09 / 01 / 2025

Afyonkarahisar ATSO'nun eski binası yıkılacak!

Afyonkarahisar ATSO'nun eski binası yıkılacak!

ATSO eski binası 4 Eylül'e kadar tahliye edilecek, 5 Eylül'de yıkılacak Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, "çürük yapı" olarak tespit edilen Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nın eski binasında yıkım çalışmaları 5 Eylül'de başlayacak.



ATSO eski binası 4 Eylül'e kadar tahliye edilecek, 5 Eylül'de yıkılacak Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, "çürük yapı" olarak tespit edilen Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nın eski binasında yıkım çalışmaları 5 Eylül'de başlayacak. Binanın kiracılarının 4 Eylül'e kadar işyerlerini boşaltmaları gerekiyor. 

ATSO'dan yapılan açıklamada 2. 

Dumlupınar Caddesi'nde bulunan ATSO eski binasıyla ilgili süreç hakkında bilgiler verildi. ATSO'dan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: 


34 YAŞINDAKİ BİNA RİSKLİYDİ 

Kamuoyunun yakında bildiği üzere eski yönetmeliklere göre yapılmış ve afet riski taşıyan yapıların afete dayanıklı olarak yeniden inşasını amaçlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi şehrimizde de uygulanmaktadır. 

Mülkiyeti Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamıza ait olan Dumlupınar Mahallesi 2. Caddesi Mo:8 adresi, 1 pafta, 387 Ada, 4 parsel de bulunan 392,70 m2 yüzölçümlü arsa üzerinde bulunan altı katlı betonarme binamızın inşası 1981 yılında tamamlanmıştır. 34 yaşını aşan eski oda hizmet binamızın afet riski taşıyıp taşımadığının saptanması amacıyla odamız tarafından yapılan çalışmalar aşağıda aktarılmıştır.

 

ŞUBATTA KARAR ALINDI, MARTTA BAŞVURULDU


 2015 Şubat ayı Oda Meclis toplantısında alınan karar ile oluşturulan bina komisyonu 3 Mart 2015 tarihinde toplanarak; yapılan teknik heyet araştırmaları neticesinde şehrin en işlek yerinde yıkım ve yapmanın ne kadar zor olduğu bilinmesine rağmen '1979 yılında inşaatının başla yıp, 1981 yılında inşaatı biten binanın ekonomik ömrünü tamamladığı ve kat mülkiyetine geçiş yapılmasının imkânsız olduğu, kentsel dönüşümün kaçırılmayacak bir fırsat olduğu değerlendirilmiştir.' şeklinde karar almıştır. 

Komisyonun aldığı bu kararı değerlendirmek üzere 9 Mart 2015 tarihinde yapılan 24 sayılı Olağanüstü Meclis toplantısında, 'Afyonkarahisar Belediyesine kentsel dönüşüm için başvurulması için Yönetim Kuruluna yetki verilmesine ve Yönetim Kurulu ile beraber çalışmak üzere bununla ilgili meclisimizden de komisyon oluşturulması' kararı toplan tıdaki meclis üyelerinin oybirliği ile alınmıştır. 


MECLİSTE KOMİSYON KURULDU, "ÇÜRÜK" RAPORU ALINDI 


Yönetim Kurulumuz ve çoğu inşaat mühen disi olan meclis üyelerimizden oluşan Bina Komisyonu 27 Nisan 2015 tarihli toplantıda kentsel dönüşüm projesinde çalışma yetkisi bulunan yapı denetim firmalarından alınan 'Riskli bina tespiti hizmet işi' tekliflerini değerlendirerek en uygun teklifi veren firma ile anlaşma yapılmasına karar vermiştir. 

Riskli bina tespiti hizmet işini alan firma 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında eski hizmet binamızda kapsamlı ve derinlemesine bir inceleme yapmıştır. Binanın çeşitli noktalarından defalarca karot alınmış, röntgenler çekilmiş ve binamızın afet riskleri karşısındaki durumu bilimsel yollardan ve yasaların emrettiği şekilde tespit edilmiştir. Saptanan değerler analiz edilmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne rapor edilmiştir. 

Çevre ve Şehircilik jl Müdürlüğü tarafından, bu rapor üzerine yaptığı hesaplamalar ve yerinde yapılan incelemeler sonucunda binayı taşıyan betonun dayanım derecesinin C13 değerine sahip olduğu, bu sonuçla binamızın 'Çürük/Riskli' olduğu saptanmış ve acilen yıktırılması gerektiği kararı alınmıştır. 

Günümüzde geçerli yapı yönetmeliklerine göre C20 dayanım derecesinin altında beton kullanılmasının imkânsız olduğu bilinmektedir. Konunun uzmanları eski hizmet binamıza benzer özellikteki yeni binalarda C25, C30 değerlerinden daha düşük beton kullanmadıklarını ifade etmektedirler. Bu ifadelerden C13 değerinin ne kadar riskli ve tehlikeli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. 


4 EYLÜL'E KADAR TAHLİYE ŞART 


Riskli Yapı kararı alınması üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 21 Temmuz 2015 tarihinde Tapu Müdürlüğü'ne yazı yazılarak gerekli tebligatlar yapılmış, yasal süre içinde yapı maliki tarafından itiraz edilmemesi nedeniyle binamız tapu kütüğüne 'Riskli Yapı' olarak kaydedilmiştir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 07.08.2015 tarih ve 4646 sayılı yazısı ile Afyonkarahisar Belediye Başkanlığına, 'Binanın riskli yapı olarak tespiti durumu, riskli yapının yıktırılması ve işlemin sonucu hakkında bilgi verilmesi' şeklinde bir yazı gönderilmiştir. Bu yazı üzerine Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün 07.08.2015 tarih, 3282 sayı ve 7Riskli Yapı' konulu yazısı ile 'Riskli Yapı' tespiti yapılan binamızı 60 gün içinde yıkarak Belediye'ye başvurmamız, 'Binamız kiracılarına, söz konusu binanın riskli yapı olduğundan, binanın tahliyesi için bildirim yapmamız' hususu tebliğ edilmiştir. Bu yazı gereğince binanın riskli yapı olduğu kiracılara bildirilmiştir. Yıkım işinin yapacak müteahhitle yapılan sözleşmeye göre binanın yıkım süresi 32 gün olarak saptanmıştır. Belediye tarafından odamıza tanınan 60 günlük yıkım süresinin 32 günü fiili yıkım süresi olacağında binanın boşaltılıp 5 Eylül 2015 tarihinde yer teslimi yapılması gerekmektedir. Bu durum üzerine kiracılara 4 Eylül 2015 tarihine kadar işyerlerini tahliye etmeleri hususu bildirilmiştir. Kiracıların can, mal ve üçüncü kişilerin/hemşehrilerimizin güvenliği için riskli yapı tespiti yapılan binanın acilen tahliyesi gerekmektedir. Hem kiracılarımızın hem de Odamızın riskli yapıdan kaynaklanacak fiziki bir durumdan dolayı maddi ve manevi zarara uğramamamız için acil tahliye önem arz etmektedir. 

Odamız Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında riskli olduğu tespit edilen eski hizmet binasını yıkarak kentin gelişen dinamiklerine uygun, çevreye ve kentimize değer katacak yeni bir bina yapmayı, bu şekilde diğer kurum ve şahıslara da örnek olmayı amaçlamaktadır." 


Kocatepe gazetesi


Geri Dön