08 / 11 / 2024

En zengin 100 Türk listesinde inşaat şirketleri ağırlıkta

En zengin 100 Türk listesinde inşaat şirketleri ağırlıkta

Forbes, Türkiye'deki son sayısında en zengin 100 Türk'ü açıkladı




Forbes'in En Zengin 100 Türk listesi, küresel kriz nedeniyle Türk işadamlarının servetlerinin yarısının eridiğini ortaya çıkardı. Listeye göre, bu yıl Türkiye'nin en zengin kişisi, geçen yılın üçüncüsü Hüsnü Özyeğin olurken, geçen yılın birincisi Mehmet Emin Karamehmet ikinciliğe geriledi. Listeye girebilen 56 şirketten 36'sını, inşaat, gayrimenkul ve turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketler oluşturuyor.
Geçen yıl ülkenin en zengin 100 kişisinin toplam serveti, 111 milyar Dolar'dı. Bu yıl tam yüzde 49,1'lik bir erimeyle, 56,6 milyar Dolar'a kadar geriledi. Listede geçen yıla göre servetini artıran tek isim Ali Ağaoğlu oldu. Servetini 100 milyon dolar artırarak 1,4 milyardan 1,5 milyar dolara çıkaran Ağaoğlu yaptığı arsa alımları ve inşaat projeleriyle dikkat çekiyor. Ağaoğlu, akıllıca bir stratejiyle bir süre önce edinmeye başladığı gayrimenkullerin değerlemesi sayesinde, bu yıl servetini yükselten tek işadamı oldu.

Serveti en çok eriyen isim ise yine bir inşaat devi, Şarık Tara oldu. Krizde durma noktasına gelen inşaat sektörünün ana faaliyet alanı olması ve büyük ölçüde, ekonomisi çok ciddi yara alan Rusya'da iş yapması, Şarık Tara'nın listede gerilemesine neden oldu.

Konut sektöründeki patlamayla birlikte listeye inşaat sektöründen 10 yeni isim girdi. The Marmara Hotel'in sahibi ve Kiska Holding'in patronu Oğuz Gürsel, Rönesans İnşaat'ın patronu Erman Ilıcak, yurtdışında ve Türkiye'de büyük inşaat projeleri üstlenen Limak Grubu'nun ortağı Sezai Bacaksız, inşaat ve finans sektöründe faaliyette olan Ata Holding'in hissedarı Korhan Kurdoğlu, ana işi inşaat olan Güriş'in hissedarları Tevfik ve Hamdi Yamantürk, İstinye Park projesiyle dikkatleri üzerine çeken Orjin Grup'un ortağı Zafer Kurşun, Nurol Holding'in ortaklarından Erol ve Oğuz Çarmıklı ve IKEA'yı Türkiye'ye getirmeye ikna eden Mayadrom projesinin yaratıcısı, Maya Grubu'nun patronu Nuri Özsüer listenin yeni isimleri arasında.

Forbes'in En Zengin 100 Türk listesinde ilk onda yer alan isimler şunlar:
1- Hüsnü Özyeğin, Fiba Şirketler Grubu (2.900 milyon Dolar)
2- M.Emin Karamehmet , Çukurova Holding (2.800 milyon Dolar)
3- Şarık Tara, Enka İnşaat (1.600 milyon Dolar)
4- Ali İbrahim Ağaoğlu, Ağaoğlu Şirketler Grubu (1.500 milyon Dolar)
5- Ahmet Zorlu, Zorlu Holding (1.300 milyon Dolar)
6- Ferit Şahenk, Doğuş Holding (1.100 milyon Dolar)
7- Mubariz Gurbanoğlu, Palmali Grubu (1.100 milyon Dolar)
8- Murat Ülker, Yıldız Holding (1.100 milyon Dolar)
9- Murat Vargı, MV Holding (1.100 milyon Dolar)
10- Ahmet Çalık, Çalık Holding (1.000 milyon Dolar)

