Ahmet Akçay: İmar planında semt pazarlarına yer verilmeli!
Semt Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akçay, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'den, 1 /5 binlik imar planlarda semt pazarlarına da yer verilmesini istiyor.
Adana ESOB bağlı esnaf odaları başkanlarıyla birlikte Toros Gazetesi'nde yayımlanmak üzere başlayan röportaj ve yazı dizisi devam ediyor. Buğun, Adana Semt Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akçay'la birlikte semt pazarları hakkında konuştuk.
ADANA HALKI SEMT PAZARLARINI TERCİH ETMELİDİR
Adana'da semt pazarlarında üreticiden tüketiciye ürün satıldığını belirten Semt Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akçay, "Semt pazarlarımızda gross marketlerdeki gibi stoklanan değil, günlük taze ürünler satılıyor. Bu anlamda, Adana halkı semt pazarlarını tercih etmelidir. 88 semt pazarın, 12 tanesi benim oda başkanlığı yaptığım dönemde, üstü kapalı, etrafı çevrili alt yapısı olan modern alanlara dönüştü. Diğer 76 semt pazarın da, halka ve esnafa modern hale dönüşerek hizmet veren alanlara dönüştürülmesi gerekiyor. 1/5 binlik imar planlarında okul, spor tesis sağlık alanı kadar önem arz eden semt pazarlarına da yer verilmelidir. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü beyden, bundan sonra yapılacak 1/5 binlik imar planları ve kentsel dönüşümlerde modern semt pazarlarına da yer vermesini talep ediyoruz" dedi.
12 SEMT PAZARI MODERN HALE GELDİ
Adana Semt Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akçay daha önce 17 ile 18 yıl semt pazarcılığı yaptığı. Geçmişle bugün arasında çok fark olduğunu belirten Başkan Ahmet Akçay, "O günkü şartlarda sıkıntılar büyüktü, halen o sorunlar kısmi de olsa, var. Semt pazarlarında zemin asfalt yoktu. Altyapı yoktu. İsteyen, gelen pazar kurabiliyordu. Sonu ve başı belli değildi. Bugünkü şartlarda pazarcılarımızın çoğu, imar planında pazar yeri olan yerlere taşıdık. Biz yönetimi devir aldığımızda odanın 162 üyesi vardı. Mükerrer kayıtları vardı. Mesleği terk edenler, vardı. Biz devir aldıktan sonra odaya resmiyet kazandırdık. Adana Seyyar Esnaf Odası olan eski adda değişikliğe giderek odanın adını, Adana Semt Pazarcılar Odası Başkanlığı yaptık. 2008'den beri Adana Semt Pazarcılar Esnaf Odası Başkanıyım. Benim oda başkanlığı dönemimde, 12 tane semt pazarımızı üstü kapalı, kamera sistemi olan, etrafı çevrili ve altyapısı olan modern çağımızın şartlarına uygun hale geldi. Pazarlar odasına bağlı görevlilerimiz ve zabıta arkadaşlarımız, pazarların düzen ve tertibatını, nizamını vatandaşların en iyi şekilde alışveriş yapmasını uygun yapıyorlar" dedi.
PAZARLARDA GÜNLÜK TAZE MAL TÜKETİMİ VAR
Pazarcılar odasının asli görevinin, pazarcı esnafı ile devlet erkânı arasında sorunları dile getirip, çözüm noktasında yardımcı olmak olduğunu söyleyen Adana Semt Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akçay, "Bizim mesleğimiz meşakkatli bir meslek. Biz gece saat 3'te kalkıp, tarladan mal getiren tarlaya, hâldan mal getiren ise, daha iyi mal alabilmek için sabahın 3 ile 4'nde hale gidiyoruz. Devletten hiçbir beklentisi olmadan ve devlete bir yük olmayan, kendi öz sermayesi ve beden gücüyle, kışın soğuğu, yazın kavurucu sıcağı demeden Adana'da çoluk çocuğun nafakasını kazanmak ve hayatını idame etmek için çalışmaktayız. Avrupa uyum yasasına göre, semt pazarları, sokak ve caddelerden kaldırılıp, etrafı çevrili, üstü kapalı modern hale getirilmesi öngörülüyor.
