor. Orta gelirli vatandaşın düzgün kalitede ev alması güçleşiyor. Bunun sorumlusu yetkisi olmayan bu işten anlamayan insanlara bu işleri müsaade eden devlet, arkasında da parası olan ama bu işlerde yetkili olmayan insanlar geliyor. 

Cebine parayı koyan, bir şirket kurup mşaat yapabiliyor. Eğitim ı olmayan bir insan bile inşaat yapabilir. Ama inşaat firması kurmak için en azından firma ortaklarının inşaat mühendisi, mimar veya makine mühendisi olması şartı getirilmelidir. İnşaatın altyapısı da çalıştırdığınız ustaların ış tecrübesi de çok önemli. Bizim çalıştırdığımız ustalar İskenderun Demir Çelik fabrikasının inşasında bizzat görev almış kişiler. 

Maalesef eline keseri alan herkes ustayım diye çıkıyor. Mühendis ile usta aynı dili konuşabilmeli, örneğin demirin nasıl korunması gerektiği bilinmeli ama Afyonkarahisar'da bunu bilen çok fazla müteahhit ve usta yok" dedi. "İnsanlar işin makyajında" diyerek önemli bir konunun altını çizen Yeğit, popüler olan ne varsa göz boyamak için her dairede kullanıldığını ifade etti. Yeğıt, "odalarda duvar kâğıdı ve ışık bandı var. Bu görsel olarak vatandaşı kandırmanın en kolay yolu... Salona girdiği zaman vatandaş bundan etkileniyor. Oysa ışın altyapısına bakıldığı zaman ve kontrol edildiği zaman o kadar çok hata var ki, bunu ne yapan müteahhit farkında ne de satın alan vatandaş. Doğal olarak kalitesiz yapılaşma devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

"Metrekaresi şişirilmiş dairelere kanmayın" İnşaat sektöründe yıllarca hizmet veren Mikail Yeğıt 2011 yılından itibaren de konut işine girdiklerini anlattı. Sektörde bazı meslektaşlarının yaptığı usulsüzlüklerin altını çizen Yeğıt, vatandaşların kandırıldığını öne sürdü. Yeğıt; "örneğin Güvenevler mahallesinde yaptığımız bir ış var. 4+1 daire, net alanı 135 metre kare cıvannda. Ancak bu durum bazı müteahhitlerde çok farklı... Sözünü ettiğim o insanlar bu daireyi satmaya kalksa 200 metre kare diye satmaya kalkarlar. 

Diyorlar ki mesela net alanı 135 metre kare olan bir daireye havalandırma boşluğunu, bodrum kattaki kileri dahil ekleyerek, merpeni ikiye bölüyorlar, balkonları ekliyorlar, kafalarından da bir 10 metre ekleyerek 200 metre diyorlar o daireye. Hâlbuki dairenin yaşanılabilir alanı 135 metre kare. Benim sözünü ettiğim 135 metre karelik o dairenin fiyatı 240 bin lira. Ancak aynı bölgede bizim 4+1 135 metre kare alanı olan dairenin standartları aynı olan 3+1 110 metre kare olan daire 250 bin liraya satılıyor. Bu da neden oluyor? Afy onkar ahıs ar' dakı "şundan daire aldım" geleneğinden oluyor. O gelenek bozulmadan devam ediyor. Onlar da istediği fiyattan daire satmaya devam ediyorlar. Ev alacak vatandaşlar müteahhidin doğru söyleyip söylemediğine emin olmak için mimari projenin kapağına bakabilir. Dairenin net metre kare alanı burada açık bir şekilde yazıyor. Ama müteahhit bunu gösterir mi açıkçası bunu bilemiyorum" şeklinde konuşarak vatandaşları uyardı. 

"Şişirilen fiyatlar satışları düşürdü" 

Yükselen fiyatlar nedeniyle vatandaşların konut alımına sıcak bakmadığını belirten Yeğıt; "şu anda satışlar düşük, vatandaşlar bu konuda bilinçlendi. Bir balon var ortada. Bu balon arsa fiyatları, rakamlar çok yükseldi. Şehir merkezinde 600 bin liraya kadar daire satılıyor. Bunu alanlar da var. Bu durum diğer mahallelere de yansıdı. Vatandaşlar bu nedenle bir beklenti içine girdi, sektörde durgunluk başladı. Bu yüzden konut stoku oluştu. Kredi faizlerinin ise bu duruma etkisi çok az. 

Bizim yaptığımız iki ayn proje var. Biri Güvenevler mahallesinde, diğeri Erenler Köyünde. 

Erenlerdekı dairelerimiz apart tarzında 1+1 eşyalı olarak, o bölgeye hizmet edecek şekilde mimansı oluşturuldu. Güvenevler mahallesinde ise daha büyük yaşam asma olanak sağlayacak daireler yapıyoruz" dedi. 



Afyon Hisar Gazetesi



Geri Dön