Afyonkarahisar kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor!
Mısri Camii etrafı ve Örenbağ bölgesinde uygulanacak dönüşüm çalışmasını yapacak yüklenici firma ile Afyonkarahisar Belediyesi arasında imzalanan sözleşmenin ardından yüklenici firma Modern-And Harita İmar Planlama Adi Ortaklığı çalışmalarını sürdürüyor.
Firmanınteknik şartname ve sözleşme gereği iş programı aşamalar olarak belirlenmiştir. Mısri Camii etrafı ve Örenbağ bölgesi olarak adlandırılan bölgedeki mahallelerin Kentsel Dönüşüme tabi tutulması ile ilgili dosyanın Bakanlar Kurulu'ndan geçerek Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ihaleyi alan firma yukarı dakiiş programı gereği ilk etapta proje ofisini faaliyete geçirdi. Kentsel Dönüşüm Proje Uygulama yazılımını tamamlayan firma, gayrimenkul mevcut durum tespitini tamamladı. Gayrimenkul mülkiyet ve yapı izin bilgi ve belgelerini inceleme safhasını da tamamlayan firma, analitik etüd çalışmaları ile birlikte hane halkı ile anket çalışmaları, hali hazır haritaların güncellenmesini yaparak hazırladığı jeolojik vejeoteknik etüd raporlarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onaylattı. Son olarak gayrimenkul kıymet takdir (Değerleme) raporları ve Kentsel Tasarım ile Mimari Avan Projelerin yapımına başladı.
Kullanıcı tanımlamaları yapıldı
Konuyla ilgili projede gelinen aşamalar hakkında yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi; “Kentsel Dönüşüm Proje Uygulama Yazılımı İşi Kapsamında; Belmap firmasının yazılımı yaptığı Belked lisanslı yazılım ürünü Afyon Kentsel Dönüşüm Projesine entegre edilmiş olup, Program kapsamında Harita Bilgileri, Ölçü krokileri, Mülkiyet Bilgilerini, Gayrimenkul Değerleme Bilgilerini içeren sorgulanabilir veritabanı yazılımı işi tamamlanmış Afyon Karahisar Belediyesinin kullanımı için internet bağlantılı kullanıcı tanımlamaları yapılmıştır. Gayrimenkul Mevcut Durum Tespit İşi Kapsamında; Mevcut Durum Analiz Raporu hazırlanması işi tamamlanmış olup, bu kapsamda Kamu Kurumu araştırmaları ve literatür taraması işleri yapılmıştır. Mevcut durum raporunda aşağıda sıralanan bölümler tamamlanmıştır. Türkiye’den ve Yurtdışından Kentsel Dönüşüm Projeleri incelenmiş ve bunlar hakkında bilgiler verilmiştir. Bölgenin Riskli Alan ilan edilmesinin nedenleri, Projenin amacı, kapsamı,yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. 6306 Sayılı Afet Riski AltındakiAlanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında 2013/4444-4677 SayılıBakanlar Kurulu Kararı ile İmaret Camii ve Yakın Çevresi (25 ha.), Mısri Camii ve YakınÇevresi (17 ha.)olmak üzere 2 adet riskli alan ilan edilmiştir. Toplamda 42 Ha.lık Riskli alanda 2198yapı olduğu tespit edilmiştir. Afyonkarahisar ilinin Ulaşım, idari yapısı, ekonomik ve demografik yapısı ,tarihsel, fiziksel ve kültürel yapısı hakkında bilgilere yer verilmiştir. Proje alanına ilişkin Altyapı yatırımları, geçmişteki imar planlarına ilişkin araştırmalar, Mekansal gelişimi( Yapı Analizi, Doluluk-Boşluk analizi, Arazi Kullanımı, Tescilli Yapı Analizi, Donatı Analizi, Çevresel görsel değerler Analizi vb.), Demografik Yapısı( Hanehalkı anketleri, Nüfus, Sosyal Mekan Analizi), Sorun-olanak Analizi, Swot Analizi, Depremsellik Durumu ve Jeolojik Yapısı, Sentez Değerlendirmeleri yapılmıştır.”
Afyon Hisar Gazetesi