En Zengin 100 Türk listesinde ilk ona girebilen inşaat ve gayrimenkul şirketleri ise şunlar:

Çukurova Holding
Kökleri 1923 yılının başlarına, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu yıla dayanan ve faaliyetine Tarsus'ta, bir tekstil fabrikasıyla başlayan Çukurova Grubu bugün otomotiv, kağıt, kimyevi maddeler, tekstil ürünleri, inşaat, telekomünikasyon, bankacılık, sigorta ve medyadan, deniz taşımacılığı ve bilişim teknolojisi hizmetlerine kadar birçok endüstri kolunda çeşitli faaliyetlerde bulunan bir şirketler grubu. Bu grupta bir İsviçre bankası ve iki sigorta şirketi dahil olmak üzere finans şirketlerine doğrudan veya dolaylı olarak yatırım yapan ve kontrol eden bir şirket ve ayrıca sanayi, inşaat, ticaret, medya, iletişim ve bilişim teknolojisi, enerji, ulaşım ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren finans dışı şirketler yer alıyor. Grubun yatırım yaptığı önde gelen endüstriler arasında hafif ve ağır ticari taşıtlar, inşaat ve tarım makineleri, şok emiciler, çelik borular ve kağıt ve ambalaj malzemeleri imalatı bulunuyor.

ISO 9001 belgesine sahip ilk Türk inşaat firması olan ve 1976 yılında Çukuova Holding bünyesinde kurulan Baytur İnşaat ise, Türkiye, Libya, Irak, Suudi Arabistan ve eski Sovyetler Birliği'nde (günümüzde Bağımsız Devletler Topluluğu) çok sayıda mühendislik yapıları, konut projeleri, ticari ve sosyokültürel projeler, otel ve hastaneler, endüstri ve petrokimya tesisleri ile rekreasyon ve restorasyon projeleri gerçekleştirdi.

ENKA İnşaat
ENKA'nın tarihçesi 1957'de Şarık Tara ve merhum Sadi Gülçelik'in ortaklığı ile başlıyor. Çalışmalarına İstanbul'da, "Şarık Tara ve Sadi Gülçelik ENKA Limited Şirketi" adı ile bir limited şirket olarak başladı. Günümüzde ENKA, tamamı İstanbul sınırları içerisindeki endüstriyel fabrikalar, rıhtımlar, tersane kızakları, tersaneler, hububat siloları, köprüler, yollar ve iskelelerin inşası olan ilk projelerinin çeşitliliği ile tanımlanıyor. İlk yılların önemli projeleri arasında Türkiye'deki Aksu Kağıt Fabrikası, Chrysler Kamyon Montaj fabrikası ve Haydarpaşa Hububat Siloları'nın inşası bulunuyor.1967'de, ortaklık anonim şirkete dönüştürüldü ve adı "ENKA İnşaat ve Sanayi Anonim Şirketi" olarak değiştirildi.

ENKA'nın uluslararası inşaat projeleri arasında Romanya'daki otoyol projesi, Umman'daki yeni kent oluşumu projesi, Moskova'nın Sheremetyevo Havaalanı'ndaki yeni terminal projesi, Ukrayna, Donetsk'teki futbol stadyumu projesi, Rusya, St. Petersburg'taki Toyota araba fabrikası projesi ve Rusya, Sakhalin Adası'ndaki petrol sahası altyapı projesi bulunuyor.

ENKA'nın diğer emlak şirketi MKH, 1995 yılında Kremlin Adası'nın doğu ucunda 7 hektarlık bir arsada yer alan Riverside Towers İş ve Kültür Merkezi'nin gerçekleştirilmesi için kuruldu. Merkez toplam 53.000 m2 kiralanabilir ofis alanı ve Swissôtel Krasnye Holmy adı altında işletilen 235 odalı 5 yıldızlı bir otelden oluşuyor. MKH dünyadaki en büyük konser salonlarından biri olan Moscow International House of Music'in de katılmasıyla büyüdü.

