08 / 01 / 2025

Ahmet Çalık Forbes En Zengin 100 Türk listesinin 14'üncü sırasında yer alıyor!

Ahmet Çalık Forbes En Zengin 100 Türk listesinin 14'üncü sırasında yer alıyor!

1930 yılından bu yana tekstil işiyle uğraşan bir ailede doğan ve çocukluğu ailesine ait tekstil fabrikasında ve Sultanhamam'da ticari hayatın içinde geçen Ahmet Çalık, 1978 yılında tekstil ürünleri ticareti ile iş hayatına atıldı



1981 yılında ilk şirketi olan Ortadoğu Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş.'yi kurdu. 1997 yılında grup şirketlerini tek bir çatı altında birleştirmek amacıyla Çalık Holding'i kurdu.

Forbes En Zengin 100 Türk listesinin 14'üncü sırasında yer alan Çalık, ilk büyük sanayi yatırımını 1987 yılında kurduğu Gap İplik ve Gap Güneydoğu Tekstil fabrikaları ile gerçekleştirdi. Aynı yıllarda Türkmenistan'da denim fabrikası kurarak ilk kez yurtdışına açılan Ahmet Çalık, bugün doğum yeri Malatya'da kurulu üretim tesisleri ve Avrupa, Amerika, Körfez ile Uzakdoğu'daki ofısleriyle dünyanın en büyük denim üreticileri arasında yer alıyor. Sahibi olduğu GAP İnşaat ise şimdiye kadar sekiz ülkede 150'yi aşkın altyapı, üstyapı, endüstriyel tesisler, sağlık kompleksleri ve enerji tesisleri projelerine imza attı.

GAP İnşaat, Türkiye'de Varyap ve Emlak Konut GYO ortaklığıyla İstanbul Ataşehir'de Finans Merkezi kapsamında dev bir proje yürütüyor. 1,5 milyar lira yatırım bedelli proje, konut, alışveriş merkezi, ofis ve eğitim kurumu gibi bileşenlerden oluşuyor ve 2014'te tamamlanması hedefleniyor. GAP İnşaat'ın Emlak Konut GYO işbirliği ile gerçekleştireceği bir diğer büyük proje, İstanbul Altunizade'de bu yıl yapımına başlanan ve 2013'te tamamlanacak olan Şehrizar Konakları. Proje, arsa payı dahil 450 milyon liraya mal olacak. GAP İnşaat "Engineering News Record" dergisinin hazırladığı dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhitler listesinde uzun yıllardan beri sıralamaya giriyor.

1998 yılında kurulan Çalık Enerji şirketi, bu alanda yatırımlarım sürdürüyor. Bölge ülkelerinde 3700 MW'a yakın dokuz enerji santrali projesi üstlenen şirket, 1200 MW'lık altı projeyi tamamladı. Özbekistan Navoi'de 478 MW'lık, Kerbela'da Irak'ın en büyük elektrik santrali olan 1250 MW'lık El Khairat ve Musul'da 750 MW'lık Nainava elektrik santralarının yapımı ise devam ediyor. Çalık Enerji, 2004 yılında özelleştirme kapsamında Bursagaz ve 2007 yılında ise Kayserigaz'ı satın alarak doğalgaz dağıtım işine de girdi. Şirket her iki şehirde yaklaşık 1 milyon 100 bin aboneye hizmet veriyor.

2010 yılı sonunda özelleştirme ihalesi kapsamında Karadeniz bölgesinde toplam nüfusu 3 milyon olan beş şehirde (Samsun, Amasya, Çorum, Ordu, Sinop) 1 milyon 600 bin abonesi bulunan YEDAŞ'ı (Yeşilırmak Elektrik Dağıtım) satın alarak elektrik dağıtım işi üstlenen Çalık Enerji, YEDAŞ'a beş yıllık dönemde 500 milyon dolar yatırım yapacak. Çalık Enerji'nin Türkiye'de kendi yatırımları olarak devam eden ve toplam kapasitesi 1900 MW'ın üzerinde olan iki rüzgar, iki termik, dört hidro ve bir doğalgaz enerji santrali projesi var.
Holding'in üstlendiği dev projeler arasında Karadeniz petrollerinin Akdeniz'e taşınması için gerekli 555 km'lik Trans Anadolu Petrol Boru Hattı da bulunuyor. Ayrıca dünyadaki en büyük 50 projeden biri olarak kabul edilen, yıllık 10 milyon ton kapasiteli Samsun - Ceyhan Petrol Boru Hattı projesinin yapımı devam ediyor.

Çalık Holding 1999 yılında Aktif Bank'ı kurarak finans sektörüne girdi. Banka, Türkiye'de "Doğrudan Bankacılık Metodu"nu ilk uygulayan kuruluş olarak 4 bin 500 noktada en geniş dağıtım ağı ile hizmet veriyor. Aktif büyüklüğünde 2006 yılında Türkiye'nin 40'ıncı bankası olan Aktif Bank, iken 2011 yılında 26'ncı sıraya yükseldi. Banka, "Financial World Innovation Awards" tarafından dağıtım kanalları kategorisinde "Dünyanın en yenilikçi bankası" seçilmesinin ardından "Business Initiative Directions" tarafından inovatif yaklaşımı ve güçlü insan kaynağı özellikleriyle 2011 yılında Altın Kategori'de "Uluslararası Kalite Ödülü"nü aldı.

