14 / 05 / 2024

Ahmet Çiçek: Antalya ciddi şekilde deprem tehdidi altında!

Ahmet Çiçek: Antalya ciddi şekilde deprem tehdidi altında!

Antalya Kent Konseyi Afetler ve Kriz Çalışma Grubu Başkanı Ahmet Çiçek, "En son deprem göstermektedir ki Antalya bölgesi ciddi şekilde deprem tehdidi altındadır " dedi.



Antalya Kent Konseyi Afetler ve Kriz Çalışma Grubu Başkanı Ahmet Çiçek, Kent Konseyi'nde düzenlediği basın toplantısında, Antalya Körfezi'nde meydana gelen 6 şiddetindeki depremin hasara yol açmamasının şans olduğunu, bu depremle Antalya'da depremlere ne kadar hazırlıklı olunduğunun hatırlatılması gerektiğini söyledi. 


Bir gün depremle karşı karşıya kalınacağını ifade eden Çiçek, "Tarihe bakıldığında Antalya bölgesinde ciddi depremler olmuş. 


En son deprem göstermektedir ki Antalya bölgesi ciddi şekilde deprem tehdidi altındadır" diye konuştu. 

Afet yönetiminin zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme gibi 4 evreden oluştuğunu dile getiren Çiçek, Türkiye'de ise sadece müdahale ve krizin akla geldiğini kaydetti. 


Çiçek, sosyo-kültürel değişimlere bağlı olarak imar planlarının yenilenmesi gerektiğini ifade ederek, imar planlarına afet verilerinin de işlenilmesi gerektiğini anlattı. Planlar yapılırken su, toprak, hava gibi doğal değerlerin yaşamsal ve kıt kaynaklar olduğunun düşülmesi gerektiğini dile getiren Çiçek, planlama ve çevre ilişkileri dengesi kurularak çevreye karşı daha duyarlı olunması gerektiğini vurguladı. 

Mekansal planlamaya temel veri sağlamak amacıyla mikro bölge çalışmaları yapılması ve bölgeleme haritalarının hazırlanması gerektiğine dikkati çeken Çiçek "Bu sistemin amacı deprem ve diğer afetler büyük ölçekli haritalarda belirlenip, tehlikeleri önleyecek veya etkisini azaltacak fiziksel plan kararlarına çevre düzenine, imar planlarına, yeni yerleşim yerlerine temel veri sağlamaktır" diye konuştu. 


Antalya'daki eski yapıların gözden geçirilmesi ve tespit edilen yerlerin denetiminin hızlı şekilde yapılması gerektiğini belirten Çiçek, çürük binaların yıkılması, güçlendirilmesi gereken binalarında güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Zemini sağlam olmayan bölgelerin imara açılmaması gerektiğine işaret eden Çiçek "Yavuz Parkı, Kadın Yarı, Orduevi önü ve Cumhuriyet Meydanı alanlarında santim santim denize kayma söz konusu. Bu bölgenin deniz tarafındaki çok katlı yapılar ciddi şekilde risk taşımaktadır" diye konuştu. 

Antalya'daki su ve sel taşkınlarına da değinen Çiçek, şehir içindeki ana arterlerin ve yağmur suyu drenaj kanallarının sokak aralarında yaygınlaştırılması ve ana arterlere bağlanması gerektiğini kaydetti. 


Antalya Akdeniz Güncel


Geri Dön