Ağaoğlu Şirketler Grubu
1981 yılında Akdeniz İnşaat olarak kurulan Ağaoğlu Şirketler Grubu, bugün 10 ayrı şirket ile projelerini sürdürüyor. 1995 yılında turizm ve hizmet sektöründe faaliyet göstermeye başlayan Ağaoğlu, 1998'den beri, farklı niteliklerde "My" konseptli yaşam projelerini hayata geçiriyor. Ağaoğlu'nun tamamlanmış konut projeleri arasında, 592 daire ile 6 villadan oluşan My City (2000, Ümraniye), 116 villa ile 176 konak daireden oluşan My Village (2003, Samandıra), 23 villa ile 1 tarihi konaktan oluşan My Dream (2004, Altunizade), 36 villadan oluşan My Home (2004, Çengelköy), 560 daireden oluşan My Town (2005, Ümraniye), 159 villa ile 112 konak daireden oluşan My Country (2006, Çekmeköy) projeleri ve devam etmekte olan 3.636 dairelik My World (2007, Ataşehir), 1.111 dairelik Eltes Güneşi (2007, Ümraniye), 231 dairelik Eltes Gold Residence (2008, Ümraniye) ve 27 villadan oluşan My Roseville (2008, Çekmeköy) projeleri bulunuyor.

Ekonomik krize rağmen, My City Bahçelievler'in satışlarını iki haftada bitiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, geçtiğimiz günlerde, ekonomik krize rağmen, Bahçelievler'de satışa erken başlamak zorunda kaldıklarını ve 3 günde 300'ün üzerinde daire satıldığını söyleyerek gündeme oturmuştu.

Zorlu Holding
Zorlu Holding, gayrimenkul ve inşaat sektörlerinde, bünyesinde yer alan grup şirketlerinden Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım AŞ, Zorlu Yapı Yatırım AŞ ve Zorlu Yapı Endüstrisi ve İnşaat AŞ ile faaliyet gösteriyor.

Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım AŞ, yurt içinde ve yurt dışında değerli araziler üzerinde nitelikli konut, ofis, iş merkezi, alışveriş merkezi, hastane, otel, sosyal ve kültürel alanlar ile ticari depolar geliştirmek, geliştirdiği gayrimenkuller üzerinde yatırımlar yaparak satmak, kiralamak ve/veya işletimini gerçekleştirmek amacıyla 2006 yılında Zorlu Holding bünyesinde İstanbul'da kuruldu.

Zorlu Yapı Yatırım AŞ de, konut, alışveriş merkezi, iş merkezi, kültür tesisleri, turizm ile diğer her çeşit binalar ve siteler yapmak amacıyla 2007 yılında İstanbul'da kuruldu. Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nün İstanbul Zincirlikuyu'da bulunan arazisinin yeni sahibi Zorlu Yapı Yatırım AŞ, Zorlu Center Projesi'nde faaliyet gösteriyor. Zorlu Yapı Yatırım AŞ'nin ilk hedefi, Zorlu Center Projesi dahilinde, konut, alışveriş merkezi, otel, ofis ve sosyokültürel olmak üzere Türkiye'de ilk kez beş ayrı fonksiyon alanı içeren, karma kullanımlı (mixed use) projesini hayata geçirmek.

Zorlu Yapı Endüstrisi ve İnşaat AŞ ise, Türkiye sınırları içinde veya yabancı ülkelerde, resmi ve özel kurum ve kuruluşlar tarafından kapalı zarf, açık arttırma, eksiltme, teklif alma ve pazarlık usulü ile ihaleye çıkaracak her türlü küçük ve büyük yapılar, her türlü tesisat işleri, her türlü okul, hastane, hava meydanları, limanlar, sulama kanalları, köprü, yol, sinai yapı ve fabrika inşaat işlerini taahhüt etmek, yapmak ve yaptırmak veya emaneten yapımcı olarak bu işleri üstlenmek ile bina ve inşaatların eski eserlerin ve surların, yolların ve barajların bakım onarım ve tamir hizmetlerini yapmak amacıyla 2008 yılında İstanbul'da kuruldu.