Önceki yıl ise LACP (Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi) tarafından vizyon ödülleri yarışmasında dünya ikinciliğini elde etti. Yine MerComm tarafından düzenlenen ARC ödülleri yarışmasındaki Galaxy Ödülleri'nde "Yeni Jenerasyon Bankacılık" temalı 2010 yılı faaliyet raporu dünya ikincisi oldu. Ödeme sistemlerinde önemli çalışmalarda bulunan Aktif Bank bu alanda da "Paybefore Ödülleri" yarışmasında "ABD tabanlı olmayan en iyi ön ödemeli program" ödülü ve "VRL Financial" tarafından düzenlenen "Cards International Ödülleri" yarışmasında "en iyi ön ödemeli kart ürünü" ödülünü aldı.

Arnavutluk'un en büyük ikinci bankası olan BKT (Banka Kombetare Tregtare) ise grubun diğer bankası. 2006 yılında hisseleri alınan BKT'nin, aynı yıl yüzde 8 olan pazar payı, 2011 yılında yüzde 18'e çıktı. Son beş yılda aktif büyüklüğünde yıllık bazda yüzde 17 oranında büyüme sağlayan BKT, şube sayısı açısından da ciddi gelişme göstererek Arnavutluk'ta 58'e, Kosova'da 23 şubeye ulaştı. BKT de Aktif Bank gibi uluslararası finans dünyasında ödüllendirilmiş bir banka. 2002, 2006, 2010 ve 2011 yıllarında "The Banker Magazine" tarafından "Arnavutluk'ta yılın bankası" seçilen BKT, "Finance Central Europe Magazine" tarafından da 2008 yılında "Arnavutluk'un en iyi bankası" ve "Güneydoğu Avrupa'nın en iyi bankası" seçildi. Aynı dergi tarafından 2009'da da aynı ödüllere layık görülen banka ayrıca "Özkaynak getirişi olarak Arnavutluk'un en iyi bankası" seçildi. 2011'de ise Deutsche Bank tarafından 2010 yılı "STP Excellence Award" ile ödüllendirildi.

Çalık Holding, finansta da söz sahibi
Çalık Holding, Arnavutluk'ta finans sektörü dışında da yatırımlara sahip. 2007 yılında hisselerini aldığı Albtelecom, yüzde 75 pazar payı ile Arnavutluk'un en büyük İnternet servis sağlayıcısı ve yüzde 32 penetrasyonlu sabit telefon operatörü konumunda. Albtelecom'un yüzde 100 iştiraki olan ve 2008'de faaliyete geçen Eagle Mobile ise yüzde 15 pazar payı ve 1 milyonun üzerindeki abonesiyle Arnavutluk'ta üçüncü GSM operatörü. Bu üç yatırımla (BKT, Albtelecom, Eagle Mobile) Çalık Holding, Arnavutluk'un en büyük yabancı yatırımcısı unvanını taşıyor.

Holding'in 2006 yılından bu yana faaliyet gösterdiği alanlardan bir diğeri maden sektörü. 2009 yılında Kanadalı Anatolia Minerals Development şirketi (Bugün Alacer Gold) ile yapılan hissedarlık ve işbirliği anlaşması ile grubun maden şirketi Lidya Madencilik 4,6 milyon ons rezervi olan Çöpler Altın Madeni'ne ortak oldu ve 2011 yılında 175 bin ons altın üretimi gerçekleştirdi. İlave yatırımla altın üretimi yıllık 400 binons'a kadar artacağı ifade ediliyor. Lidya Madencilik'in Alacer Gold ile Türkiye'de 16 madende (altın, bakır ve diğer) yüzde 50 - yüzde 50 ortaklığı bulunuyor.

Ahmet Çalık'ın kurduğu Çalık Holding; tekstil, inşaat, enerji, finans, medya, telekomünikasyon ve madencilik olmak üzere yedi ana sektörde 55 şirket ve 20 bin çalışanı ile 15 ülkede faaliyetlerini sürdürüyor. 2012 Çalık Holding için yine önemli projelerin hayata geçtiği bir yıl olacak. Özellikle inşaat, madencilik ve enerji alanındaki yeni dev projeler, önümüzdeki yıllarda Çalık'ın FORBES Türkiye listesindeki sırasını yükselmesini sağlayabilir.

HIZLI OKUMA:
Ahmet Çalık'ın temel değerlerini oluşturan "başarma azmi, dürüstlük, şeffaflık ve topluma katkı" aynı zamanda Çalık Holding'in kurumsal stratejisini oluşturuyor.

Çalık Holding'in sahibi olduğu medya grubu Turkuvaz, bünyesinde bulunan dört gazete, 18 haftalık ve aylık dergi, beş matbaa, dört televizyon kanalı ve iki radyosuyla Türkiye'nin ikinci büyük medya grubu.
Forbes
 


Geri Dön