Bizim dönemimizde 12 tane semt pazarı, üstü kapalı, etrafı çevrili, altyapısı olan modern hale getirildi. Odamız tarafından esnafımızın çoğuna hijyen belgesi dağıtıldı. Üyelerimize yönelik seminerler, toplantılar yapıyoruz. Adana ilimize daha kaliteli mal ve hizmet sunmak için, elimizden gelenini yapıyoruz. Pazarlarımızda taze günlük mal tüketimi var. Alış veriş merkezlerimizdeki gibi, ürünlerimizi günlerce stokta bekletmiyoruz. Ürünlerimiz, üreticiden tüketiciye günlük üretiyoruz. 2017'de Avrupa uyum yasasına göre, her malın kendi etiketi olacak. Henüz uygulanmadı" şeklinde konuştu.
BAŞKAN SÖZLÜ'DEN SEMT PAZARI İSTİYORUZ
"Büyük iş merkezlerimle, problemlerimiz var" diyen Başkan Ahmet Akçay," Semt pazarlarının kurulduğu gün pazara yakın gross marketler, o gün için, sebze ve meyve satışlarında yüzde 50'ye varan indirim yapıyorlar. Buna rağmen bizimle rekabet etme şansları yok. Tek derdimiz Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sayın Valimiz'e 2014'te çıkan yasa gereği, gross marketlerin kapalı olması gerekiyor. Yasa gereği büyük marketler şehir dışına çıkması gerekiyor. Bundan sonra 1/5 binlik imar planına göre Adana'da imara açılacak olan yerleşim yerlerinde, spor tesisi, sağlık alanları, okul ve halkın yararına olan aktivitelerin ne kadar önemli ise, bir pazar yerinin de, o denli önemli olduğunu düşünmekteyim. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü'den, bundan sonra, 1/5 binlik imar planlarında, ve kentsel dönüşüm alanları için de, kapalı semt pazarlarının yapılması arzumuzdur. Bütün Adana'daki merkez ilçe belediyelerinden, esnafa tahsis edilecek semt pazarlarında ilgili yönetmenlik gereği, yasal prosedürlerinin uygulanmasını istiyoruz.
88 semt pazarlarımızdan 12 tanesi modern bir şekilde etrafı çevrili, alt yapısı olan ve üstü kapalı vaziyette. 76 semt pazarımızın da bir an önce üstü kapanarak, mevsim şartlarına uygun olarak Adana halkına ve esnafa, modern bir şekilde hizmet veren alanlar hale getirilmelidir.
Bunu yapmak sosyal belediyeciliğin gereğidir" diye konuştu.
ÜRETİCİDEN TÜKETİCE ULAŞTIRIYORUZ
Biz Adana olarak, pazarcılık sektöründe enlerden biri olduğunu belirten Başkan Akçay, "Ürünleri, üreticiden tüketiciye ulaştırıyoruz Genelde semt pazarı esnafımızın yüzde 60 ile 70'i kendi ürettikleri malı satıyorlar. Türkiye genelinde bizden daha ucuz satan bir il yok. Biz malların ürettiği merkezindeyiz. Semt pazar yerleri daha hijyen, ucuz, kaliteli, günlük, tüketiciden üreticiye sunulduğu yerlerdir. Semt pazarlarına halkımızı davet ediyoruz. Sempt pazarlarıyla ilgili vatandaşlarımızın istek, dilek ve varsa şikâyetlerini. 0322 365 41 75 nolu telefonuna iletebilirler. Semt pazarlarımız kurulduğu alanlarda sabah saat 8'den akşam saat 6 ile 7'ye kadar Adana halkına hizmet veriyor" dedi.
Adana Toros