Doğuş Holding
1951 yılında kurulan Doğuş Grubu, finans, otomotiv, inşaat, medya, turizm, gayrimenkul ve enerji olmak üzere yedi sektörde faaliyet gösteriyor. Doğuş Grubu'nun 31 Aralık 2007 itibariyle rakamsal büyüklüklerine baktığımızda, toplam konsolide varlıkları 24 milyar Dolar'a ulaşıyor. Grup, özellikle eğitim alanına yoğunlaşan, toplumsal sorumluluk projelerini hayata geçiriyor.

Mega proje yaklaşımı ve hem kendi ülkesinde hem de uluslararası piyasada üstlendiği üstyapı ve altyapı projeleriyle Doğuş İnşaat ise, bu güne kadar 8 milyar doları aşan 160 projeyi tamamladı. Yapmış olduğu işler arasında, ana hatlarıyla, 19 baraj ve hidroelektrik santral, 415 km'si otoyol olmak üzere 1.150 km yol yapımı, 1.500.000 m2 bina yapımı, altyapı işleri, köprüler, 47.000 m'den daha uzun tünel ve derivasyon tünelleri, limanlar, marinalar, sulama projeleri, kanalizasyon sistemleri, ofis binaları, alış-veriş ve yaşam merkezleri, konut ve endüstriyel binalar sayılabilir.

Doğuş Grubu'nun gayrimenkul sektöründeki en yeni ve dinamik temsilcisi olan ve %100 Doğuş Grubu'nun sahibi olduğu Doğuş Gayrimenkul, 2006 yılında kuruldu. Potansiyel konut, ticari, turistik ve lojistik projeleri geliştirme çalışmalarına hızla devam eden Doğuş Gayrimenkul'in ilk olarak Gebze (Kocaeli)`de alışveriş merkezi ve Kartal (İstanbul)'da konut projeleri üzerine odaklandı.

Palmali Grubu
Palmali Grubu, Azeri kökenli genç işadamı Mubariz Mansimov tarafından 1998 yılında kuruldu ve ilk yatırımları Malta'da yapıldı. Günümüzde ise merkez ofisi İstanbul'da bulunuyor. Mansimov, petrol taşımacılığından liman işletmeciliğine, futbol kulübü sahipliğinden inşaatçılığa kadar pek çok işle uğraşıyor. Dünyanın önde gelen tanker gemi filolarından birine sahip olan Palmali Holding, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR ile Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattında, Azerbaycan petrolünün Ceyhan limanından taşınmasında işbirliği yapıyor.

Palmali Grubu Türkiye'deki yatırımlarına ise, medya, havacılık, spor, inşaat, otelcilik, gemi taşımacılığı-tersane ve sağlık sektöründe devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda, Türk inşaat şirketi Tekfen'in % 50'sini alan Palmali / SOCAR Ortaklığı, anlaşmaya göre, Tekfen' e 37 milyar Dolarlık iş verecek. Palmali Grubu en son HSBC eski genel müdürlük binasına yapacağı, 100 milyon Euro'ya mal olacak, 7 yıldızlı ilk "Edition" serisi otelle gündeme geldi.

Yıldız Holding
Türkiye'nin hızlı tüketim alanında öncü grubu Yıldız Holding, faaliyetlerine 1944 yılında Ülker markasıyla bisküvi üreterek başladı. Yıldız Holding bugün 65 üretim ve pazarlama şirketiyle bisküviden çikolataya, gazlı içeceklerden süt ve sütlü ürünlere, bebek mamasından kişisel bakım ürünlerine, ambalajdan gayrimenkule kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor.

