05 / 05 / 2024

Ahıskalı ailelerin evleri hazır!

Ahıskalı ailelerin evleri hazır!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Ukrayna'dan getirilmesi planlanan Ahıska Türkleri aile için Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde hazırlanan evlerin ilk etabı tamamlandı.




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Ukrayna'dan getirilmesi planlanan Ahıska Türkleri aile için Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde hazırlanan evlerin ilk etabı tamamlandı. İlçede, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılan dubleks konutların ilk etabı olan 150'si tüm eşyalarıyla ve yakacaklarıyla hazır hale getirildi. Erzincan Valisi Süleyman Kahraman,  yaptığı açıklamada, devlet politikası gereği soydaş olan Ahıska Türklerine kucak açtıklarını söyledi.


YAKLAŞIK 3 BİN KİŞİ YERLEŞECEK


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesi ve desteğiyle, Ahıska Türk'ü 580 aileyi yaklaşık 3 bin kişiyi Üzümlü ilçesine kabul ettiklerini belirten Kahraman, "İlk etapta 150 aile gelip yerleşecek. Tüm ailelerin durumuna göre evleri dayadık döşedik, gelmelerini bekliyoruz. Onlar bizim soydaşlarımız. Ukrayna'dan gelecekler. Hangi şartlar altında, ne gibi zorluklar içinde bulunduklarını biliyoruz. Onları burada sıcak bir aile ortamında kabul edeceğiz" diye konuştu.


Hür Haber


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ukrayna'dan getirilen Ahıska Türkleri yeni yaşamlarına alışmaya çalışıyor. Ahıska Türklerinden 121 aile, üç kafile halinde geldikleri Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde  TOKİ  tarafından yaptırılan ve mobilyalarından ev aletleri ve mutfak eşyalarına kadar yaşama hazır hale getirilen yeni evlerinde, güzel bir güne "merhaba" dedi. Sabahın ille saatlerinde kadınlar kahvaltı hazırladı, erkekler ise evlerine kömür taşıyarak sobalarını yaktı. Aile büyüklerinin yeni evlerini tanımaya ve alışmaya çalıştığı gözlenen iskan bölgesinde, çocuklar ise hallerinden mutlu şekilde çocuk parklarına koşarak, salıncaklara binip kaydıraklardan kaydı.

 

Üzümlü'ye yerleştirilen Ahıska Türklerinden 46 yaşındaki Bahadır Ruştiev, dedelerinden bu yana 71 yıldır vatan hasreti çektiklerini ve arak bir vatana sahip olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Kendileri için her şeyin düşünülmüş olduğunu dile getiren Ruştiev, "Allah razı olsun öncelikle Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan. Artık evimiz vatanımız var. Gözümüz açık gitmeyecek, artık buralıyız" diye konuştu. Barış Ruşitev de (19) yeni evlerinde rahat bir uyku uyuduklarını belirterek, "Öz vatanımıza geldik ölsek de gam yemeyiz artık" dedi.


Star


Bu haber Tokihaber.com'da şöyle yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonuyla Ukrayna'dan Türkiye'ye ulaşan Ahıska Türkleri üç kafile halinde geldikleri Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde TOKİ’nin inşa ettiği konutlarda yaşamlarını sürdürecek.


Ukrayna'nın Kiev kentinden Erzincan'a gelen Ahıska Türklerinden oluşan ilk kafile, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Erzincan Valisi Süleyman Karaman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, il protokolü ve vatandaşlar tarafından çiçekler ve Türk bayraklarıyla karşılandı.

Sıcak yuva hasreti TOKİ konutlarında son buldu

1944'te öz vatanlarından Orta Asya'ya sürgün edilen ve zaman içinde farklı ülkelere göç etmek zorunda kalan Ahıska Türkleri, bundan sonraki hayatlarına Türkiye'de devam edecek olmanın mutluluğunu yaşıyor.


Türk Hava Yolları’nın özel uçağıyla Ukrayna'dan getirtilen  aileler ile daha önce Türkiye'ye gelip geçici olarak Bursa'da ikamet eden  aileler, Üzümlü'de TOKİ tarafından inşa edilerek yaşama hazır hale getirilen yeni evlerinde yıllardır süren sıcak yuva hasreti son buldu.


TOKİ Haber


Geri Dön