Bu büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük hammadde alıcısı konumunda bulunan Yıldız Holding, doğrudan 100 bin, dolaylı olarak ise 500 bin kişinin geçimine katkıda bulunuyor. Yurtiçi ve yurtdışında toplam 42 fabrikada üretim yapan Yıldız Holding şirketleri, sadece ülkesinde değil, bölgesinde de öncü kimliğini koruyor. Yıldız Holding, inşaat ve gayrimenkul alanındaki çalışmalarını Sağlam GYO ve Sağlam İnşaat AŞ çatısı altında gerçekleştiriyor.

MV Holding
1993 yılında Murat Vargı tarafından kurulan MV Grubu, Telekom servis ve dağıtım sektörlerinde lider şirketlerin kurucu ortaklığından sonra, medya, enerji ve gayrimenkul sektörlerinde yatırımlarına devam ediyor. Şirket, Red Herring tarafından dünyanın önde gelen 100 teknoloji şirketinden birisi olarak adlandırılıyor.

Özelleştirme İdaresi'nin Ekim 2005 tarihinde yaptığı ihaleden satın alınan İzmir'in simgelerinden Büyük Efes Oteli bir MV Grubu - Tahincioğlu ortak kuruluşu. 150 milyon Dolar'lık renovasyon bütçesi ile tekrar hayata geçirilen ve Mayıs 2008'de Swissotel Grand Efes adıyla hizmete giren otel, kongre ve spa merkezini Swissotel işletiyor. Grubun ayrıca New York gayrimenkul piyasasında 2004 yılından beri yatırımları bulunuyor.

MV Grubu turizm sektöründeki yatırımlarına, Acteeum Group'un Samsun'da geliştireceği Ancora alışveriş merkezi ve otel projesi kapsamında, Samsun 5 Yıldızlı Otel Kompleksi ile devam ediyor. Grubun toplam aktifleri 2008 yılı itibarı ile 1,7 milyar Dolar seviyesinin üzerinde.

Çalık Holding
Genel merkezi İstanbul'da bulunan Çalık Holding inşaat, enerji, tekstil, finans, telekomünikasyon ve medya alanlarında faaliyet gösteren iştirak şirketleri ile çok uluslu şirketlerden bireylere kadar çeşitlilik gösteren geniş bir müşteri kitlesine hizmet sunuyor.

Çalık Holding, inşaat ve taahhüt faaliyetlerini iştirak şirketi Gap İnşaat ile yürütüyor.
Tekstil fabrikalarından ağır sanayi tesislerine, konuttan yol inşasına, okuldan müzeye kadar çeşitlilik gösteren projeler hazırlayan Gap İnşaat, 2007 yılında Engineering News Record Dergisi tarafından dünyanın en büyük 121. uluslararası müteahhidi seçildi.

İstanbul'un tarihi değerler açısından en önemli bölgelerinden biri olan Tarlabaşı'nda, Beyoğlu Belediyesi'nin önderliğinde hazırlanan Kentsel Yenileme Projesi'nde de, Gap İnşaat yüklenici firma olarak görev alıyor.

Forbes'in En Zengin 100 Türk listesine girebilen, inşaat, gayrimankul ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren diğer şirketler ise şunlar: Akfen Holding, Cengiz Holding, Demirören Grubu, Diler Holding, Eczacıbaşı Holding, Gama İnşaat, Habaş, IC Holding, İçdaş, Kale Grubu, Kiska Holding, Koç Topluluğu, Limak Şirketler Grubu, MNG Holding, Nurol Holding, Orjin Grup, Özaltın İnşaat, Rönesans İnşaat, Sabancı Holding, Selçuk Ecza Holding, Soyak Holding, Taşyapı İnşaat, Tekfen Holding, Torunlar Şirketler Grubu, Ulusoy Holding, Unit Group, Yaşar Holding.
Gazete Parc


Geri Dön